StoryEditorOCM
DalmacijaTrogirska gradska uprava otkupila zemljište

Počinje gradnja pristupne ceste do pristaništa za Drvenik 

Piše Gordana Dragan
8. listopada 2017. - 22:13
pristaniste_soline4-240517.JPG

Za razliku od prvog projekta, čija je izgradnja zapela na čeličnim konstrukcijama i stečaju građevinske tvrtke "Viadukt" koja je izvodila radove, pa se već osam mjeseci traga za novim izvođačem i neizvjesno je hoće li biti u funkciji do idućeg ljeta, za drugi je sigurno da će dogodine, početkom svibnja, prvi trajekti sa Solina zaploviti prema spomenutim otocima.

Prema riječima gradonačelnika Ante Bilića, radovi na izgradnji pristupne ceste do pristaništa počinju za petnaestak dana.

Podsjetimo, ona je bila razlog zbog kojega nova trajektna luka koja je izgrađena u ožujku ove godine i u koju je Lučka uprava, kao nositelj investicije, uložila oko 20 milijuna kuna, nije početkom ovoga ljeta stavljena u funkciju. Grad Trogir, čija je obveza bila otkup zemljišta, nije u tome uspijevao zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

– Konačno je sve riješeno. Možemo krenuti u izgradnju pristupne ceste do novog pristaništa. Gradskoj upravi pristigle su četiri ponude. Do kraja ovoga tjedna odabrat ćemo najpovoljnijeg izvođača te se kreće s radovima – kazao je gradonačelnik Bilić.

Dodao je kako svi radovi moraju biti završeni do 1. svibnja iduće godine te da se radi o investiciji vrijednoj 3,7 milijuna kuna, koje će u iznosu od dvije trećine osigurati Splitsko-dalmatinska županije, a jednu trećinu Hrvatske vode. Osim otkupa zemljišta, koji je Grad Trogir stajao tri milijuna kuna, Grad je riješio i potrebnu dokumentaciju, lokacijsku i građevinsku dozvolu, bez kojih radovi na izgradnji ceste ne bi mogli početi, rekao je trogirski poteštat.

– Otočani više od desetljeća čekaju na novo trajektno pristanište. I Veliki i Mali Drvenik postali su zanimljiva turistička odredišta.

Sve je više apartmana i vila s bazenima. Dobra povezanost s kopnom izuzetno je važna za sve. Drago mi je da će se njihova agonija oko pristajanja trajekta, najprije s područja nekadašnje vojarne u Segetu, a potom iz samog centra Segeta, konačno riješiti i da će idućeg ljeta do svojeg odredišta isplovljavati sa Solina – zaključio je gradonačelnik Bilić.

– Na zapadnom dijelu Solina izgrađen je novi gat, dugačak 55 metara, s dva veza za trajekte. Uz to, uredilo se 3500 četvornih metara obalnog pojasa.

Ta prva faza uređenja nove trogirske trajektne luke stajala je oko 20 milijuna kuna – kazao je ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević, zadovoljan što konačno počinje izgradnja pristupne ceste. Podsjetio je kako druga faza projekta na Solinama, koja ulazi u investicijsko razdoblje Lučke uprave nakon 2019. godine, obuhvaća gradnju obale sa 198 novih vezova. Na tom bi se prostoru podigao i jedan ugostiteljski objekt te recepcija, a procjenjuje se da će se za drugu fazu projekta, za koju LU ima lokacijsku dozvolu, izdvojiti najmanje 15 milijuna kuna – rekao je.


 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:06