StoryEditorOCM
DalmacijaPLAŽA KAO DEPONIJ

Apokaliptične razglednice iz općine 'tik do Splita': gosti su otišli, mi do iduće sezone možemo živjeti i u smeću...

16. studenog 2017. - 10:03

Na izlazu iz Podstrane, a na ulazu u doba godine kada turistička mjesta tradicionalno počnu hvatati vlagu i patinu obilježenu škovacama, naišli smo na očekivane prizore.

Apokaliptične razglednice iz općine koja se diči promotivnim sloganom "tik do Splita" jesu snimljene po kiši, ali to ne mijenja činjenicu da su na plaži komadi nečijeg bivšeg regala, most-ormara, cerade od tko zna čega, napuštene ležaljke i jastuci iz kafića egoističnih vlasnika. Razlomljeni namještaj prosut je po moru kao pepeo iz urne.

I gledamo sada kadrove iz dijela mjesta poznatog jer tu policajci "pozdravljaju" vozače i razmišljamo kako bi, da idemo biti zločesti, slične mogli snimiti bilo gdje po Dalmaciji. Od Biograda do Brela. Od Makarske do Cavtata.



I da, u pravu su šefovi komunalnih pogona, zagovornici zimskog smeća po ulicama - sezona je iza nas i nema potrebe da se svaki dan ribaju i peru svi kantuni svih riva, svih plaža i svih kupališta po obali. Ali, ipak bi bilo poželjno da taj nered ne eskalira.

Dobro je dok samo mi to gledamo, dok vi ovo čitate laganini uz kavu i u bradu prokomentirate "ma vidi majmuna", ali što bi se dogodilo da jednog dana, recimo, one osunčane prekrasne fotografije vašeg mjesta, razasute po internetskim stranicama gdje oglašavate apartmane, zamijene ovakve?

A događa se to već s velikim svjetskim destinacijama. Onda nečiji odbačeni regal na plaži neće biti ničiji problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:05