StoryEditorOCM
Dalmacijagrađevinski rat

Loši rođački odnosi kulminirali prijavama i teškim optužbama: 'Život nam se pretvorio u pakao! Turisti nam gledaju u pjat!'

21. prosinca 2017. - 18:52
'Turisti u kupaćim kostimima samo što nam ne sjednu na stol', kaže Runjić o susjedovu pothvatu

Od 2014. godine, kada su im na nepuni metar udaljenosti od ruba parcele počeli radovi na obnovi i dogradnji obiteljske kuće njihova rođaka dr. Dragana Kurtovića iz Splita, članovi obitelji Runjić iz Segeta Donjeg tvrde da im se život pretvorio u pakao.
Već više od tri godine Runjićevi vode "građevinski rat" s Kurtovićem, koji im je, kako navodi Krešimir Runjić, bazenom i vanjskim stubištem uzurpirao njihov mir i skladan život.
– Nastalo stanje posebno je otežalo život mom bratu Zvonimiru koji je stopostotni invalid – žali se Runjić i na stol stavlja hrpu dokumentacije kojom nastoji dokazati kako su sporni radovi u suprotnosti s nizom nacionalnih i lokalnih propisa, uključujući zakone o gradnji i o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama, te općinski Prostorni plan.
– Problem je počeo još 2014., kada je Kurtović iza svoje vikendice, a tik do naše kuće, izgradio bazen. Potom je uslijedila izgradnja stubišta, niknula je i velika skela kojoj se ne vidi kraja, a koja je, budući da je bilo uklonjeno i krovište, nagovještavala dogradnju kuće. I to sve na 70 centimetara od naše međe. I sve se to radilo bespravno, bez da se zatražilo naše mišljenje, ali i ostalih susjeda koji su stvarni uknjiženi vlasnici. Nismo mogli normalno živjeti zbog buke od građevinskih radova, ponajprije moj brat.
Stalno sam u strahu hoće li neki od alata pasti na moju djecu koja tu prolaze. Budući da s Kurtovićem nismo uspjeli naći zajednički jezik, bili smo prisiljeni divlju gradnju prijaviti građevinskoj inspekciji, koja je u siječnju 2016. izišla na teren i zatvorila gradilište, te je donijela rješenje o uklanjanju sporne građevine. Nakon toga je Kurtović prestao s radovima – kaže Krešimir Runjić.
Sporni objekt u međuvremenu nije uklonjen, ali na njemu nije bilo novih zahvata. Početkom ove godine Općina Seget usvojila je Urbanistički plan uređenja Pećine, područja koje obuhvaća i građevine iz naše priče.

 

– Kurtović se javno hvalio kako je u dobrim odnosima s općinskim načelnikom Vinkom Zulimom, za što posjedujemo i dokaze. Kakve li slučajnosti, u novi plan su uklopljeni svi bespravno izvedeni radovi na objektu u našem susjedstvu. Zbog svega toga, ali i drugih stvari koje smatramo spornima, podnijet ćemo prijavu Općinskom državnom odvjetništvu – ističe naš sugovornik.
Prema Runjićevim riječima, njegov rođak je uspio ishoditi i MUP-ovu potvrdu o usklađenosti glavnog projekta sa zakonskim odredbama iz područja zaštite od požara, dakle da do njegova objekta postoji pristup za vatrogasno vozilo, i to preko zemljišta u vlasništvu susjeda koji nikad nije bio ni pozvan da se na to očituje kao stranka u postupku, pa će i on pokrenuti obnovu postupka.
– Nakon što je Općina donijela novi plan, Kurtović je predao zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole koja datira još iz 1975. godine. Trogirska ispostava nadležnog županijskog odjela to mu je i odobrila, a i tu su tijekom postupka pozivani pokojnici, poput investitorove majke, a ne stvarni susjedi, vlasnici parcela. Radovi su stoga nastavljeni, a mi ponovno živimo u paklu. Ali, nećemo se dati! – poručuje Krešimir Runjić.
– Činjenica što su bespravno izgrađeni radovi u skladu s odredbama naknadno donesenog urbanističkog dokumenta ne daje legitimitet Kurtovićevoj bespravno izgrađenom objektu i ne može poništiti rješenje o uklanjanju. Da je ta tvrdnja točna, potvrđuje i drugostupanjsko tijelo koje nije stavilo izvan snage inspekcijsku odluku. A to znači da Kurtović, koji nam je bazen za svoje goste unio doslovno u tanjure na obiteljskom stolu, najprije mora srušiti sve nelegalno izgrađeno, a tek onda postupati i graditi po izmjeni i dopuni građevinske dozvole – tvrdi Segećanin.

 

– Izgradnja bazena odvijala se uglavnom vikendom. Radilo se o velikim iskopima i manevrima bagera. Zbog buke moj brat Zvonimir nije mogao obavljati fizioterapiju, jednostavno bi se ukočio. Kurtović se uopće nije pojavljivao. Jednom kad je slučajno došao, požalio sam mu se, a on me nije htio saslušati. Priča je bila ista i s izgradnjom stubišta. Čaša mi se prelila nakon ponovnog postavljanja skele, s koje je prije nekoliko dana na glavu mog djeteta zamalo odletio dio betonskog bloka. Tada sam pozvao i policiju, koja je izišla na teren – ogorčen je Runjić.
S druge strane, investitor dr. Dragan Kurtović nam je više puta napomenuo da se "ostavimo bilo kakvog pisanja jer je cijela priča teška psihijatrija".
– Oni koji su vas zvali su za psihijatriju. Gradim po zakonima. Za sve što napišete bit ćete odgovorni i tužit ću vas – ponavljao je sugovornik.
Pitali smo ga je li i prije dvije godine, kada su mu inspektori "zapečatili" gradilište, također radio po zakonu. Kratko nam je kazao:
– Nisam, tada sam se opekao, a sada radim po zakonu. Samo se usudite pisati, sve ću vas tužiti – tim je riječima zaključio razgovor dr. Kurtović, ne dopuštajući da mu postavimo dodatna pitanja vezana uz ovu temu.

'Općinski plan ozakonio je dogradnju'
Privremeni županijski pročelnik za graditeljstvo Mario Radevenjić tvrdi da su građevinski inspektori svojedobno doista i zabranili radove na objektu, ali je Općina potom promijenila važeći urbanistički plan i "omogućila ozakonjenje toga dograđenog dijela".
– To što je inspekcija ranije vodila postupak sada nema nikakve veze, jer bitna je usklađenost građevine s važećim planom u trenutku rješavanja predmeta. Susjed se žalio na takvo rješenje, ali je nadležno ministarstvo odbilo njegovu žalbu. On je potom pokrenuo spor i spis je dostavljen Upravnom sudu na dalje rješavanje – kaže Radevenjić, čelnik resora koji je Kurtoviću izdao izmijenjenu i dopunjenu građevinsku dozvolu.
– Jesu li vlasnici susjednih zemljišta živi, mrtvi ili su svoje čestice prodali ili darovali, mi ne možemo znati ako to nije provedeno u zemljišnim knjigama koje su temelj za naš rad. S južne strane objekta prolazi put koji služi kao pristupna cesta do te kuće, ali i do nekoliko drugih objekata, uključujući i prijaviteljevu kuću. To nije nikakav improvizirani vatrogasni pristup preko zemljišta podnositelja zahtjeva, nego zasebna parcela. Vlasnici čestica južno od tog puta nisu stranke u postupku niti je njihovo mišljenje relevantno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:57