StoryEditorOCM
Dalmacijadjelo slavnog autora

Priznajte, tko je od vas ikada čuo himnu splitsko-dalmatinske županije? Bauk predlaže da je zamijenimo drugom, puno poznatijom pjesmom, poslušajte o kojoj se skladbi radi

Piše Marina Karlović-Sabolić
18. listopada 2017. - 13:07
sv_jere5-240914.JPG

Umjesto dosadašnjeg, koji se slavio svake godine 14. travnja, na obljetnicu osnutka županije, HDZ-ov župan Blaženko Boban ovih je dana izvijestio predstavnike političkih stranaka koje djeluju u županijskoj skupštini da će za novi Dan županije predložiti 30. rujna, kada Dalmacija štuje svojeg zaštitnika, svetog Jeronima.

Ta odluka trebala bi biti prihvaćena već na idućoj sjednici županijske skupštine, a čini se da ni oporba nema ništa kontra ove izmjene. Čak štoviše, postoje prijedlozi i za promjenu aktualne županijske himne „Čuj dozivlju časni pređi“.



- Iako priznajem da sam tu u blagom sukobu interesa, jer je na blagdan svetoga Jere fjera u Pušišćima, podržavam ideju da taj datum postane Dan županije. Ovako, ispadalo je da Dalmacija priznaje svoju povijest samo od 1993., kada je županija osnovana, a ne prije.

Kad smo već otvorili ovakva pitanja, predlažem da se promijeni i svečana pjesma Splitsko-dalmatinske županije, i da ona postane „Dalmatino poviješću pritrujena“. Sadašnju himnu ne zna 95 posto građana, niti bi je prepoznalo kada bi je čulo – kaže SDP-ovac Arsen Bauk, navodeći da, prije konačne odluke, svakako treba ispitati situaciju oko autorskih prava.
 



Zanimljivo je da je Ljubo Stipišić Delmata skladao i sadašnju himnu „Čuj dozivlju časni pređi“ i novu „Dalmatino povišću pritrujena“ koju predlaže Bauk, pa se ne očekuju neke posebne poteškoće vezane uz pravila o autorskim pravima.

Ako bi se oko ovog pitanja, naravno, postigao konsenzus u županijskoj skupštini, a vijećnici odlučili promijeniti i Dan i himnu županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:13