StoryEditorOCM
Dalmacijaatraktivnih 25 hektara

Izmjene kaštelanskog GUP-a: na mjestu starog Jugovinila uz more su trebali biti samo hoteli, ali bit će i stanova

23. listopada 2017. - 01:32
Jugovinil_adriavinil 280409

I prije nego što je prijedlog izmjena i dopuna Generalnoga urbanističkog plana (GUP-a) Kaštela stavljen na javni uvid, u javnost je procurila informacija o prenamjeni prostora bivšeg Adriavinila, odnosno bivšeg Jugovinila smještenog ispod stare Kaštelanske ceste.

Umjesto dosadašnje isključivo ugostiteljsko-turističke namjene (T1) ovih 250.000 kvadrata atraktivnog prostora dobit će oznaku M9, koja se definira kao “složeni gradski projekt mješovite namjene”, pretežito turističke, zatim gospodarske, stambene izgradnje, a tu su i luka nautičkog turizma, javni i društveni sadržaji kao i zelene te rekreacijske površine. Treba napomenuti da je oznaka M9 uvedena upravo ovim izmjenama i ne postoji u aktualnom GUP-u.

Postojeća oznaka zone T1, inače, ne dopušta stambenu izgradnju, što više u opisu T1 izrijekom se navodi “Ne omogućava se izgradnja stambenih građevina”. Prema našim saznanjima, izgradnja stambenih objekata predviđena izmjenama bit će ograničena što bi trebalo odagnati strah od 400 stanova, prezentiranih 2011. u Prostorno programskoj studiji lokacije koju su bili naručili “Kemokompleks” i “Lavčević”, gradnja kojih je tada – odbijena.

Odluka da se izmjenama GUP-a obuhvati i prostor bivšeg Adriavinila donesena je, inače, u srpnju ove godine.
Vlasnici ovog prostora u jednakom omjeru su, podsjetimo, tvrtka “Kemokompleks” Envera Moralića i Marina “Kaštela” Josipa Berketa, bivšeg kaštelanskoga gradonačelnika koja je u prvom dijelu ove godine kupila udio “Lavčevića”.

U odgovoru na naš upit o promjeni namjene prostora bivšeg Adriavinila, kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović navodi:

- Kako je područje bivšeg Jugovinila prevažno za Grad Kaštela, očekuje se od angažiranih stručnih izrađivača da predlože takva rješenja koja će predstavljati najbolje intervencije urbane preobrazbe, kojom će se ukloniti i sanirati prostori preostalih napuštenih pogona i postrojenja kemijske industrije. Funkcionalni program predmetne zone površine oko 25 hektara temelji se na razvojnim interesima Grada Kaštela i potrebi za stvaranjem višenamjenske, funkcionalno uravnotežene i cjelodnevne žive moderne strukture u funkciju turističke i pratećih sadržaja cjelogodišnje ponude. Što se tiče gospodarske namjene i važeći GUP predviđa da se do 10.000 kvadrata može zadržati i rekonstruirati građevina za gospodarsku namjenu osim u funkciji kemijske industrije.”

Valja naglasiti da je izrađivač izmjena i dopuna GUP-a, na koji se poziva Ivanović, splitska tvrtka GIS plan.
Neslužbeno doznajemo da će na temu prenamjene prostora bivšeg Adriavinila, na koji su Kaštelani izrazito osjetljivi, biti zakazana i tematska sjednica Gradskog vijeća, koje u konačnici i donosi odluku o usvajanju. Rasprava bi mogla biti zanimljiva jer bivši gradonačelnik Ivan Udovičić 2008. nije htio ni čuti za uvođenje mješovite zone, a sada je predsjednik Gradskog vijeća koje je treba blagosloviti. U dvojakoj ulozi pojavit će se pak Josip Berket, kao suvlasnik bivšeg Adriavinila, ali i vijećnik u kaštelanskome Gradskom vijeću, u kojemu je još četvero vijećnika s njegove liste.

Da su na prostoru bivšeg Adriavinila potrebne promjene, pokazalo se, prema riječima Borisa Škare, pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, tijekom rada na izmjenama GUP-a na temelju odluke iz lipnja 2016. godine, kao i rada Urbanističkog plana uređenja (UPU) broj 18 koji se odnosi upravo na ovaj prostor. Promjene su bile nužne, među ostalim i zbog činjenice da je luka nautičkog turizma s više od 400 vezova bila označena samo na moru, a jasno je da mora imati i sadržaje na kopnu.

Kad se spominje UPU, treba naglasiti da ih novi zakon ne uvjetuje jer imaju sadržaj i namjeru gotovo kao GUP pa će biti “preslikani” u GUP. Do sada izrađenih 12 će biti stavljeno izvan snage, a razrada 13 koje je još trebalo usvojiti također će biti u GUP-u.

