StoryEditorOCM
DalmacijaPogledajte video

Veliki požar digao cijelu Imotsku krajinu na noge, a vatrogasni zapovjednik našem novinaru bahato odbrusio: Ku… ću vam davati informacije!

Piše Braco Ćosić, PSD
1. kolovoza 2017. - 01:43
IMG-20170731-WA0011

NOVIJE

Veliki požar koji je oko 16 sati u ponedjeljak planuo u gustoj borovoj šumi u okružju imotskog Crvenog jezera, nakon nešto više od četiri sata borbe s vatrenom stihijom stavljen je pod kontrolu.

Zahvaliti je to sigurno vatrogascima, a bilo ih je oko 150 iz svih vatrogasnih društava naše županije s više od 40 vozila, ali isto tako i pilotima tri kanadera, koji su, a to govore i iskusni vatrogasni stručnjaci, jednostavno spasili situaciju blokiravši stihiju vodenim bombama.

Nije dobro izgledalo u početku požara. Vjetar koji je mijenjao smjer na žalost, upravo je zapuhao s početkom izbijana vatre i onda je nastao pakao. Vatra se nekontrolirano širila ne veliku površinu  obraslu isključivo gustom borovom šumom.

Dim koji se dizao dopro je do samog Imotskog polja zatvorio je sunce. Hitno su intervenirali vatrogasci JVP Imotski, DVD-a Imotski, DVD Zagvozd, Lovreć. No kako se požar širio odmah su pozvani i kanaderi te ostala vatrogasna društva od Makarske do Omiša.

U jednom trenutku požar je prešao županijsku prometnicu Imotski – Ričice i prešao na južne obronke u okružju jezera prema zaseocima Jažići, Rašići, Zdilari i Kukavice, dok se drugi dio požara primicao kućama sa sjevernih oboda jezera u zaseocima Kukavice, Rašići i Živanovići.

Ozbiljnost situacije priznali su i sami vatrogasci, koji su davali sve od sebe, tako da nisu niti u jednom trenutku bile ugrožene kuće. Na mjestu događanja došli su i članovi Policijske postaje Imotski, koji su regulirali promet, zatvorivši i neke ulice u samome gradu, kako bi se vatrogasne cisterne mogle opskrbiti vodom na hidrantu vatrogasnog doma, udaljenom nešto više od kilometra od požarišta.

I onda su pristigla tri kanadera, pa se vrlo opasna situacija primirila već oko 19 sati, a oko 20 sati požar je u potpunosti stavljen pod kontrolu. No površina od oko 70 hektara koja je opožarena, kao i bojazan od izbijanja vatre, ostavit će više od stotinu vatrogasaca na dežurstvu cijelu noć.

Ono što u ovoj nesreći raduje jeste činjenica da  nije izgorjela borovina koja se nalazi tik uz sami zapadni i sjeverni rub Crvenog jezera, tako da je bar taj dio ostao netaknut.

Uzroci požara se ispituju. Neki očevici,koji svaki dan šetaju u okružju Crvenog jezera tvrde da su čuli nešto jaču eksploziju prije izbivanja vatre. Možda je to od žica vrlo jakog dalekovoda koji upravo prolazi srcem borove šume, no ipak treba čekati službena izviješća policijskih stručnjaka, koji su odah izišli na teren.

Imoćani na nogama, Glavina bahat

Imoćani su bili na nogama, vrlo osjetljivi, jer je gorjela šuma u blizini njihovog spomenika prirode Crvenog jezera, pa im je svaka informacija bila dragocjena. 

Požar je gasio i gradonačelnik Ivan Budalić, predsjednik gradskog vijeća Perica Tucak, a iz Splita je pristigao i dožupan Ante Šošić. Preko radio postaje Imotski pozvani su i dobrovoljci, kojih se javio veliki broj. 

No, ovdje moramo pohvaliti još jednom vatrogasce, ali i uputiti opasku njihovom županijskom zapovjedniku Draženu Glavini. Na pitanje vašeg novinara da iz prve ruke priopći stanje na požarištu, Glavina je bahato odgovorio: Ku… ću vam davati informacije.

Gospodine Glavina, a tko će, ako ne Vi!?

PRVA VIJEST

Veliki požar buknuo je danas poslijepodne pokraj Imotskog u blizini čuvenog Crvenog jezera.

Prema informacijama iz Javne vatrogasne postrojbe Imotski vatrena buktinja zahvatila je veliku površinu borove šume te se nošena vjetrom približava naseljima. U akciju su poslani i kanaderi, a na terenu su uz imotske i vatrogasc i iz svih obližnjih DVD-ova.



 

Vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina najavio je kako će šumski požar kod Imotskog, koji je buknuo u ponedjeljak poslijepodne, u večernjim satima biti stavljen pod kontrolu gasitelja.

"Vatra se stavlja pod nadzor gasitelja, ostalo je još desetak posto požarišta gdje vatrogasci nisu došli i to ćemo kroz kroz dva sata staviti pod nadzor gasitelja", rekao je Glavina za Dnevnik HTV-a.

Naglasio je kako požarom nisu ugrožene kuće niti drugi objekti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:16