StoryEditorOCM
Dalmacijazavršen projekt

Mostovci pokazali kako se mogu oživjeti gradski kotarevi i mjesni odbori

19. srpnja 2016. - 16:57
most_skup1-190716

Što se sve može napraviti za mlade u riziku i problemima u ponašanju na lokalnoj i regionalnoj razini te kako se mogu oživjeti gradski kotarevi i mjesni odbori kada se osluškuju istinske potrebe mladih, udruga Most dokazala je s projektom „Lokalne mreže podrške mladima u riziku - osnaženi, educirani, aktivni, zaposleni“, koji je posljednjih godinu dana provodila u partnerstvu s Gradom Splitom, zadarskim Zavodom za javno zdravstvo te šibenskom udrugom „Mladi u EU“.

Završetak tog više od 700 tisuća kuna teškog projekta, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, ta je udruga s 18 godina dugim stažom rada s mladima, u utorak obilježila regionalnim stručnim skupom s istom tematikom i predstavljanjem rezultata projekta, sa željom da se slične aktivnosti nastave i u budućnosti.

- Korak je to više od onoga što do sada radili, čime smo ispunili dugogodišnje želje i pronašli učinkovitije načine pomoći mladima koji izlaze iz domova, zavoda i zatvora, s niskim samopouzdanjem i različitim strahovima u tim ključnim životnim trenucima, kada su najčešće prepušteni sami sebi. Na njih smo usmjerili projektne aktivnosti kroz razne oblike podrške, uključivši 41 mladu osobu u savjetodavni individualni rad gdje je odrađeno 600 takvih sati. Njih 15 se zaposlilo, za 20 su osigurana sredstva za školovanje, a 20 je uključeno u različite oblike neformalnog obrazovanja, među kojima su i tečajevi engleskog jezika, koje se sami tražili, svjesni da će im itekako pomoći u pronalasku posla - pojasnila je Đordana Barbarić, predsjednica udruge Most. 

Kao temeljno pitanje projekta postavljena je uloga grada u preveniraju neprihvatljivih ponašanja mladih, a kao dobar resurs za provođenje zanimljivih aktivnosti pokazali su se gradski kotarevi. 

Da oni ne moraju biti samo mjesta gdje dolazimo darovati krv, zaokružiti glasački listić ili riješiti nekakav komunalni problem, dokazao je potprojekt „Kvartash“ koji je u godinu dana s 133 planiranih aktivnosti te s još 170 dodatnih događanja, privukao više od 600 mladih. 

Tu su se mogle naći različite kulinarske, informatičke, plesne, komunikacijske radionice, večeri društvenih igara, tribine i predavanja te nekoliko volonterskih edukacija i akcija.

- Obogatili smo kotarski društveni život, građani su zaista pozitivno reagirali. Neke su radionice bile izuzetno posjećene, druge slabije, ali planiramo kontinuirano raditi na privlačenju mladih. Izuzetno smo zadovoljni suradnjom s udrugom Most te je planiramo nastaviti i po završetku projekta - kazao je Andrija Čaljkušić, predsjednik Vijeća Gradskog kotara „Spinut“, koji je uz GK Blatine te Mjesni odbor „Žrnovnica“ pristao sudjelovati u projektu, čime su potaknuli još pet drugih kotareva koji su u procesu da krenu istim putem.

Punu gradsku podršku ovakvim i sličnim projektima, sa željom da se aktivnosti i otvaranje gradskih kotareva prema mladima nastavi i u budućnosti, što će uveliko ovisiti i o naporima samih kotareva, pružila je Aida Batarelo, splitska dogradonačelnica.

- Kad nešto dobro krene, onda se ideje nastavljaju rađati. Vjerujem da je to dobar put približavanja kotareva mladima – kazala je dogradonačelnica.

Jednako važan dio projekta bilo je uključivanje šire zajednice i institucija, te zagovaranje i pokretanje regionalne mreže podrške u koju se mogu priključiti svi dionici koji rade s mladima u riziku, kao i pokretanje mrežne stranice www.problemiuponasanju.info koja pruža brojne informacije za djecu i mlade u riziku, njihove roditetelje, ali i stručnjake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:07