Izmjene Generalnog urbanističkog plana, naglašava Škara, nastale su, inače, radi usklađivanja s novim Zakonom o prostornom uređenju, županijskim prostornim planom, a i provedeni postupak legalizacije bespravno sagrađenih objekata traži određene intervencije u prostorno-planskoj dokumentaciji.

U svakom slučaju, novina na prostoru Grada Kaštela bit će, kako je predloženo u izmjenama GUP-a, i “urbano-stambeno susjedstvo srednje gustoće na obuhvatu od deset tisuća kvadrata”. Za ova “susjedstva” planirano je povećati katnost stambeno-poslovnih zgrada na maksimalno podrum (suteren), prizemlje plus četiri kata, što zapravo znači pet nadzemnih etaža. Radi se o građevinama unutar zone M1 (mješovite pretežno stambene), a prema kazivanju gradonačelnika Ivanovića, njima bi se pridonijelo urbanoj sanaciji neuvjetno uređenih dijelova grada, te olakšalo njegovo kvalitetnije komunalno opremanje. “Susjedstva” su planirana na neizgrađenim neuređenim postojećim (M1) površinama sjeverno od stare kaštelanske ceste i sjeverno od državne ceste (D8).

Aktualna izmjena kaštelanske prostorno-planske dokumentacije mogla bi odrediti i sudbinu cementne industrije na ovim prostorima, u konkretnom slučaju tvrtke Cemex koja ima tvornicu u Kaštel Sućurcu. Kako neslužbeno doznajemo, namjera je gradskih vlasti u prostornom planu izrijekom ugraditi stav da Cemex ne može koristiti zamjenska goriva u svojoj proizvodnji. Na izravan upit je li informacija točna, gradonačelnik Ivanović neizravno je odgovorio da će se “Strateška studija utjecaja na okoliš, izmjene GUP-a i Prostorni plan uređenja (PPU) pratiti te da je u pogledu samog sadržaja studije za očekivati da ista kritički obradi i predmetno područje”.

Valja podsjetiti da Cemex, i ukupna cementna industrija, mora nakon 2020. fizički smanjiti emitiranje CO2 i koristiti gorivo iz otpada. U protivnom će imati toliko skupu proizvodnju da neće biti konkurentan na tržištu.

Berket: Dužobalna šetnica je bezuvjetna

- Poslovno je neostvarivo da na cijelom području bivšeg Adriavinila budu hoteli. Kad je odlučeno da bude zona T1, bilo je to više radi zaštite prostora kako ne bi bila ponovno uvedena kemijska industrija - komentirao je najavljene izmjene Josip Berket, dodajući da je nepotrebno izgubljeno 15 godina.

- Stambene izgradnje neće biti, barem ne ove danas poznate. Ako je i bude, bila bi ograničena GUP-om, uvjetovana brojem zaposlenih i izgradnjom osnovne škole i dječjih vrtića u ovoj zoni. Slično principu 50-ih kada se gradio Jugovinil - kratko je kazao.

Prema Berketovim riječima, u određivanju sadržaja bit će uključeni i konzervatori jer se želi dijelom zaštititi memorija na bivšu tvornicu, pa bi tako ostao zid uz staru kaštelansku cestu koji se proteže duž cijelog kompleksa, porta i elektroliza. Mora se napraviti Strateška studija, Studija utjecaja na okoliš Projekt sanacije. Bezuvjetna je i dužobalna šetnica između Kaštel Gomilice i Kaštel Sućurca, a najmanje 60 tisuća kvadrata, između 25 i 30 posto ukupne površine, namijenjeno je zelenim površinama.

Berket nam je potvrdio i da je Marina “Kaštela” prije 6 mjeseci Odlukom Vlade RH dobila zadatak da ishoduje Lokacijsku dozvolu za planiranu luku nautičkog turizma na tom prostoru. Odluku o dodjeli koncesije će, međutim, donijeti država na temelju javnog natječaja.

- Javni uvid će pokazati što ljudi misle o prenamjeni cijelog prostora i izmjenama GUP-a, a Grad će prihvatiti ili odbiti primjedbe i prijedloge - zaključio je Berket.

Plano postaje građevno

U Kaštelima se ovoga trenutka ne mogu određivati nove građevne zone jednostavno stoga što još uvijek nije iskorišteno 80 posto postojećih građevnih područja. Iskorištenost je, kaže Boris Škara, oko 73 posto. Međutim, postoje iznimke.

Radi se o naselju Plano koje je na trogirskoj strani u građevnoj zoni, a kuće koje mu pripadaju ali su na području Kaštel Štafilića, i dalje su u negrađevnom području. Izmjenama GUP-a riješit će se ovaj problem za vlasnike u međuvremenu legaliziranih kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:33