StoryEditorOCM
Dalmacija302. Alka

Debitant iz Glavica odnio pobjedu na sinjskom viteškom natjecanju

6. kolovoza 2017. - 21:34
sinjska_alka53-060817.JPG

novo - Slavodobitnik 302. Sinjske alke je Alen Poljak iz Glavica, 28-osmogodišnji debitant na 302. alkarskim svečanostima, koji je debitirao i na Svečanoj Sinjskoj alci u Vukovaru i koji je u subotu na svom koplju ponio pobjedničkih 311 centimetara crvene čoje. Svoj drugi alkarski trofej, ovaj put najdraži plamenac hrvatske trobojnice, Poljak je osvojio sa 7 punata. U prve dvije trke pogodio je "u dva", a u trećoj u sridu".

Nedjeljna izvedba Sinjske alke neće se pamtiti po dobrim rezultatima u pogađanju alkarske mete. U prvoj trci pogođena su 23 punta, a u drugoj svega 17. U sve tri trke samo tri alkara pogodila su "u sridu". Prvi je to uspio Kristijan Bikić koji je tada poveo sa 6 punata. Odmah poslije Bikića "u sridu" je pogodio i Denis Gugić pa je i on imao šest punata. Još su ostala trojica alkara sa po četiri punta iz prve dvije trke. Ante Zorica startao je prvi i pogodio "u jedan", Jure Domazet Lošo je promašio. Kada je Poljak startao cijelo gledalište ustalo je na noge. Alkar je smireno naciljao alkarsku metu i pogodio u najmanji krug. Alka je dobila 302. slavodobitnika.

Alen Poljak je vlasnik i direktor tvrtke "Namještaj Poljak" d.o.o. Nedavno je uplovio u brak s Moirom. Potječe iz alkarske obitelji. Alenov otac Ante bio je alkar 37 godina, a u povijesti Alke upisan je kao slavodobitnik koji je 2006. godine u sve tri trke pogodio "u sridu". Alen je pozvan da se kao vježbenik priključi pripremama kandidata za alkare 2010. godine. U alkarskoj povorci kao pratitelj barjaka debitirao je 2013. godine. Obitelj se bavi konjogojstvom i posjeduje tri konja. Čoju je dobio jašući kobilu Kalcit iz vlastite štale. Radost osvajanja prvog alkarskog trofeja Poljak će podijeliti sa svojim alkarskim momkom Josipom Vučićem iz Glavica.

Na koplje Alena Poljaka alkarski vojvoda mr. Ante Vučić privezao je plamenac hrvatske trobojnice, znamen pobjede. Čestitajući mu Vučić je kazao da ponosno pronese plamenac ulicama slobodarskog Sinja. Od Viteškog alkarskog društva Poljak je dobio novčanu nmagradu od 40 tisuća kuna, a za sebe i svoga alkarskog momka osvojio je zlatnu plaketu alke.

Darove je Poljaku i njegovu momku uručila i pokroviteljica Alke, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Poljaka je darovala sabljom i zlatnim prstenom s hrvatskim grbom, a njegova alkarskog momka Josipa Vučića jataganom i srebrnim prstenom s hrvatskim grbom.

Predajući slavodobitniku Poljaku i njegovu alkarskom momku darove Kolinda Grabar Kitarović u prigodnom govoru uz ostalo je kazala:

-  Kao što smo jučer u Kninu i diljem Hrvatske u velikom nacionalnom zajedništvu ponosno proslavili obljetnicu Oluje danas u Sinju slaveći 302. obljetnicu velike pobjede Sinjana nad premoćnom osmanlijskom vojskom mi obnavljamo spomen na ovo znamenito povijesno poglavlje naše borbe za opstojnost i slobodu. Kao što nas i ove godine Sinjska alka sjedinjuje u spomenu slavne prošlosti ona nas podsjeća i na odgovornost koju imamo prema domovini. Treba priznati da slobodu i neovisnost nismo kapitaizirali u dovoljnoj mjeri društvenog razvoja i osobnog standarda koji jamči dostojanstven život. Naša je prva zadaća ubrzati investicije i povećati zaposlenost kako bismo mladima otvorili bolju osobnu i obiteljsku perspektivu. Tada neće biti bojazni za budućnost - kazala je uz ostalo Kolinda Grabar Kitarović.


Ranije - Tradicionalni vojvodin prijem, koji se svake godine priređuje uoči samog početka završnice alkarske fešte, u nedjelju je održan na dvije lokacije. Zbog enormne vrućine, mjerilo se 38 stupnjeva Celzijevih u hladu, umjesto u dvorišnom dijelu Alkarskih dvora vojvoda mr. Ante Vučić primio je goste i uzvanike u klimatiziranom Muzeju Sinjske alke. Nakon uobičajene ceremonije izražavanja dobrodošlice predsjednici RH i pokroviteljici Alke Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i drugim najvišim gostima i uzvanicima ipak se izišlo u dvorišni dio Dvora kako bi se obavilo fotografiranje sudionika alkarske povorke, samostalno i s gostima.

