StoryEditorOCM
DalmacijaPRIČA O USPJEHU

Gospodarsko čudo kraj Sinja: prosječna plaća 25.000 kuna!

Piše JL
31. prosinca 2017. - 23:26
sinj

Tvrtka Industrius jedina je hrvatska kompanija, uz već dobro poznati Adris, koja se našla na listi 25 poduzetnika s najvećom netom plaćom u 2016. godini.

Naime, prerađivačka tvrtka iz Obrovca Sinjskog lani je svojim zaposlenicima, za njih 226, isplaćivala prosječnu mjesečnu plaću od čak 25 tisuća kuna, piše JL. Zanimljivo je kako se hrvatska podružnica IDS-a, tvrtka Industrieservice, nalazi na sjajnom trećem mjestu spomenutih top 25 poduzetnika s najvećom neto plaćom u 2016. godini. Dvadeset šest zaposlenika šibenskog Industrieservicea prošle je godine primalo prosječnu mjesečnu neto plaću od 36.763 kune, a u tvrtki kažu da će se truditi i ubuduće im isplaćivati tolike plaće.

Jedna od vodećih hrvatskih tvrtki na području industrije i energetike zapošljava diplomirane inženjere strojarstva i industrijskog inženjerstva, EWE i IWE inženjere, inženjere zaštite na radu, TIG zavarivače, cjevare, bravare, izolatere i administrativno osoblje. Velik dio zavarivača bivši su radnici Đure Đakovića, a zaposlili su i neke od bivših radnika riječkoga 3. maja. Kompanija je na dobrom glasu u Slavonskom Brodu, odakle je na pojedinim projektima angažirala vrlo kvalitetne radnike.

Zahvaljujući specifičnim zanimanjima i mukotrpnom radu na međunarodnim projektima, radnici Industriusa dobivaju plaće europske razine. Kolege iz slične djelatnosti bez problema će priznati da se na adresi Bajagić 11 mogu pronaći najkvalitetniji radnici takvog profila. Osim što je uz Adris jedina domaća tvrtka s najvećom plaćom u 2016., Industrius jedini na popisu ima više od 150 radnika.

Tvrtka koja u poslovnim krugovima slovi za poželjnog poslodavca široj je javnosti relativno nepoznata. Osnovana je prije sedam godina, a u relativno kratko vrijeme stekla je zavidne reference. Vlasnici tvrtke sa sjedištem u okolici Sinja su bračni par Stipe i Milenka Barać, a u rad tvrtke polako se uključuje i njihovo troje djece.

Visokokvalitetni radnici
Direktorica tvrtke Milenka Barać rekla nam je da Industrius traži radnike visoke kvalitete, ali s druge strane, i ti radnici vrlo dobro znaju što od njih kao poslodavca mogu očekivati. Komentirajući primanja svojih radnika, Milenka Barać poručuje da će se u tvrtki i dalje truditi da, sukladno mogućnostima i situaciji na tržištu, plaće radnika budu što je moguće veće.

- Normalno je da će one iznositi onoliko kolike budu mogućnosti tvrtke. To je bila dosadašnja poslovna politika tvrtke, a bit će i dalje - rekla je Milenka Barać, koja nam je otkrila da se zaposlenici trenutno nalaze na kolektivnom godišnjem odmoru.

Osim visokih primanja, zaposlenici mogu očekivati i stalnu edukaciju, kako u radionicama koje tvrtka organizira tako i u nekim od industrijskih pogona u Sloveniji, a intenzivno surađuju i s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Milenka Barać se u proizvodnji oslanja na dva inženjera, šefa kvalitete Gorana Gašpara te voditelja proizvodnje Duška Celića, koji je stekao veliko iskustvo radeći u Južnoafričkoj Republici. Sigurnost na radu i očuvanje okoliša stavljaju se, kako voli reći, ispred svega u svakodnevnom radu.

Šibenski Industrieservice stekao je iskustvo i reference na montažama i instalacijama u energetskim, petrokemijskim i procesnim postrojenjima te osiguranju njihova kontinuiranog održavanja, kontrole i potrebnog remonta. Tvrtka je specijalizirana za inženjering i montažu visokotlačnih, srednjotlačnih i niskotlačnih cjevovoda i njihovo servisiranje, za gradnju i remonte termoelektrana te za zavarivanje materijala najviših specifikacija i najviših klasa spojeva koji dosežu svjetski vrh.

