StoryEditorOCM
Dalmacijaturistička patrola

I prije 40 godina ugostitelji su 'derali' turiste, razuzdana omladina sablažnjavala je starije, bile su gužve: reportaža s Makarske rivijere iz davne 1977. otkriva što se sve u turizmu promijenilo, a što je isto

Piše PSD
15. kolovoza 2017. - 22:24
makarska razglednica 2

Vruće vam je, nerviraju vas gužve, smeta vam što su cijene u restoranima i kafićima u skladu sa standardom stranih gostiju, kukate kako je nekoć bilo bolje. E pa prestanite kukati, jer isto je tako bilo i prije 40-ak godina, točnije u kolovozu 1977., kada je nastala reportaža s Makarske rivijere, na koju podsjeća Facebook stranica Yugopapir.



U tekstu pod naslovom Turistička patrola: Makarska rivijera/ Sve je puno Sarajlija koje radnički sindikati šalju na more slikovito je opisano putovanje kroz mjesta Podbiokovlja te su prezentirane sve draži, ali i mane Dalmacije u špici sezone.

Reporteri su zabilježili gužve, bezobrazne cijene u kafićima i restoranima ('Trapist - 300 dinara za kilogram!?'), ugostiteljsko muljanje s namirnicama (iako nam se čini da su u ovom slučaju novinari u krivu, a ugostitelj u pravu - jer koliko je nama poznato oslić je stvarno isto što i mol), a našla se tu i zabavna scena s mladim dugokosim autostoperom.

'Osoba mlađa od 20 godina s kosom do ispod ramena, s tablom na kojoj piše Makarska u rukama, zaustavlja nas i moli nas na talijenskom da ju povezemo. Ne možemo odgnetnuti je li muško ili žensko, ali se netko snađe pa pita:

- Masculino o feminino? (muško ili žensko?)
-Masculino, ma non fanatico! (muško, ali ne fanatično!)

A što se tiče stvari koje su se promijenile, Sarajlije više nisu najbrojniji gosti. Nema ni radničkih odmarališta. Što je sve drugačije, a što isto, provjerite u tekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:28