StoryEditorOCM
Dalmacijaborba s plamenom

Pogledajte s kojom su se buktinjom noćas borili vatrogasci na Dubcima; Nošen burom požar se proširio od Vrulje do Piska, evakuiran dio mještana

Piše PSD
22. kolovoza 2017. - 11:20
dubci

9:19 - U požaru u Dupcima izgorjelo 20 hektara borove šume
SPLIT, 22. kolovoza 2017. (Hina) -

U požaru koji je u ponedjeljak u 20.50 sati buknuo u Dupcima pored Omiša do utorka ujutro je izgorjelo oko 20 hektara borove šume, a 213 vatrogasaca na terenu ga još uvijek gasi, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.
 
Požar, koji je sinoć nošen jakom burom divljao i mijenjao smjer, gasi 30 postrojbi sa 52 vozila i to Zadvarje, Makarska, Gradac, Drvenik, Podgora, Promajna, Tučepi, Brela, Baška Voda, Omiš, Dugi Rat, Kučiće, Zagvozd, Lovreć, Gata, Imotski, Trogir, Kaštela, Gomilica, Mladost, Žrnovnica, Dugopolje, Slatine, Podstrana, JVP Split, JVP Dubrovačko primorje-Dubrovački vatrogasci, te DIP Dubrovnik. Iako se stanje na terenu jutros u 4.40 sati smirilo požar je još uvijek aktivan na par mjesta na brdu, pa će brojni vatrogasci i danas ostati na terenu ne bi li požar lokalizirali.

Osim tog požara na području Splitsko-dalmatinske županije i dalje je aktivan onaj na Hvaru, točnije poluotoku Kabal, predio Tiha koji je planuo u ponedjeljak oko 9.30 sati, a potom su vatrogasci u 11.20 sati dobili dojavu o još jednom požaru na tom području koji je bio udaljen od prvog požara svega 150 metara.

Odmah se u gašenje požara sa sedam vozila uključilo 30 vatrogasaca iz DVD Split, Vranjic, Omiš, Dugi Rat, Kaštela, Mladost, Gomilica, Trogir, JVP Split i sezonci iz Sinja. Zbog promjene vjetra nešto poslije 15 sati požar je promijenio smjer i u jednom momentu počeo se širiti prema Starom Gradu, no vatrogasci su ga svladali. Gasitelji i dalje rade na sanaciji požarišta.

I dalje je aktivan i požar na Svilaji koji je buknuo još 12. kolovoza i koji je do danas u nekoliko navrata bio lokaliziran, no zbog vremenskih uvjeta i na nekim mjestima teško pristupačnog terena gašenje je otežano.

8:05 - Požar koji je u ponedjeljak navečer oko 20,30 sati izbio na predjelu Vrulja zapadno od Brela na Makarskom primorju je pod nadzorom gasitelja, kazao je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Vatra koja je planula iza brda na širem području Dubaca odnosno u Vruljama nedaleko od Brela, potpomognuta burom, brzo se proširila do jadranske ceste i prebacila prema moru te zahvatila nisko raslinje i nešto borove šume.

Odmah po dojavi na gašenje požara upućeni su vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, a nedugo zatim su im pomoć pružili i vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.





Unatoč vjetru i teškom terenu gasitelji su noćas uspjeli obuzdali požar prema Brelima i mjestu Pisak prema Omišu pa kuće kao i gospodarski objekti u tim mjestima nisu bili vatrom ugroženi. Ipak manji dio žitelja Piska je bio preventivno evakuiran u Omiš i jutros će se svi vratiti u Pisak, kazao je Glavina.

U požaru kod Brela koji je od ranog jutra pod nadzorom gasitelja, izuzev dvije manje vatre visoko u planinskim liticama iznad Vrulje, izgorjelo je nešto borove šume i niskog raslinje na površini od oko 30 hektara, a požar je gasilo gotovo 200 vatrogasaca s 37 vatrogasnih vozila.

Gasitelji jutros saniraju rubne dijelove požarišta i gase sporadične vatre koju izbiju iz izgorjelih stabala na opožarenoj površini, a dio vatrogasaca bit će tijekom jutra vraćen u svoja mjesta, dok će gasitelji iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja i dalje ostati na požarištu, dodao je Glavina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:22