StoryEditorOCM
DalmacijaPRESJEČENA VRPCA

Dobrodošli u Studentušu: osposobili praznu fakultetsku zgradu i pretvorili je u poligon djelovanja i promišljanja

27. listopada 2016. - 20:28
studentusa_otvaranje1-271016

NOVIJE

Baš onako kako smo i najavili na stranicama "Slobodne", bivša zgrada Pomorskog fakulteta u Zrinsko-frankopanskoj prenamijenjena u jedinstvene studentske prostorije, u četvrtak je otvorena je simboličnim rezanjem vrpce. 

U 800 kvadrata razvijat će se razni oblici studentskoga aktivizma i djelovanja.

- Ovo je poruka cijeloj hrvatskoj javnosti, okrenimo se studentima. S minimalnom investicijom naše mlade akademske nade sada će moći na jednome mjestu koristiti usluge Centra za savjetovanje u okviru kojeg će sudjelovati sedam savjetovališta, ali i udruga, Studentski zbor... Kolokvijalno smo je nazvali "Studentuša", vjerujem da će se kapaciteti maksimalno iskoristiti - kazao je prof. dr. Boris Maleš, sveučilišni prorektor.

Za funkcioniranje i rad objekta pobrinut će se akademici na čelu s Petrom Ramljakom, predsjednikom Studentskog zbora, a novčano će ih pomagati Sveučilište.

- Pohvala svima koji su se zauzeli za ovaj projekt, investicija je zaista bila minimalna, oko 300 tisuća kuna. Vjerujemo da će novi ministar imati sluha te nas novčano potpomoći. Svi oblici kreativnosti sada su pod jednim krovom, vjerujem da će to našem Sveučilištu dati novi zamah i snagu. Napominjem, ovdje će se sustavno pružati podrška kako bi se osnažilo studentsko djelovanje kroz udruge, te im se pružila pomoć za uspješno studiranje i savladavanje akademskih obaveza - kazao je rektor prof. dr. Šimun Anđelinović.

Na Sutrojici će svoje prostorije imati krovna alumni udruga ASUS, internacionalni studenti, Ured za studente s invaliditetom, SKAC, "Split misli", "Invictus mare", "Studenti za studente", Debatna unija, "Oceanus", Sekcija za neuroznanost, ESN, kao i Centar za savjetovanje, koji je na katu posebno odvojen kako bi korisnici zadržali anonimnost.

NAJAVA

Uspjelo nam je ono što ni jednom hrvatskom sveučilištu do sada nije, ova zgrada učinit će nas pionirima! - ponosno su nas, ispred bivšeg objekta Pomorskog fakulteta u Zrinsko-frankopanskoj, u srijedu, dan prije svečanog otvaranja, dočekali Boris, Ivan, Luka i Petar, uigrana sveučilišna četvorka.

Slijepi mladić Ivan Bogdanović odnedavno je zaposlenik Sveučilišta, Luka Pezelj je bivši, a Petar Ramljak novi predsjednik Studentskog zbora, dok je prof. dr. Boris Maleš prorektor za studente, studentski standard i sport. 

Zajedno su, uz pomoć Sveučilišta i nekolicine marljivih studenata, u samo pola godine osposobili praznu fakultetsku zgradu, te je pretvorili u poligon studentskih djelovanja i promišljanja. U tim prostorijama, od danas će djelovati i udruge, ali i Centar za savjetovanje studenata.

– Promišljalo se o ovome već dvije godine, a u travnju smo krenuli u akciju. Osim građevinskih zahvata, rušenja zidova i uređenja sanitarnih čvorova koji su namijenjeni invalidima, nije bilo većih problema. Studentske udruge su se rado odazvale, naravno, riječ je o onima koje nisu imale adekvatan prostor – pojašnjava nam Luka čiji je mandat predsjednika Studentskog zbora istekao 1. listopada.

Posao je tada prepustio Petru, koji je u međuvremenu postao dvostruki predsjednik, jer je dobio i titulu voditelja Studentskog zbora Hrvatske.

– Financijska konstrukcija nije još u potpunosti zaokružena, Studentski zbor izdvojio je oko deset tisuća eura, a ostatak, onaj do 300 tisuća kuna nadamo se pokriti iz donacija. Trebalo je sudjelovati i Ministarstvo, pristali su sufinancirati dio, no od toga, barem za sada, nema ničeg – ističe Ramljak.

– Studenti su našem društvu važni i bitni, stoga vjerujem kako će jedna zgrada koja će ujediniti sve što im treba biti prepoznata – vjeruje prorektor Maleš, vodeći nas u razgledavanje.

Krećemo od prizemlja gdje odmah susrećemo Bogdanovića, voditelja Ureda za studente s posebnim potrebama.

– Na Kampusu nema ni jednog kompleksa koji je prilagođen osobama s posebnim potrebama poput ovog. Testirale su ga osobe u kolicima i stvarno je jednostavno za kretanje – tvrdi Ivan.

Osim osoba s invaliditetom na prizemlju će svoje prostore dobiti studentske udruge, i to redom: "Erasmus Student Network", "Split Misli", SKAC, S4S, "Invictus mare", "Oceanus", Debatna unija, Sekcija za neuroznanost. 

Tu je i velika učionica namijenjena raznim aktivnostima, dnevni boravak, vijećnica i uredi Studentskog zbora, kao i studio za snimanje online nastave.

Kat je rezerviran za Centar za društveno-humanistička istraživanja, Ured za međunarodne studente, krovnu alumni udrugu ASUS, nekoliko učionica, te Centar za savjetovanje u okviru kojeg će djelovati Savjetovalište za upravljanje karijerama, ono za studente s invaliditetom, Medicinsko savjetovalište, kao i psihološko, kineziološko, pravno, te Savjetovalište za međureligijski dijalog i studentski pastoral.

– Interdisciplinarnost i integracija osnova su ove ustanove. Nije na Kampusu, ali blizu je centra grada, kao i studentima koji pohađaju fakultete u Spinutu i žive u tamošnjim domovima, a i poprilično je dobro prometno povezano, ima i parkiralište. Jedini problem, doduše je to što još uvijek nemamo adekvatno ime, prepustit ćemo studentima da o tome sami odluče - kaže prof. dr. Maleš, na što Bogdanović kao iz topa pronalazi rješenje:

- Neka se zove Studentuša!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:31