StoryEditorOCM
Dalmacijauspjeh u japanu

Vratili se kući sa svjetskim zlatom oko vrata: zašto ovi genijalci ne zanimaju Grad i Županiju?

2. kolovoza 2017. - 12:08

Učenik osmog razreda splitske osnovne škole Plokite Antonio Nikolić, te učenik sedmog razreda Oš Knez Trpimir iz Kaštel Gomilice Paško Zekić pod mentorstvom kaštelanskog profesora Zorana Vukića osvojili su zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu robotičara Robocup 2017. koji je netom završio u Japanu.

Oni su nastupali u kategoriji "sooccer light primary" ili ako vam je lakše u roboitčkom nogometu, naravno u kategoriji osnovnih škola.

Osim oduševljenih roditelja i obiteljskih prijatelja kojih nije bilo više od dvadesetak, svjetske robotičke prvake nije dočekao nitko iz struktura Grada Splita i Županije.

Možda ljudi nisu znali, možda im je bilo kasno doći u 21 sat, možda im je Trajektna luka daleko od mjesta stanovanja, a možda ih nije ni briga. A možda smo mi baš u svemu što radimo prvaci svijeta kao ovi klinci pa zato nije bilo ni potrebe?

- Uvijek oni imaju vremena organizirati nešto poslije da se iskupe. A evo vidite sada ni pročelnika, a kamo li gradonačelnika, ni glupana, a kamo li župana - komentirao je netko iz gužve, ali robotičarski trio nije bio od velikih riječi, a kamoli teških.

- Ovo je prije svega uspjeh kojem su najviše pomogli roditelji i Grad Kaštela koji je dao 17 tisuća kuna plativši put malome Pašku, pomogle su i tri splitske gradske firme s po dvije tisuće kuna, a kako je ostalo nešto od tih novaca imali smo prilike i usavršiti i nadograditi robot. Ja sam ostvario svoje snove kao i ova djeca jer mi smo na ovo Svjetsko prvenstvo otišli vidjeti što se tu radi i kako, a eto osvojili smo zlatnu medalju - rekao je profesor Vukić.

Paško i Antonio su nam rekli da su im najopasniji u robotičkom nogometu bili suparnici iz Kine koji su osvojili drugo mjesto.
Na našu konstataciju: Ti si još jedan genije u Hrvatskoj, Paško je mirne duše rekao "da".

Antonio je malo sramežljiviji iako je lani na Svjetskog prvenstvu robotičara u Leipzigu bio drugi. Ključan potez je napravio profesor Vukić koji je Paška spojio sa Antoniom i to je bio zlatni spoj.

Na pitanje što im je osim cvijeća po dolasku iz Japana u Zagreb poklonio gradonačenik Zagreba Milan Bandić obojica odgovaraju: Mislim neki med, neki čaj, cvijeće. Tu su u Japanu s nama bile i dvije zagrebačke srednjoškolske ekipe koje su u u svojim kategorijama osvojile također zlato. Doletjeli zajedno,osvojili medalje zajedno i čovjek nas primio zajedno, odgovoriše već pomalo nervozno dječaci-genijalci. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:40