Poslovanje Industriusa počelo je suradnjom s tvrtkom Industrieservice Anlagenbau (IDS) iz Oberhausena, na raznim projektima u Europi i Južnoafričkoj Republici. Vlasnik njemačkog IDS-a je Sinjanin Dražan Vrca, koji je kompaniju svjetskoga glasa osnovao još 1973. godine. Ove dvije sinjske obitelji zajedno pišu jednu lijepu i pozitivnu poduzetničku priču.

Velik uspjeh dvije su tvrtke ostvarile radeći za konzorcij Mitsubishi-Hitachi u južnoafričkim gradovima Medupi i Kusile. Nastavno na uspješnu suradnju s IDS-om, djelatnici Industriusa angažirani su 2013. godine na dva projekta gradnje termoelektrana na ugljen u JAR-u. Svaka termoelektrana sastoji se od šest bojlera koji je svaki snage oko 800 MW. Ukupna je snaga jedne termoelektrane oko 5000 MW.

Riječ je o trenutno jednom od najvećih gradilišta na svijetu, a vrijednost ukupne investicije u kojoj je glavni ulagač južnoafrički Electricity Supply Commission, navodno je oko 20 milijardi dolara. Zadatak Industriusa bio je osigurati najkvalitetniji radni kadar za obavljanje posla na navedenim projektima kao što su inženjeri, poslovođe, vrhunski zavarivači, bravari, cjevari i izometričari.

Djelatnici Industriusa angažirani su na najzahtjevnijim poslovima zavarivanja izmjenjivača topline te montaži cijevnih sistema na svim visinama već spomenutog bojlera, koji dosežu i 108 metara. Na oba gradilišta radilo je više od 20.000 ljudi, od kojih je 250 do 300 bila angažirala tvrtka Industrius.

Prethodno su djelatnici Industriusa bili angažirani za montažu i zavarivanje na projektima s cijevnim sistemima, kao što su oni u prerađivačkoj industriji, pivovare, mljekare, spalionice otpada, kao i na mnogim drugim projektima, među kojima se ističu oni u Kasselu, Wilhelmshavenu, Karlsruheu, Mannheimu...

U svojem sedmogodišnjem poslovanju ova domaća tvrtka ima velik broj uspješno odrađenih poslova u regiji i svijetu. Iako je u početku bila tvrtka partner, Industrius sada samostalno posluje, a kao takav u 2018. godini očekuje značajne poslove na Bliskom istoku. Novi iskorak svakako je gradnja suvremenog proizvodnog pogona u šibenskoj poslovnoj zoni Podi. U novi proizvodni pogon uložili su više od tri i pol milijuna eura.

Barać je izjavila da će proizvodni radnici u njihovu novom pogonu u poslovnoj zoni Podi imati plaće veće od prosjeka. U njemu će raditi oko 80 radnika, a zaposlenike koji su radili u Južnoafričkoj Republici preuzet će njihov partner s početka priče, tvrtka IDS.

U Industriusu trenutačno uhodavaju proizvodnju posuda pod tlakom kao što su spremnici komprimiranog zraka, razdjelnici i sabirnici vrele vode, vodene pare i ostalih medija, spremnici za tekuća goriva i slično. Proizvodnja je usmjerena i na brodsku opremu, čelične konstrukcije te sklopove za cjevovode. Industrius je zahvaljujući modernim strojevima specijaliziran i za usluge rezanja, savijanja te strojne obrade metala i zavarivanja. Kao najuspješnije trgovačko društvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2016. godine, tvrtka je dobitnik Zlatne kune u kategoriji srednjih trgovačkih društava.

Dobitnik je i nagrade Zlatni ključ za najboljeg srednjeg izvoznika u Hrvatskoj 2015. godine. Vrijedi spomenuti da je Industrius, osim certifikata TUV Nord, važnog za poslovanje na njemačkom tržištu, u procesu stjecanja certifikata ASME te pečata, koji bi trebali dobiti početkom ove godine. ASME je, kako Milenka Barać često voli istaknuti, značajan certifikat koji otvara vrata svjetskog tržišta. Nakon što dobije dodatne certifikate ravnopravno će konkurirati svojim proizvodima na svjetskom tržištu, na kojem je, uostalom, i stjecala iskustvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:10