StoryEditorOCM
Dalmacijačudo prirode

Duboko u šumi Katuna brda preživio je Turke i hajduke, Napoleona i dva svjetska rata, no ne i pakleno ljeto za nama...

26. rujna 2017. - 12:15

Dva mjeseca od katastrofalnog požara koji je poharao gotovo pa petinu područja općine Šestanovac, tek sada, nakon obilnih kiša, duboko u šumi na području Katuna Brda vidljive su nesagledive posljedice koje je vatrena stihija ostavila za sobom.

Tako je na lokalitetu Trnovac potpuno izgorio osamsto godina stari hrast medunac koji je prije desetak godina ustanova za zaštitu prirode proglasila prirodnim spomenikom zajedno s još tri hrasta koji se nalaze na istom lokalitetu u krugu svega dvjestotinjak četvornih metara.

– Teško je ovo komentirati. Upravo ono koje je prema mišljenju biologa najstarije potpuno je izgorjelo. Na sreću, ostala su stabla spašena ili im je nanesena tek neznatna šteta. Sve se to, nažalost, dogodilo prije njihova saniranja, o čemu se ozbiljno razmišljalo zbog šteta nastalih zbog zuba vremena – informirao nas je jedan od inicijatora njihove zaštite Petar Merčep.



Za njega je to veliki gubitak, kao i za nekolicinu njegovih sumještana, zaljubljenika u prirodu i njezine draži. Upravo njihovim radom i zalaganjem izbjegnuta je veća šteta jer su se njive na kojima su rasli hrastovi redovito čistile.

– Ne znamo što dalje. Valja o svemu obavijestiti upravu za zaštitu, pa ćemo vidjeti što nam je činiti. Sada tek sa sjetom možemo gledati u ove drvene gromade i razmišljati o turbulentnom vremenu tijekom kojeg su rasle. Preživjeli su srednji vijek, Osmanlije, Napoleona, dva svjetska rata, raznu hajdučiju i na kraju, eto, jedan od njih skončao je u plamenu epskih razmjera – sjetno će Petar Merčep.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:43