StoryEditorOCM
Dalmacijaspor zbog atraktivne nekretnine

Je li moguće da je ovu vilu platio samo 18 tisuća eura?! Policijski načelnik konačno objasnio kako je kupio luksuznu šesterokatnicu u Lokvi Rogoznici

17. listopada 2017. - 19:40
stern_joseph5-080812

Josip Ćelić, novoimenovani načelnik PU karlovačke, prvi put u javnosti govori o kupnji šesterokatnice u Lokvi Rogoznici zbog koje ga često u medijima proziva austrijski biznismen Josef Stern koji je prije šest godina protiv njega i svojih bivših partnera Bolisa Kale i Tibora Marijaka podnio kaznene prijave.

Ćelić, kako Stern tvrdi, i u medijima i u kaznenoj prijavi, njegovu kuću 2007. kupio je bez njegova znanja i suglasnosti od njegova poslovnog partnera Borisa Kale, s kojim se Austrijanac razišao, za samo 18 tisuća eura.

Ćelić, kako kaže Stern, za kuću je platio 18 tisuća eura duga kojeg je društvo "Flava Linea" imala prema privatnoj osobi, a porezni dug "Flava Linee" od 1,3 milijuna kuna Ćelić nikada nije platio, iako je prošlo skoro deset godina.To tvrdi Stern, a i u nepravomoćnoj optužnici Županijskog državnog odvjetništva protiv Borisa Kale stoji ista konstatacija.

Austrijanac Josef Stern: Šefu karlovačke policije prodali su moju vilu na šest katova s bazenom

"Evo kronologije"

S Josipom Ćelićem nismo mogli kontaktirati izravno nego preko Odjela za odnose s javnošću MUP-a. Pristao je nakon deset godina medijske šutnje o ovoj kupoprodaji, o kojoj su pisali svi mediji u Hrvatskoj, prvi put kazati svoju istinu.

Naime, Ćelić je sve građanske postupke protiv Sterna dobio, a na ŽDO-u u Splitu protiv njega nije podignuta nikakva optužnica.

Postavili smo mu niz pitanja – od toga je li mu bilo sumnjivo da se kuća koja je plaćena 1,5 milijuna maraka ili u protuvrijednosti sadašnjih 800 tisuća eura prodaje za 200 tisuća eura; je li u međuvremenu, deset godina od kupnje kuće, podmirio taj porezni dug prema Poreznog upravi od 1,3 milijuna i je li točno da je taj postupak naplate duga pred zastarom; kako je postao bogat čovjek s obzirom na to da osim kuće u Lokvi Rogoznici ima još nekretnina?



– S obzirom na koji ste način postavili vaša pitanja, a da vam na ista ne odgovaram sa da i ili ne, napisat ću vam kronologiju i sve činjenice vezane za kupnju navedene kuće – odgovorio je Ćelić.

Uvjeren sam kako ste kao novinar upoznati s činjenicom da sve postupke koji su u tijeku, ja kao policijski službenik ne mogu i ne smijem komentirati, jer time sebe izlažem stegovnoj odgovornosti, a što vjerujem nije vaš cilj, nego saznati istinu.

Ćelić nam objašnjava povijest oko kupnje šesterokatnice u Lokvi Rogoznici...

Naime, navedena nekretnina se prodavala na tržištu i istu sam temeljem valjanog kupoprodajnog ugovora, sklopljenog 6. srpnja 2007. godine s prodavateljem TD "Flava Linea" d.o.o., stekao kao kupac, postupajući u skladu s načelom povjerenja u zemljišne knjige.

Ugovor je potpisan od strane osobe koja je u navedenom trenutku bila jedina ovlaštena zastupati trgovačko društvo, što je u konačnici ovjereno i od strane javnog bilježnika. Kupoprodajni ugovor položen je u zbirku isprava nadležnog suda i dostavljen Poreznoj upravi odmah nakon kupoprodaje, te je kao takav dostupan javnosti i nije sporan.

Ispunio sam sve svoje zakonske obveze, što je lako provjeriti uvidom kod nadležnih tijela. Odmah po kupnji stupio sam u posjed kupljene nekretnine i u nesmetanom sam se posjedu nalazio sve do ljeta 2012. – govori Ćelić koji upozorava i kada je krenula medijska hajka na njega...

– Tijekom ljeta 2012. godine, pet godina nakon izvršene kupoprodaje, neposredno pred natječaj za radno mjesto načelnika Policijske uprave, dotični gospodin Josef Stern nasilno ulazi u kuću i medijski istupa znajući tko je pravi vlasnik, jer me imenuje u članku. Ni u jednom trenutku me nije kontaktirao i pokušao razgovarati niti postaviti i jedno pitanje.



Prvi put čitajući članak Slobodne Dalmacije od 22. kolovoza 2012. godine saznajem za okolnosti koje navodi Josef Stern. U tom trenutku, a potaknut napisima u medijima, tražim dozvolu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića za javni istup, ali istu nisam dobio. Pismeno tražim od tadašnjeg ravnatelja policije Vlade Dominića da Ravnateljstvo policije provede detaljnu istragu o meni te da se MUP nakon te istrage očituje o ishodu iste.

Ponovno u posjedu

Pismeno se obraćam PU splitsko-dalmatinskoj (22. kolovoza 2012. godine) u kojoj navodim da članci u Slobodnoj Dalmaciji ukazuju na nepravilnosti i moguća kaznena djela te da detaljno provjere sve navode i poduzmu sve mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja mogućih nezakonitosti.

Rezultat provedenih istraga od strane Ravnateljstva policije i unutarnje kontrole je da su napisi u medijima bili zlonamjerni i neutemeljeni – naglašava Ćelić.

O optuženom Borisu Kali, kojega Stern proziva da je njegovu kuću prodao Ćeliću za bagatelnu cijenu i bez njegovog znanja, Ćelić kaže:

– Borisa Kalu sam sreo dva puta u životu: kod pregleda objekta i kupoprodaje. Josefa Sterna jedan puta na ročištu, na sudu kojeg sam tužio za ometanje posjeda, koje je završeno pravomoćnim sudskim rješenjem u moju korist. Josef Stern je sudskim putem deložiran 6. rujna 2017. godine iz objekta u koji sam nakon pet godina ponovno ušao u posjed.

Za štetu i izgubljenu dobit koju mi je isti nanio podnio sam tužbu redovnom sudu, te je postupak u tijeku.

Josef Stern protiv mene je podnio tužbu tražeći da se on uknjiži kao vlasnik na mojim nekretninama. Ta njegova tužba je odbijena, a kako je odbijena i njegova žalba na drugostupanjskom sudu, ovaj je postupak pravomoćno okončan.

Toliko od Josipa Ćelića koji nije htio ulaziti u dublje analize optužbi koje po njemu nemaju nikakvog temelja, ali mu smetaju u policijskom radu i na novome radnom mjestu načelnika PU karlovačke.
 

Pred sudom je u tijeku i druga Sternova tužba

Sada je u tijeku pred redovnim sudom druga tužba Josefa Sterna protiv mene radi utvrđenja ništetnosti kupoprodajnog ugovora. Naravno, da i tu tužbu smatram neosnovanom, jer u stjecanju ove nekretnine ne postoji ni najmanja sumnja i ni jedna okolnost koja bi dovela u pitanje valjanost i zakonitost sklopljenog kupoprodajnog ugovora – tvrdi Ćelić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:53