StoryEditorOCM
Dalmacijazgrada iz 1903. godine

Muke pučkoškolaca: supetarski učenici od škole do dvorane za tjelesni pješače 1,5 km

3. prosinca 2017. - 00:22
Supetar_zgrada_osnovne_skole.2jpg

Iako je na sjednici supetarskoga Gradskog vijeća na dnevnome redu bilo 12 točaka, najveću pozornost vijećnika privukla je informacija o stanju osnovnog školstva.

Ta supetarska priča ima svoju lijepu stranu, ali i onu drugu, koju učenici u svakom slučaju nisu zaslužili.

U klupama osnovne škole sjedi, naime, 346 učenika i po tome je bez premca na Braču. Pohađaju je i učenici viših razreda iz susjednih općina Sutivana i Nerežišća. Ove godine je upisano 46 prvašića, a iz godine u godinu broj učenika je u neprestanom porastu. Tako je u dvije školske godine Supetar dobio 34 učenika više, a statistika neumoljivo tvrdi da je samo ove godine u Hrvatskoj upisano više od 9 tisuća učenika manje. Supetar je, dakle, jedno od demografskih najvitalnijih središta na našim „škojima“. Ovdje se ostaje i taj trend treba zadržati.

Međutim, sada slijedi onaj drugi, sumorniji i tužniji dio priče.

Uvjeti za rad, učenje i obrazovni procesi u supetarskoj osnovnoj školi su ispod svakog minimuma i kada inspekcijske službe ne bi zažmirile barem na jedno oko, možda bi ta najveća odgojno-obrazovna ustanova na Braču trebala gurnuti ključ u bravu.

Nastava se, naime, odvija u izuzetno teškim prostornim uvjetima. Školska zgrada sagrađena je davne 1903., a dograđena 1924. godine te se nalazi u lošem stanju. Prijašnjih godina znao se i plafon srušiti u učionicama što najbolje svjedoči kako je i sigurnost učenika upitna. Zub vremena učinio je svoje, a "krpanje" zgrade može tek ublažiti lošu sliku.

U postojećoj školskoj zgradi, upozorila je ravnateljica Dubravka Menjak, istovremeno je ustrojen proces razredne i predmetne nastave u istim učionicama i to naizmjenično u smjenama prije i poslije podne tako da popodnevna nastava traje do 19.10 sati. Učenici su razmješteni u 18 razrednih odjeljenja od čega je i jedan posebni razredni odjel. Za vrijeme nastave u određenoj smjeni nema slobodne niti jedne učionice koja bi omogućila odvijanje neke izvannastavne aktivnosti. Tu je i problem zajedničkog korištenja prostora i opreme učenika nižih i viših razreda. O dobro opremljenim kabinetima nema ni govora.

Škola nema nikakav prostor izvan zgrade kao što je primjerice školski vrt, zelene površine, prostor za rekreaciju. Nadalje, u školskoj zgradi nema ni centimetra slobodnog prostora za organizaciju nastave tjelesne i zdravstvene kulture. Od listopada lanjske godine nastava tjelesnog odgoja odvija se u novoizgrađenoj sportskoj dvorani, ali ni to, kazala je ravnateljica Menjak, ne ide bez problema. Sportska dvorana je od zgrade osnovne škole udaljena kilometar i pol pa je zbog te duljine nastavu potrebno organizirati u blok satu. Problem je i kada je loše vrijeme poput kiše pa to zna biti razlog da učenici nižih razreda i ne stignu u dvoranu.

Zato su vijećnici bez obzira na boju stranačkog dresa bili jedinstveni u ocjeni kako je ovo gorući gradski problem i kako što prije treba prići izgradnji nove zgrade osnovne škole u čijem će sastavu biti školska sportska dvorana i igralište. Lokacija je prostornim planom već određena, treba još riješiti dio vlasništva zemljišta, a tijekom iduće godine Grad Supetar će, najavila je gradonačelnicaIvana Marković, financirati izradu idejnog projekta.

Ravnateljica škole Dubravka Menjak iznijela je i primjer kako peti razred pohađa 55 učenika i oni su trebali biti raspoređeni u 3 odjeljenja, ali su uz suglasnost nadležnog ministarstva zbog nedostatka učionica podijeljeni u dva razreda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:22