StoryEditorOCM
Dalmacijai, šta vam se čini?

Zavirili smo u novu Turističku palaču koja uskoro otvara svoja vrata

28. listopada 2016. - 23:37
turisticka_palaca7-271016.JPG

Ostalo je tek nešto više od mjesec dana do završetka radova na rekonstrukciji i uređenju Turističke palače, tvrdi to Stipe Mađor, prvi čovjek investitorske tvrtke "Valleus".

Nakon sedmomjesečnog kašnjenja od prvotno određenog roka za dovršetak objekta na Obali Lazareta, koji je glasio "početak svibnja", sada je izvjesno da novih odgoda ili probijanja termina neće biti. Prema Mađorovim riječima, Turistička palača prijavljena je za tehnički pregled, koji bi trebao biti obavljen tijekom sljedećih mjesec dana, tako da bi obnovljeno zdanje otvorilo svoja vrata početkom prosinca.

U pravo vrijeme, rekli bismo, jer će središte grada tada ionako već biti u adventskom raspoloženju pa će se novi ugostiteljski sadržaji sigurno uklopiti u tu priču.

Kako smo pisali, promjena projekta, a time i građevinske dozvole, bila je uvjetovana i arheološkim nalazištima i zahvatima na ploči koja nosi konstrukciju, na koju se, radi sigurnosti, postavila još jedna, što je za posljedicu imalo izmjenu temelja, pa će zbog toga ukupna vrijednost projekta iznositi oko 17 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno, kako nam je kazao Mađor, četiri milijuna više od prvotno ugovorene cijene.

Na samom gradilištu, koje smo u četvrtak posjetili, trenutačno se obavljaju paralelni poslovi na vanjskom i unutarnjem uređenju palače. Svi koji prolaze pokraj objekta mogu i sami vidjeti kako okoliš dobiva svoje prave obrise - mjere se i određuju površine za buduće štekate, a već su poprilično odmaknuli radovi na postavljanju kamena, i to onog pravog, bračkog, koji će zauzimati oko 2500 kvadrata vanjskog prostora.

Pri kraju je i postavljanje klupe od bijelog betona koja će se pružati ispred sjevernog pročelja, na koju se još trebaju montirati odgovarajući nasloni.

- Poslovni prostori gotovo su završeni, ostalo je još samo tu i tamo postaviti utičnice i rasvjetu. Svakako, za deset dana svi će oni biti kompletno očišćeni i spremni za useljenje. Zakupci su o svim fazama radova obaviješteni tako da neće biti nikakvih problema - kazao nam je vlasnik "Valleusa".

Što se tiče konkretnijih zahvata koji će bitnije utjecati na izgled Turističke palače, spomenimo da će sljedećeg tjedna započeti postavljanje aluminijske fasade s pripadajućom rasvjetom, a promijenit će se i sadašnji izgled ograde terase, koja će biti od inoks-pletiva. Također, iduće srijede, kako najavljuje naš sugovornik, počet će se postavljati tehnobeton na gornju etažu.

Upravo će gornji kat, do kojeg će voditi tri stepeništa i dizalo, biti glavni adut novouređenog objekta, a prostire se na čak 1400 metara četvornih, od čega će 100 kvadrata zauzimati zatvoreni prostor rezerviran za ugostiteljski objekt koji još uvijek nema poznatog najmoprimca. O tome će plodouživatelj uskoro donijeti odluku jer zainteresiranih za tu lokaciju, dakako, ima.

Mađor je napomenuo da se posebna pažnja posvetila dizajnerskoj rasvjeti, s LED rasvjetnim tijelima, dok će štekati i pripadajuća urbana oprema biti unificirani, u skladu s prostorom.

- Što se tiče arheološkog parka, njegovo uređenje nije vezano za tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole, pa će samo na tom, sjeveroistočnom dijelu vanjskog prostora radovi potrajati i nakon otvaranja objekta, pod budnim okom konzervatora. Budući da se ostaci mletačkog bedema protežu ispod samog objekta, oni će u dijelu prostora biti prezentirani u podu - kazao je investitor.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:43