StoryEditorOCM
DalmacijaS vrha svita

Zagvozd dočekao 'Vlaje s Himalaje': 'Očekivali smo doček, ali virujte ovakav ni u snu'

11. listopada 2017. - 00:29
_7S39098.JPG

– Mi smo ti takvi ljudi. U nas se ništa ne zna, a sve se zna. Tako smo mi i očekivali doček, ali virujte ovakav ni u snu.
Riječi su ovo Vedrana Mlikote, dvostrukog zagvoškog himalajca, koji je zajedno saStipom Božićem doveo sretno ekipu svojih sumještana iz planinarskog društva "Sveti Jure" s ekspedicije "Vlaji na Himalaji", te se netom iskrcao iz autobusa, na legendarnom Trgu glumaca.

A doček je bio divan spoj suza radosnica, smijeha i zagrljaja. Svatko je imao svoju rolu u ovoj lijepoj priči. Djeca i supruge grlili su očeve i svoje bolje polovice, očevi i majke sinove, prijatelji stiskali himalajcima ruke. A oni kao da su prvi put u rodnom Zagvozdu.

- Samo da mi se nauživati ovog lipoga biokovskog zraka, pa da punim plućima počnem disati, jer tamo sam disao na škrge – kazao je himalajac Goran Lišnjić, dok je ljubio suprugu i svoje četvero djece.

A stari Ante Mlikota odmah je zagrlio sina Vedrana.

– Ajde, Vedrane, smiri se više. Eno ti Biokova pa se penji svaki dan, nego ovako se moram mislit puni misec dana di si i kako si. Još kada san čuo da je Stipe osta u logoru i da nije iša s vama nije mi bilo svejedno - bile su prve riječi Vedranova oca.

Baš kao pravi junaci i zvijezde odgovarali su na pitanja brojnih kolega novinara. Onda je napravljen zajednički snimak, pa je mjesni župnik don Mario Čagalj lijepo blagoslovio ekspediciju i onda kako to već u Zagvozdu ide svi su himalajci s prijateljima i rodbinom sjeli za zajednički stol. Iza doma kulture na Trgu glumaca dobro se dimilo, ali i mirisalo. Spremao se lovački gulaš s divljači, a do velikog kazana vrtjelo se šest odojaka.

– Ajde, reci tamo da je dosta slikavanja i čestitanja. Ovim gudicama će se zamantat, a gotove su ima deset minuta. Neka dadu ljudima mira, nakon misec dana žvakanja riže da okuse našu pravu spizu – uzrujano je dovikivao Ivica Brnas Bili, meštar od spize.

No, sve u svemu, Vedran Mlikota i Stipe Božić kao i svi ostali iz ekipe "Vlaji na Himalaji", ostvarili su fantastičan podvig. Čak osam Zagvožđana odjednom se popelo na Mera Peak, vrh viši od 6500 metara. Dojučerašnji planinari amateri postali su pravi profesionalci. Jer, ako to za njih kaže Stipe Božić, onda je to to. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:18