StoryEditorOCM
Dalmacijabijesni zbog 'kriminaliziranja'

Dalmatinski logoraši Bernardiću oštro pojasnili sve o 'ZDS': Sam pozdrav je višeznačan - ista je jezična konstrukcija, ali različite su dimenzije

Piše H
15. rujna 2017. - 00:55
dan_logorasa4-111116

Splitsko-dalmatinska podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora pozvala je u četvrtak predsjednika SDP-a Davora Bernardića da "ne kriminalizira" braniteljski pozdrav "Za dom spremni" (ZDS) njegovim izjednačavanjem s istoimenim ustaškim pozdravom.

"Predsjednika SDP-a molimo da ne kriminalizira braniteljski pozdrav njegovim izjednačavanjem s istoimenim ustaškim, jer mu time nabacuje tešku hipoteku ustaških zločina a posredno kriminalizira i one koji su ga nosili – hrvatske branitelje.

Posljedično time daje se za pravo onima koji su pod zvijezdom petokrakom i četničkom kokardom žarili i palili Hrvatskom tijekom Domovinskog rata, što je očit cilj onima koji danas nameću ideološke podjele u hrvatskom društvu kroz stalno vraćanje u prošlost nametanjem vrijednosnih sudova iz 2. svjetskog rata," navodi se u priopćenju ovog Društva logoraša.

Po tumačenju ovog Društva, braniteljski pozdrav ZDS brani Europska pravna stečevina koja kroz presude Europskog suda za ljudska prava, nalaže da se za vrednovanje svakog simbola mora uvažiti povijesni kontekst u kojem se određeni simbol pojavio.

"Drugim riječima sam pozdrav ZDS je višeznačan; pozdrav od prije 75 godina simbolizira ustaške zločine i logore dok istoimeni pozdrav iz Domovinskog rata simbolizira pravednu borbu, hrabrost i čovjekoljublje (isto kao što zvijezda petokrake jedno simbolizira u kontekstu 1941, drugo u 1945., a treće u kontekstu 1991.-1995.).

Zbog toga nam nije jasno pozivanje u SDP-ovoj interpelaciji na Odluku Ustavnog suda od 8. studenog 2016. budući da se ona ne odnosi niti zabranjuje autohtoni braniteljski pozdravom ZDS jer on, osim iste jezične konstrukcije kao ustaški pozdrav, ima posve različitu povijesnu, vrijednosnu i kontekstualnu dimenziju", smatra ovo Društvo

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije se slaže sa stavom Milorada Pupovca da Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima ne može donositi odluku o sudbini autohtonog pozdrava „Za dom spremni“ koji je nastao u Domovinskom ratu, navodi se u priopćenju.

Vijeće, kako su istaknuli, treba donijeti svoju preporuku na temelju Rezolucije Vijeća Europe 1048/2006 o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima kao i Deklaracije Hrvatskog sabora o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka od 1945. do 1990.

"Vijeće ne može uzeti u razmatranje vrjednovanje događanja i simbola nastalih nakon 30. svibnja 1990. godine, jer je tada hrvatsko društvo prešlo iz nedemokratskog režima u višestranačje i parlamentarizam, a vrjednovanje o njima donosi demokratskim putem zakonodavna vlast," stoji u priopćenju Društva logoraša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:38