Inače, glavna gošća, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Alkarske dvore stigla je uobičajenom rutom. Preko Trga kralja Tomislava, popularne Pijace, ušla je u crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske gdje se poklonila sinjskoj nebeskoj zaštitnici. Iz crkve je došla u Alkarske dvore. Premijer Andrej Plenković, a zajedno s njim i predsjednik Hrvatskog saboira Gordan Jandroković, došli su u alkarske dvore izravno, u koloni vozila. Najviši gosti i uzvanici u društvu dr. Stipe Jukića, predjednika VAD-a, Kristine Križanac, gradonačelnice Sinja i Blaženka Bobana, župana splitsko-dalmatinskog stigli su u svečanu ložu tek nešto prije nego se alkarska povorka pojavila na trkalištu.

Točno u 16,30 sati sa staroga Grada odjeknule su salve mačkula. Upravo u tom trenutku na vrhu alkarskog trkališta pojavila se veličanstvena alkarska povorka. Poslije propisanog mimohoda, intoniranja "Lijepe naše" i minuta šutnje kojim je odana počast svima koji su dali život za Hrvatsku kao i prvom predsjedniku RH i počasnom alkarskom vojvodi dr. Franji Tuđmanu, prigodni govor s konja na otvaranju 302. Sinjske alke održao je alkarski vojvoda mr. nte Vučić. Dok je pozdravljao nazočne veliki pljesak dobili su predsjednica Grabar Kitarović, premijer Plenković, predsjednik Sabora Jandroković, načelnik GS OS RH Šundov, nadbiskup mons. Barišić i drugi,bez ijednog zvižduka.

Najduži pljesak ipak je dobio Ivica Tucak, izbornik svjetskih prvaka u vaterpolu. Nakon što je alkarski vojvoda Vučić proglasio 302. alkarsko nadmetanje otvorenim iz donjeg dijela trkališta stigao je alaj-čauš Ivica Filipović Grčić i podnio prijavak da su bistro oko i čvrsta desnica alkara za 302. Sinjsku alku uvježbani. "Neka otpočne 1. trka", zapovjedio je vojvoda, a onda je s Biljega u smjeru alkarske mete zagalopiralo 17 kopljanika.

Svečana loža

Uz predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović i njene domaćine dr. Stipu Jukića, predsjednika VAD-a, gradonačelnicu Sinja Kristinu Križanac i župana Blaženka Bobana, u svečanoj alkarskoj loži bili su Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik Hrvatskog sabira Gordan Jandsroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, rektori zagrebačkog i splitskog Sveučilišta Damir Biras i Šime Anđelinović, crkveni velikodostojnici splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, sinjski gvardijan fra Petar Klapež, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, brojni ministri, generali i drugi.

Iz govora alkarskog vojvode mr. Ante Vučića:

"Kroz Alku svijetu šaljemo porukubdomoljublja, junaštva, mira i ljubavi, kaoiporuku da je Alka bila i jest simbol odlučnosti hrvatskog naroda za obranom svoje slobode i domovine". Pozdravljajući poimeničmno nazočne najviše goste Vučić je rekao:"I ovoga putabšaljem iskrene pozdrave našim hrvatskim generalima i prijateljima koji su zatočeni u Haagu, s vjerom i nadom da će iduže godine biti s nama na Sinjskoj alci".

U nastavku je kazao:"S ponosom ističem da smo generacija vitezova Gospe Sinjske koja je imala čast doživjeti dvijepovijesne privilegije. Prije dvije godine održali smon jubilarnu 300. Sinjsku alku, veličanstvenom izvedbom na hrvatski ponos i diku. Ova 2017. godina ponovno je posebna. Po četvrti put u našoj tri stoljeća dugoj povijesti održali smo Alku izvan Sinja, održali smo Svečanu Sinjsku alku u Vukobvaru. Njome smo se poklonili svima onima koji su položili svoje živote na oltar domovine i još jednom im za to hvala. Hvala gadu Vukovaru i cijeloj Slavoniji na gostoprimstvu. Svečanom Sinjskom alkom u Vukovaru osnažili smo nacionalni identitet i hrvatsko zajedništvo...Vrijednosti koje su nas krasile tijekom Domovinskog rata potrebne su nam i danas, u miru, kako bismo stvorili uvjete da naša mladost ne odlazi već da na rodnoj grudi osigurava dostojnu budućnost za sebe i svoje potomke".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:47