StoryEditorOCM
Dalmacijatemperature u padu

Snijeg stigao u Dalmaciju, meteoalarm objavio upozorenje: Budite spremni na olujni vjetar i visoke valove!

Piše M. Rak, T. Paštar
14. studenog 2017. - 11:07
podstrana_kamion3-050315.JPG

Meteoalarm je u utorak ujutro zbog najavljenog jačanja bure objavio žuto upozorenje za Dalmaciju, a za šire dubrovačko područje oglašena je i opasnost zbog značajnijih količina kiše.

"Jaka i vrlo jaka bura. najjači udar vjetra 35-50 cv (65-95 km/h). Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu uz ograničenje brzine na 40 km/h)", stoji u upozorenju Meteoalarma za cijelo područje Dalmacije.

Snijeg na dalmatinskim planinama

A u ponedjeljak navečer zabijelilo se na Dinari, Crometeo je na svojoj Facebook stranici objavio video s Vrdova, dvadesetak kilometara sjeverno od Sinja. Snijeg pada i na vrhovima Mosora te na Biokovu.

Također, svi planinski vrhovi koji okružuju Cetinsku krajinu su u bijelom. Najavljeno zahladnjenje donijelo je snijeg koji je sve do kojih 700-800 metara nadmorske visine prekrio dijelove planina Dinare, Svilaje i Kamešnice. Snijeg je padao u Tijarici, Kamenskom, Voštanima i Rožama, sve do Gornje Rude, ali se nije zadržavao na tlu. Po prestanku padalina okrenula je bura koja s planinskih vrhova nosi snijeg i stvara vijavicu.

U Nadcestariji Sinj Županijskih cesta u utorak je 24-satnim dežurstvom startala zimska služba, ali za sada nisu imali potrebe za intervencijama. Sinjska nadcestarija osigurava zimsku službu za oko 600 kilometara državnih, županijskih i lokalnih prometnica. Za to od tehnike koriste 5 teških kamiona raličara, jedno specijalno vozilo unimog te po jedan traktor s ralicom i utovarivač.

U dva silosa, na području Kamenskog i Otišića, cestari su spremili po 155 tona soli za posipanje kolnika, dodatne količine soli drže u silosu na Križicama, a u sjedištu u Sinju dostatne količine kalcijeva klorida. Uz to su pripremili i 300 tona sipine od šljunka i soli za posipanje županijskih i lokalnih cesta. 

Temperature i količina oborina

U Zadu je jutros u 10 sati izmjereno 10 stupnjeva, u Šibeniku 8, u Splitu 9, a u Dubrovniku 16.

Što se tiče kiše u posljednja 24 sata, u Zadru je palo 3,6 litara po četvornom metru, u Šibeniku 12, u Splitu 4, a u Dubrovniku 20 litara.

Druga polovina tjedna toplija

Na jugu Hrvatske u utorak ujutro puhat će još umjereno i jako jugo, zatim bura, a uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, na širem dubrovačkom području moguće i izraženijih, javlja HRT. Temperatura zraka od 9 do 15 °C.

Na moru u srijedu još razmjerno vjetrovito, ali manje nego u početkom tjedna, te za sredinu studenoga razmjerno hladno, ponegdje uz kišu, većinom u Dalmaciji. 

Druga polovina tjedna bit će uglavnom suha, barem djelomice sunčana te malo toplija. Nedjelja će vrlo vjerojatno ponovno biti promjenljivija, piše HRT.

HAK: stanje u prometu

Od 5:00 sati jutros ukinuti su zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru uključujući i autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 2.

Zbog zimskih uvijeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na većini cesta u Lici, uključujući i autocestu A1 između čvora Gospić i tunela Sveti Rok te državnu cestu DC1 između Vaganca i Knina. 

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutno nema otvorenog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji (i obratno) za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama. 

Mokrih i skliskih kolnika mjestimice ima u Slavoniji i Baranji te Dalmaciji, a mogući su i odroni zemlje i kamenja. U priobalju puše bura, povremeno sa olujnim i orkanskim udarima. 

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje te da na put ne kreću bez zimske opreme. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa vozače molimo za strpljenje i razumijevanje.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su:
- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
- Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene,
- DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
- DC218 Bruvno-Mazin-Dobroselo,
- Krčki most.

Samo za osobna vozila otvorene su:
- autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (zbog orkanskih udara na dionici Kikovica-tunel Tuhobić vozi se uz ograničenje brzine na 40 km/h).
- autocesta A7 Draga-Šmrika.
- brza cesta čvor Čavle-čvor Kikovica (A6),
- riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica,
- Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Senja;
- DC25 Gospić-Karlobag;
- DC27 Gračac-Zaton Obrovački;
- Paški most.

U prekidu su:
- trajektne linije: Brestova - Porozina, Stinica - Mišnjak, Lopar-Valbiska, Prizna - Žigljen, Split-Vela Luka-Ubli;
- brodske linije: Mali Lošinj – Unije – Susak;
- katamaranske linije: Rijeka - Rab - Novalja, Mali Lošinj - Rijeka, Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula, Vis - Split - Vis.

Što je Meteoalarm?

Na web stranici www.meteoalarm.eu nalaze se sve vаžne informаcije o opаsnom vremenu, dobivene od Nаcionаlnih meteoroloških službi iz velikog brojа europskih držаvа, koje su uključene u Mrežu europskih nаcionаlnih meteoroloških službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:25