StoryEditorOCM
Dalmacijaprihvaćen prijedlog proračuna

Trogirani zaratili zbog Praljka: drama na sjednici Gradskog vijeća, sedam vijećnika napustilo prostoriju

Piše Gordana Dragan
14. prosinca 2017. - 18:12
panoramski__let41-100317.JPG

Gradsko Vijeće Trogira prihvatilo je prijedlog proračuna za iduću godinu čiji prihodi su planirani u iznosu od 92.758.130 milijuna kuna te projekciju za 2019.godinu koja iznosi 101 milijun kuna , a za 2020. godinu skoro 103 milijuna kuna.

Za prijedlog proračuna glasovalo je ukupno devet vijećnika vladajuće koalicije SDP-HNS-HSU te nezavisni Ante Piteša i konzervativac Stipe Novak. Sedmorica vijećnika oporbene koalicije HDZ-HSP prije te točke dnevnog reda napustili su sjednicu revoltirani što je predsjednik Vijeća Ante Piteša (nezavisni) odbio njihov zahtjev da Vijeće započne zasjedanje minutom šutnje odajući na taj način počast preminulom generalu Slobodanu Praljku.

I dok je Marko Hrsto (HDZ) smatrao kako imaju pravo to zatražiti, Piteša se pozvao na Statut i Pravilnik rada Vijeća u kojemu kako je ustvrdio to ne stoji.

- Ja sam tu da održavam red i mir te se nemojte ljutiti - kazao je Piteša nakon čega mu je Ivica Baturina (HDZ), ujedno predsjednik trogirske HVIDR-e, uzvratio kako ne vidi razloga da hrvatski grad Trogir i njegovo Vijeće ne izraze sućut preminulom generalu već da se radi o predsjednikovu stavu s pozicije sile.

-Još jednom moram kazati kako smo ovih dana o smrti generala Praljka nailazili na različite reakcije. Moja pozicija nije pozicija sile, nego jednostavno ne želim stvarati razdor među vijećnicima zaključio je predsjednik Vijeća Ante Piteša kojega su u odluci da se ne pristupi minuti šutnje podržali vijećnici vladajuće ljevice.

Bez nazočnosti oporbene desnice i posebne rasprave lijevi su prihvatili prijedlog proračuna za iduću godinu kojega je gradonačelnik Ante Bilić (SDP) ocijenio uravnoteženim, ambicioznim, socijalno osjetljivim i razvojnim.

- Najvažnije je to što je realan i ostvariv , a planirani prihodi veći su za oko 27 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji kazao je Bilić.Naveo je niz projekata koji su predviđeni . Primjerice izgradnju POS-ovih stanova, dječjeg vrtića,digitalizaciju gradske uprave radi njezine učinkovitosti, brendiranje grada, pripremu projektne dokumentacije za sanaciju kino dvorane, uređenje nekoliko gradskih ulica i postavljanje rasvjete, osiguranje udžbenika za sve osnovnoškolce te besplatan prijevoz za umirovljenike starije od 60 godina na nekim gradskim linijama .

Vodilo se računa i o sportskim objektima koji nedostaju gradu, pa smo planirali izgradnju manje dvorane i nogometnog igrališta na nasipu Brigi. Stavke za održavanje kulturnih spomenika također su povećane, a u planu je kroz projektnu dokumentaciju nakon 20 godina osmisliti prostor od trajektnog pristaništa na Solinama do autobusnog kolodvora rekao je između ostalog trogirski poteštat koji nije zaboravio ni na hrvatske branitelje pa je istaknuo kako je u proračunu za 2018.godinu osiguran novac za izgradnju spomenika za sve one koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Što se pak potpora tiče računa na novac iz EU fondova, Županije i nekih državnih ustanova i ministarstava.

Predsjednik Vijeća Ante Piteša kazao je kako u prijedlogu proračuna ima još „otvorenih i zahrđalih špina“ koje treba zatvoriti i taj novac vratiti kako bi se on usmjerio u gospodarski razvoj i socijalu.

 

Ostavka

Vijećnik HDZ-a Stjepan Lučin podnio je ostavku na to mjesto, a prema riječima Komisije za izbor i imenovanje nisu ispunjeni uvjeti za osobu koja bi ga zamijenila.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:31