StoryEditorOCM
Dalmacijapotez od 'jure' do 'javora'

Cesta u Podstrani postala je trkalište, pješacima je svakoga dana glava u torbi: Moja susjeda letjela je nekoliko metara u zrak, novi semafor je 'kukavičje jaje'!

27. rujna 2017. - 14:51
podstarana00

Prasak jurećeg motora probija mi bubnjiće i u trenutku dok u novinski tekst uobličavam mail što sam ga danas uputila na mail splitsko-dalmatinska@policija.hr, a nakon njihova poziva da skrenemo pažnju na poteškoće u prometu, kojih, nažalost, ne nedostaje u Podstrani.

Naime, nakon što je prije par mjeseci u Svetom Martinu osvijetljena dionica od restorana "Jure" pa do "Javora", ista je u noćnim satima postala jurilište i trkalište motora i auta.

Također, nedavno je na pješačkom kod crkve Gospe od Zdravlja na Šćadinama teško stradala pješakinja, a na tom potezu, tj. od "Jure" do "Javora" smrtno je stradalo i desetak ljudi u zadnjih 15-ak godina.

Spomenuti pješački kod crkve nedavno je obilježen zebrom, prometnim znakom te semaforom koji trepće dozvoljenih 50 km.

Sve to nije bilo dovoljno da se ne dogodi trauma mojoj susjedi Janji Ružić. Dakle, ona se pouzdala u sve te tri spomenute zaštite, no nije pomoglo, letjela je nekoliko metara u zrak, nije je propustio drugi automobil iz Omiša, nakon što je prvi stao.






Čini mi se, da nije bilo ta tri znaka, a pogotovo semafora, Janja se nimalo ne bi pouzdala ni u što drugo nego u vlastite oči. Ovako, pouzdala se u stroj i u kulturu vozača koji bi trebali stati, što je gotovo stajalo glave.

Želim kazati da je semafor sada kukavičje jaje, tu je da pješaka zavede, da mu da osjećaj sigurnosti, koji je u stvari lažan, tj. nema ga.

Sama sam svjedok kako ti i po nekoliko minuta nitko ne želi stati.

Rješenje bi bilo da semafor pokazuje brzinu kojom voziš, sa smješkom ili plačkom ako ideš preko 50, a kamere su neophodne!

Zapravo bi najbolje bilo sagraditi pothodnik tu i na još više mjesta u Podstrani, koja je u doslovnom smislu brdovita, zbog uzvisina i udolina na Magistrali, puna je nepreglednih, čitaj opasnih dionica!

Češće ophodnje zbog rasta broja stanovništva pa i turizma više su nego potrebne. Podstrani zapravo treba policijska postaja, i to već danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:50