StoryEditorOCM
DalmacijaS 'iksicom' na juhu

Prvi smo ušli u novu splitsku menzu: pogledajte kako izgleda prostor s 400 mjesta, odjeljkom za profesore i VIP restoranom

27. rujna 2016. - 09:35
menza_kampus-260916

Dugačkim redovima za topli obrok na Kampusu došao je kraj jer danas se u Studentskom domu "Dr. Franjo Tuđman" otvara veliki restoran, površine 1500 metara četvornih, s više od 400 sjedećih mjesta.

Novom menzom, u kojoj mladost već neko vrijeme provlači svoju "iksicu", dan uoči svečanog rezanja vrpce proveli su nas prof. dr. Šimun Anđelinović, sveučilišni rektor, i Stenko Dell'Orco, ravnatelj Studentskog centra (SC). Investicija je "teška" 7,2 milijuna kuna, a financirana je SC-ovim novcem, te iz proračuna Ministarstva znanosti, ali ta sredstva još im nisu doznačena.

Kao i cijelu zgradu, novu raskošnu menzu također potpisuju arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić, koji su se odlučili na industrijski dizajn. Sivilo i betonske stupove "ubijaju" zanimljivi natpisi splitske spize (artičoki s bobom, pašticada, janjetina s bižima...) koji prate zidove koji odvajaju blagajnu od dijela za jelo, narančaste stolice i smjerokazi ispisani na podovima.

– Ovo je treća menza koju smo otvorili ove godine, nakon "Indexa" u središtu grada i restorana na Medicinskom fakultetu. Na Kampusu smo do sada imali kapacitet od tek 230 sjedećih mjesta u restoranima, što nije bilo niti približno dovoljno za broj studenata. Sada imamo ovih dodatnih 400 mjesta, plus odjeljak za profesore kao i VIP restoran za goste Sveučilišta i posebne prigode – kaže Dell'Orco, dok nas upućuje na Antu Kovačevića, glavnog kuhara, koji nas vodi u suvremenu kuhinju koja se prostire na dvije etaže od po 350 kvadrata.

Budući da je u tijeku bio ručak, vladala je atmosfera kao u pravom mravinjaku, ali i pozitivna nervoza zbog pripreme svečanog otvaranja. No, neće ništa manje posla biti ni u budućnosti, jer kuhinja ima kapacitet od 4500 obroka dnevno. Jučer su na meniju bile dvije juhe, goveđa i od šparoga, kao prilog restani krumpir i grašak varivo, za glavno jelo mogla se naručiti junetina na divljač, kotleti ili pileći file na žaru, ali i nešto za vegetarijance - tortelini sa sirom u umaku od gljiva.

Već za nekoliko mjeseci iz ovog objekta hrana će se dostavljati "toplom linijom" i u Kopilicu, kako bi studenti koji tamo idu na predavanja imali priliku naručiti nešto konkretno.

– Sa zgradom triju fakulteta doveli smo gotovo četiri tisuće studenata u Kampus, ukupno 75 posto svih studenata gravitiralo je na tek dvjestotinjak sjadećih mjesta, što je bilo nedostatno. Dovršetkom velikog restorana, koji je bio u planu od samog početka, riješili smo niz problema. Kvalitetna prehrana predstavlja jedan od ključnih studentskih standarda. Čak su i stranci koji su tu imali konferencije oduševljeni uvjetima na koje su naišli – ističe rektor, koji najavljuje kako će ovaj prostor studentima biti dostupan i za organizaciju brucošijada.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:04