StoryEditorOCM
Dalmacijatužna 22. obljetnica

Suze uvijek iznova poteku: Plenković se susreo sa ženom i majkom legendarnog Pauka, general Krstičević bio je posebno emotivan

10. listopada 2017. - 01:00

– Samim tim da je na prvoj crti bojišnice, ma ispred crte, poginuo dozapovjednik 4. gardijske brigade HV-a, odnosno zapovjednik Oklopno-mehanizirane bojne, dovoljno govori o našem junaku, general-bojniku Andriji Matijašu Pauku.

A njega je teško opisati u par riči, jer je bio prvo čovik, pa nama autoritet, iskusan vojnik, svi smo učili od njega. Znao nas je motivirati i ustrojiti, bio je strog no pravedan i pošten, nije volio muljatore, a nama vojnicima bio je zaštitnik, kao otac – pokušali su u par rečenica, dočarati lik svoga zapovjednika, svoga heroja no prvenstveno uzora tijekom ratnih godina i obrane jedine nam Domovine, dvoje pripadnika te legendarne udarne 4. gardijske brigade i to tenkisti: Sandra Bulj Bukvić i Hrvoje Pupić Vurilj.

Oni kao i mnogi im suborci, ali i cijela svita državnog vrha, došli su u Pozorac, u marinskom zaleđu, odati počast na grob svoje legende, svoga Pauka, na 22. obljetnicu pogibije ovog istinskog heroja.

– Kada je Pauk poginuo, tog kobnog 9. listopada 1995. godine na ulazu u Mrkonjić Grad, ja sam bila ranjena, rafali su me pogodili u noge. To je bilo moje drugo ranjavanje, 1992. godine sam stradala u Kutovu, no znalo se da će Pauk sve nas ranjene obići – priča nam sada 47-godišnjakinja koja je bila medicinski tehničar, no prošla je i obuku u OM bojni, dok je Hrvoje, sada 51-godišnjak odnedavno i predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade bio zapovjednik satnije tenkista, kako su im od milja tepali – Paukovih tenkista.

– Imao sam i ja ranjavanja, a u akciji Maslenica 1992. godine bio sam ranjen kada i Pauk. I on vam je došao po mene doma na štakama, da idemo opet na bojište. Još se sjećam svoje majke kada je zavapila "Pa Brko opet mi ga odvodiš!" – pojašnjava Hrvoje, s ponosom prisjećajući se tek crtica iz ratnog života legende iz Pozorca, junaka koji je u svakoj akciji bio na čelu!

Istaknuo je Paukovu veličinu i načelnik općine Marina Ante Mamut, tražeći od državnih dužnosnika da državu vode na Paukov način – razborito i odlučno.

Mnogobrojnim okupljenima koji su polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća, ali i molitvom odrješenja, koju je predvodio vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan u zajedništvu s don Darkom Poljakom, marinskim župnikom, došli na posljednje počivalište odati počast tom vitezu, obratio se i Tomo Medved, ministar branitelja, koji je Matijaša upoznao na južnom bojištu, tijekom oslobađanja Dubrovnika.

Obljetnici pogibije junaka Domovinskog rata prisustvovao je i premijer Andrej Plenković, koji je toplo pozdravio Paukovu majku Anku i suprugu Nadu, dok je najemotivniji govor uz grob legende imao general-bojnik Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, ratni zapovjednik 4. gardijske brigade.

– Pauk je ljudska i moralna vertikala te simbol Domovinskog rata. A iza koraka garde s crvenim beretkama koje je među ostalima predvodio i naš Andrija, rađala se slobodna Hrvatska – istaknuo je ministar Krstičević, pozvavši splitskoga gradonačelnika da i grad podno Marjana dobije jednu ulicu imenom marinskog viteza – Andrije Matijaša Pauka, stručnjaka za tenkove, vrsnog sportaša, suborca, generala, ali prvenstveno velikog čovjeka i domoljuba.
 


Vijenci za legendu


Na groblju Pozorac, vijence su položili: supruga Nada Matijaš, a zatim državni vrh – Miljenko Filipović, izaslanik predsjednice RH, Andrej Plenković, premijer, Ante Sanader, izaslanik Sabora RH, Damir Krstičević, ministar obrane, Tomo Medved, ministar branitelja, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, Lovro Kuščević, ministar uprave, general Mirko Šundov, načelnik GSOSRH-a, kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik HRM-a, kao i posebni savjetnici ministra obrane – general Ante Gotovina ujedno i počasni građanin općine Marine te Ivica Ušljebrka.

Počast junaku odali su i veterani njegove 4. gardijske brigade – predsjednik udruge satnik Hrvoje Pupić Vurilj, te pukovnik Ivan Mršić, Sandra Bulj Bukvić i bojnik Miljenko Modrić, kao i predstavnici obitelji poginulih branitelja, te predstavnici splitske i trogirske HVIDR-e, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, saborski zastupnici Ivan Šipić i Petar Škorić, načelnik Marine Ante Mamut, donačelnica Katarina Kazori Jerković i Davor Radić, predsjednik Općinskog vijeća, pa brigadir Mirko Stošić, zapovjednik časničke škole "AMP", koordinacija marinskih branitelja, ratnih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije, susjednih gradova i općina, KUU "Andrija Matijaš Pauk", ali i predstavnici vatrogasaca te Torcide.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 18:26