StoryEditorOCM
Dalmacija'ne dajmo vruju!'

Jedna od najljepših i najposebnijih uvala u Dalmaciji brutalno se betonizira! Aktivisti su na nogama, a Mesićev kum 'ziđa sve do mora' i lukavo legalizira na divlje izgrađene objekte

10. listopada 2017. - 01:23

Bilo je pitanje vremena kad će se ljubitelji prirode ujediniti te pokazati kako su bageri još uvijek na protupožarnom putu preko Vrulje, onom kojeg do svojih smještajnih jedinica probija žeževački poduzetnik Stipe Latković.

To što su "Hrvatske šume" ljetos podnijele optužni prijedlog radi prekoračenja gabarita predviđenih Ugovorom o izgradnji puta, što se spušta od Jadranske magistrale do luksuznog resorta, očito nije bilo dovoljno da se radni strojevi uklone.

Na Latkovićevu trasu u ponedjeljak su, oboružani transparentima, stigli članovi trail treking kluba "STrka" iz Splita i Udruga prijatelja kulturne i prirodne baštine Piska "Puntapet".

– Htjeli bi skrenuti pozornost na prekomjernu devastaciju jedne od najljepših uvala i prirodnih fenomena na južnom Jadranu, odnosno Vrulje, pitajući se tko je to dopustio, te postoje li dozvole za ovo i od koga su izdane.

Ovaj krajolik zaslužuje da ga se tretira kao zaštićen u sklopu Parka prirode Biokovo, kao što je i uvala Zavratnica dio zaštićene zone Velebita – apel je aktivista, a oni dodaju da će akciju ponavljati sve dok ne dobiju odgovore na postavljena pitanja.

Podsjetimo kako je Robert Lukačević, voditelj gradilišta na Vrulji, još u srpnju za naš list kazao kako kilometar i pol dugu cestu namjeravaju cementati uz objašnjenje da je "beton prirodniji od asfalta" kako bi njome gosti mogli do apartmana stizati električnim vozilima.

Iz Ministarstva graditeljstva tada su nam odgovorili kako još nisu odlučili što će s tim, ali su zato na popis za rušenje dodali pomoćnu građevinu i vodospremu, objekte također sazidane ovog ljeta.

Spominjali smo i kako su inspektori prije 15 godina zaustavili taj isti projekt ocjenjujući ga bespravnim. To zapravo znači da su novi objekti dodani na isti popis za rušenje u koji su prije tri godine uvršteni bazen i devetmetarski lukobran, također na Vrulji, za koje je poduzetnik naknadno ishodio papire.

– Glede inspekcijskih postupaka u predmetima nezakonitoga građenja bazena i lukobrana, predmet "bazen" je obustavljen jer je investitor ishodio rješenje o izvedenom stanju, a u predmetu "lukobran" Upravni sud u Splitu je poništio inspekcijsko rješenje i vratio na ponovni postupak koji je u tijeku – odgovarali su iz Ministarstva.

Dobre su to vijesti za Latkovića. Ako je suditi prema brzini kojom se uklanjanje obavlja, kum Stipe Mesića imat će vremena naknadno legalizirati i ove najnovije podvige.

Latkovića smo kontaktirali kako bi čuli njegovu stranu novog nastavka priče, ali nam se na poziv nije odazvao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:37