StoryEditorOCM
DalmacijaI STARO I MLADO

Strobrečani feštali za Sv. Lovru: zaštitnik s najljepšim suzama na svijetu

11. kolovoza 2017. - 01:28
sveti_lovre6-100817

To je onaj dan u godini kada mlađi članovi obitelji "užicaju" od roditelja nekih 50-ak kuna kako bi kupili jednu od najdražih igračaka, jer ono što se kupi na fešti ili derneku, uvijek je imalo posebnu draž. 

Jer, ne fešta se svaki dan zaštitnik s najljepšim suzama na svijetu! Suze svetog Lovre ili kiša meteora Perzeida, u kojoj zaljubljenici u astronomiju uživaju svakog kolovoza, trebala bi biti najintenzivnija upravo ovih dana, kada je Stobreč na vrhuncu proslave svog nebeskog zaštitnika. No, od tolikog šarenila, igračaka, ringišpila, letećih zvrkova i ove godine nezaobilaznih svjetlećih mašnica na glavi, kiša meteora kao da gubi svoju snagu, ali je zato proslava Dana Stobreča na vrhuncu.

– Mamaaa, kupi mi balun! – zaziva četverogodišnjakinja, gledajući tu veliku "Hello Kitty", a istovremeno držeći u ruci kokice, sladoled, svjetleću mašnicu na glavi i gumene bombone u kesici. Naravno da nije dobila još i balon. Nezaobilazni ćevapi, srdele, uštipci, soparnik, janjci... obilježili su jučer četvrti dan proslave Dana Stobreča i svetog Lovre. Mališani su na pozornici ove godine započeli večernji program posljednjeg dana proslave, dok se istodobno održavao nogometni turnir "Salbun", koji se naslanja na tradiciju udaranja baluna po mokrom pijesku, staru preko pola stoljeća.
– Na turniru je kroz ovih 10 dana zabave i druženja sudjelovalo 20 ekipa starijih generacija, od 17 na više, kao i 15 ekipa onih mlađih od 16 godina. Turnir ima jako dugu tradiciju, odlično je bio posjećen, večeras nam je finale, a pobjednik nosi sa sobom pehar i medalje. Ovo je domaćima jako važna pobjeda – pojašnjava Nikola Sičenica, organizator nogometnog turnira.
Interes za ovu feštu kod domaćih godinama ne jenjava, no ove godine pridružili su joj se i brojni posjetitelji koji su joj se pridružili.
– Čini mi se da je ove godine veći šušur nego prijašnjih, što je i razumljivo, jer Stobreč ove godine u odnosu na prošlu bilježi veliki turistički uzlet i povećanje broja noćenja od gotovo 35 posto – kazao nam je to Ivica Katić, predsjednik Mjesnog odbora Stobreč.

Povećanje broja dolazaka Katić pripisuje ulaganju u turističku infrastrukturu, plaže, kamp koji je uvijek na visokoj razini, ali, kaže, važno je napomenuti kako su se i ljudi promijenili. Mještani su počeli uređivati svoje okućnice, nuditi bolju ugostiteljsku i smještajnu ponudu, no to donosi i probleme: manjak parkirališnih mjesta, gužve na prometnicama... Stobreču se svakako smiješi sjajna budućnost, no, smiješe mu se i promjene koje se moraju uvesti u svrhu boljeg funkcioniranja mjesta.

No, jutro je pametnije za rješavanje problema, navečer je bilo vrijeme za feštu. Nakon četiri dana bogatog plesnog, glazbenog, sportskog i zabavnog programa, na samom kraju se zaorio i glas Mate Bulića, koji je sa svojim najvećih hitovima zabavio brojnu publiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:49