StoryEditorOCM
Dalmacijaheroj Domovinskog rata

Makarani odali počast prvom palom dragovoljcu, po njegovom imenu nazvali ulicu: 'Mati je obitelj bila sve, ali ga je junačko srce vuklo na bojište'

Piše Nina Glučina
23. studenog 2017. - 21:25

Sedam dugih godina trebalo je da makarska ulica dobije ime po prvom poginulom makarskom dragovoljcu.

Brojne su se vlasti i gradonačelnici izmijenili, ali želja Udruge 156. brigade HV-a za imenovanjem ulice u Velikom Brdu po Mati Vladiću pala je na plodno tlo tek s dolaskom nove vlasti, s Jurom Brkanom na čelu. Danas je veliki dan za sve Vladićeve suborce i obitelj koju je Makaranin ostavio za sobom prije 26 godina nakon pogibije na južnom dubrovačkom bojištu. Danas će se odati počast ovom heroju Domovinskog rata i svečano otvoriti ulica nazvana po njemu.

Slobodan Nemčić, koji je bio zapovjednik Zbora narodne garde za područje Makarske rivijere, i danas se sjeća kako je došlo do osnivanja podbiokovskog ZNG-a i kako je Vladić otišao na dubrovačko bojište.

– Dobili smo zapovijed za formiranje zbora garde na području Makarske rivijere, a 28. lipnja stigla nam je obavijest da se moraju mobilizirati sve postrojbe zbora. Tek nakon toga doznali smo da na području Makarske rivijere već postoje samostalno organizirane skupine građana koje se naoružavaju. U Makarskoj je na popisu koji je u tajnosti vodio sadašnji načelnik Josko Roščić bilo 39 imena, a u Baškoj Vodi čak 80. Od tih 80, osam je bilo Vrlobrđana, a jedan od njih bio je i pokojni Mate Vladić (rođen 1952. godine), koji se nakon osnivanja prebacio u makarsku satniju – govori Nemčić.

Prvi odlazak na ratište Vladić je propustio jer je u to vrijeme zbog privatnih razloga bio na Biokovu, ali odlazi Matin brat Ivo, koji je tada i ranjen. Sljedeći odlazak na ratište u dubrovačkom zaleđu Mate Vladić ni pod koju cijenu nije htio propustiti.

– Iako ga ja nisam htio poslati jer mu je brat već bio ranjen, pa je za njega bila planirana logistička pozicija kilometrima udaljena od prve linije, on to nije htio prihvatiti – dodaje Nemčić dok mu slike prolaze pred očima. Nakon samo tri dana na bojištu, Mate Vladić je, nažalost, poginuo od granate od koje se pokušao skloniti iza kamena.

– Granata ga nije usmrtila na mjestu, nego ga je teško ozlijedila. Ali usprkos svim nastojanjima makarskog liječnika Ive Viskovića, koji je također bio na terenu, Vladića se nije moglo spasiti. Visković ga je još pola sata reanimirao nakon što mu je srce prestalo kucati, ali bilo je kasno. Mate Vladić izgubio je život od granate na svojem prvom bojištu – sjeća se zapovjednik Nemčić koji je skupinu hrabrih dragovoljaca i uputio na taj teren. Iza Vladića, čije će ime od danas nositi glavna vrlobrdska ulica, ostala je supruga i dvoje tada još maloljetne djece. Supruga ga je, sjeća se Nemčić, pokušala spriječiti da ode na južno bojište, međutim, junačko srce ga je vuklo. Obitelj mu je bila velika ljubav, ali poziv za obranu svoje domovine u tom je trenu bio jači.

– Vladić je osjetio zov domovine i odmah je shvatio da se Makarska brani na području cijele Hrvatske, a ne u Makarskoj, zbog čega je i otišao put Dubrovnika – kaže Nemčić, ponosan jer će makarska ulica napokon, nakon previše godina čekanja, nositi ime prvog poginulog makarskog dragovoljca. Ali za njega je preimenovanje Puta Veliko Brdo u Ulicu Mate Vladića i postavljanje spomen-ploče koju je izradila Udruga 156. brigade HV-a, a financirao Grad Makarska, priznanje i svim ostalim poginulim dragovoljcima.

– Ovo je tek početak inicijative na kojoj naša udruga radi već niz godina. Pokušat ćemo u svakom mjestu i općini na rivijeri ulicama dati imena ljudi koji su dali život za Lijepu našu – zaključuje Nemčić.

Ovo je prva ulica u Makarskoj posvećena branitelju i, osim što je danas važan dan za njegove suborce i članove Udruge, važan je i za njegovu obitelj.

– Oni su preponosni, ali od svojeg muža i oca ne žele stvarati heroja. Jer Mate je bio običan čovjek, isto kao i svi mi ostali, koji se odazvao zovu domovine, ali je, nažalost, poginuo – naglašava Stjepan Kotarac, predsjednik Udruge 156. brigade HV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 16:23