StoryEditorOCM
Dalmacijapotpuna nezainteresiranost

Upravljački kolaps u dalmatinskim zračnim lukama: prvi put u povijesti aerodromi ostaju bez direktora i to zbog nevjerojatnog propusta u Vladi

15. rujna 2017. - 17:06

Vlada Republike Hrvatske, pod vodstvom Andreja Plenkovića i zahvaljujući fascinantnoj nezainteresiranosti resornih ministara Gorana Marića i Olega Butkovića, izravno je kriva zbog toga što su dalmatinske zračne luke u većinskom državnom vlasništvu pred upravljačkim kolapsom.

U subotu, točno u ponoć, ističu mandati direktorima aerodroma u Zadru i Dubrovniku, nekoliko dana kasnije i njihovu kolegi u Splitu, jer Vlada nije znala, mogla, htjela, ili sve to skupa, punih šest mjeseci provesti svoju odluku s početka ožujka kojom je utvrdila proceduru njihova izbora. Baš po njoj, proceduri, novi su direktori morali već biti izabrani.
Ali...

Šest mjeseci ni za što

Od nedjelje, zahvaljujući magičnoj tromosti izvršne vlasti, navedeni aerodromi ostaju bez čelnih ljudi. Što to praktično znači, možemo samo zamisliti. U stvari ne, ne možemo zamisliti tko će, na primjer, potpisivati ugovore i odobravati isplate većih svota, a navedeni su aerodromi, doznajemo, "u investicijskom ciklusu", stalno se nešto gradi, nekamo se putuje. I netko mora potpisivati ugovore, račune...

Nastane li kaos u upravljanju, a u četvrtak popodne, neka dva dana prije isteka mandata, nije jasno tko će ga i kako spriječiti, izravno zaslužna bit će upravo Plenkovićeva Vlada: ona je aktom donesenim 2. ožujka, s premijerovim potpisom, odlučila kako se biraju prvi ljudi strateških tvrtki, pa tako i zračnih luka. Njihove skupštine vrlo brzo, već za neka dva tjedna, odlučile su da zračne luke idućih šest mjeseci vode stari direktori. Šest mjeseci upravo prolazi.

Vlada je u lipnju raspisala natječaj, kandidate je intervjuiralo tročlano povjerenstvo koje su činili predstavnici ministarstava državne imovine te mora, prometa i infrastrukture. Ono je, potom, trebalo sastaviti zapisnik o razgovorima s kandidatima te ga dostaviti već spomenutom povjerenstvu za strateške tvrtke. Koje je, pak, imalo zadaću prijedlog imena direktora uputiti Vladi, a ona skupštinama zračnih luka na odlučivanje. Novoimenovani direktori imali bi četverogodišnji mandat.

U redu, procedura je očekivano zamorna i bezrazložno duga, ali je provediva u šestomjesečnom roku.

Vlada, međutim, nije uspjela. Zašto, ne znamo. Pitali smo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Bez odgovora. Pisali smo i Ministarstvu državne imovine. Oglasilo se kratkim odgovorom, objavljujemo ga uz tekst.

– Natječaj je bio u lipnju, a 17. srpnja imali smo razgovor u Ministarstvu državne imovine. Odluku smo očekivali ovih dana na sjednici Vlade, ja sam slala i dopise u ministarstva jer nam istječe mandat, tražila da nam daju uputu o daljnjem postupanju – veli Irena Ćosić, direktorica zadarske Zračne luke.

Bez odgovora.

Što će se događati sljedećeg tjedna?

Od "sedamnaestog" direktori ne smiju ništa potpisivati. Eventualno skupštine smiju ovlastiti nadzorne odbore da imenuju vršitelje dužnosti. Ili, skupštine mogu same produljiti mandate sadašnjim direktorima na kraće vrijeme. No, tumači nam Ćosić, to je moguće tek sljedeći tjedan, jer se sjednica skupštine održava u roku od sedam dana od slanja poziva.

Lukšu Novaka, čelnu osobu splitskog aerodroma, nismo dobili, dok je Roko Tolić, direktor Zračne luke Dubrovnik, izjavio:
– Zrakoplovi će slijetati u Čilipe i bez moje formalne nadležnosti. Uvjeren sam da će država kao majoritetni vlasnik izaći s prijedlogom koji će i ostali suvlasnici zračne luke (Županija, Grad i Općina) prihvatiti na jednoj od idućih skupština.

Zrakoprazni prostor

Zastao je tek kad smo ga pitali što dotad.

– Do tada? Hm, iako smo prilično iskusni u zrakoplovnoj djelatnosti, nadamo se da nećemo dugo ostati u zrakopraznom prostoru. Moji će pomoćnici ponijeti odgovornost iz svoje domene, a nadamo se i da će uskoro stići odluka o direktoru.

A zašto se sve ovo događa? Zato što je hrvatska Vlada...

Upišite po želji.


Ministarstvo državne imovine: Mi smo proveli natječaj...

Ministarstvo mora ignoriralo je naš upit o ovoj temi, dok je Ministarstvo državne imovine poslalo odgovor u kojem veli da su proveli natječaj za direktore zračnih luka i Povjerenstvu Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima dostavili prijedlog za izbor kandidata.

Nisu spomenuli da su u povjerenstvu ministar Goran Marić. I Butković.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:50