StoryEditorOCM
Dalmacijaburna rasprava

Hoće li se uvesti red na plažama i hoće li prvašići dobiti besplatne udžbenike? Evo što je odlučila Skupština Splitsko-dalmatinske županije

Piše I. Kaštelan
31. srpnja 2017. - 17:17
zupanija_sjednica2-310717.JPG

15:17 - Župan Boban odlučio je da se s Pravilnikom o gospodarskom korištenju plaža ide u drugo čitanje, kako bi se do rujna razmatrali svi predloženi amandmani stranaka, ali i zainteresirane javnosti.

15:11 - Čini se kako će HDZ prihvatiti inicijativu MOST-a da se Pravilnik ide u drugo čitanje.

14:20 - Gotova je rasprava oko donošenja Odluke za formiranje stručnog tijela za ocjenu koncesija. Prihvaćen je prijedlog 'Pokreta otoka' da se detaljnije razradi definicija udruge koja će biti uključena u odbor na način da se osim pomorskim dobrom bavi i odgovornim i participativnim upravljanjem javnim dobrom.

Odbijeni su amandmani klubova MOST-a i Pametnog, a djelomično je prihvaćen onaj SDP-a. U stručnom tijelu će sjediti 3 člana, vijećnika s područja na koje se koncesija odnosi. U tijeku je rasprava o donošenju Pravilnika, koji bi od iduće godine trebao uvesti reda na plažama.

13;23 - Nije prošao amandman MOST-a da svi osnovnoškolci iz SD županije dobiju besplatne udžbenike. Za je bilo tek 17 vijećnika.

13:20 - Klub stranke Pametno će glasovati za Odluku o besplatnim udžbenicima svim prvašićima, ali imaju zamjerku što nije jasno o kojem iznosu se radi. SDP traži proširenje odluke i na socijalno ugrožene od 2 do 8 razreda, te djecu bez jednog ili oba roditelja. Župan Boban otkrio je kako će cijena kupnje udžbenika za prvašiće biti 2,8 milijuna kuna.

- Roditeljima koji su ih već kupili, škole će vratiti sredstva bez obzira imaju li račun ili ne, jer svaki učitelj zna koliko paket knjiga košta. Lokalne zajednice koje same kupuje udžbenike, isplatit će se ta sredstva. Amandman SDP-a prihvatit će se djelomično, molim stručne službe da već u 9 mjesecu djeca koja nemaju oba roditelja dobiju udžbenike, a socijalnim slučajevima nastojat ćemo osigurati iduće godine. Vjerujem da nema onoga tko ne bi bio da svi dobiju besplatne knjige, ali to u ovom trenutku nije moguće – kazao je Boban.

13:07 - U ime MOST-a govorio je Miro Bulj, te traži da se pronađu sredstva da svi osnovnoškolci dobiju besplatne udžbenike.

- Naša djeca bi trebala biti jednaka onima u Zagrebu. Zašto gore svi imaju besplatne udžbenike, a naši ne? I sada bi neki rekli da je to populizam. Neka naša sela nemaju vodoopskrbu, Županija im mora osigurati ravnomjeran razvoj. Ovo je i demografsko pitanje. Ako treba, hajdmo dignit šator pred Vladom! Ukupno 36 tisuća naših osnovnoškolaca zaslužuje jednake uvjete školovanja. Velik je to novac, al pričamo o našoj djeci. Trebamo im osigurati jednake uvjete kao što imaju djeca u Zagrebu. Moramo naći mogućnost da svi naši osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike. Tim potezom poslali bi snažnu političku poruku mladima obiteljima – ostanite tu! - kazao je Bulj.

12:44 - Jednoglasno je, očekivano, prošla Odluka kojom se gotovo milijun kuna (980.407,74 kuna) iz sredstva iz Proračuna Splitsko-dalmatinske županije raspodijelilo za financiranje političkih stranaka zastupljenih u Županijskoj skupštini SD županije za razdoblje do kraja godine.

12:08 - Uoči rasprave o besplatnim udžbenicima MOST-ovac Ante Čikotić kazao je kako smatra s obzirom da je  osnovno školstvo besplatno "zadaća lokalne samouprave osigurati svoj djeci besplatne udžbenike kako bi djeca u cijeloj Hrvatskoj imali jednake uvjete obrazovanja".

- Učenici u gradu Zagrebu i drugim djelovima RH imaju to pravo, naša županija koja ima mogućnosti s obzirom na prihodovnoj i rashodovnoj strani ima prostora. Besplatni udžbenici su socijalno ulaganje, jer 1 kuna uložena u obrazovanje vraća 7 kuna natrag, tim potezom smanjuju se socijalne nejednakosti i ne stigmatiziraju se siromašna djeca. Zatim smanjit će se troškovi jer će udžbenici biti u upotrebi više generacija tako da će troškovi roditelja s troje biti smanjeni za više od 30.000 kuna tijekom osnovne škole. Smatram kako stranke koje odbijaju prijedloge nisu socijalno osjetljive i rade podjele na "mi i oni" u društvu - kazao je Čikotić.

11:42 - U tijeku je pauza od 30 minuta, nakon koje bi trebale uslijediti zaniljive točke Dnevnog reda, Odluka o financiranju nabave školskih knjiga za prvašiće i Pravilnika o gospodarskom korištenju plaža.

10:44 - Umjesto Željka Keruma u Skupštini SD županije će sjediti Damir Ćosić Roda.

10:33 - Vijećnika Antu Renića zanimalo je kada će koncesija za uvalu Bene koju je poništilo Ministarstvo pomorstva (a koju je bio dobio sin predsjednika Skupštine Igor Sapunar) biti ponovno na dnevnom redu Županije, te u kojem je statusu sadašnji koncesionar.

- Postavlja se pitanje kada će točka biti  na dnevnom redu za Bene? Poništena odluka o davanju ponovno dolazi na Skupštinu na nekoj od sjednica na jesen. Zakon o pomorskom dobru predviđa da se korištenje koncesije između isteka stare i novog ugovora regulira s Carinskom upravo, na način da stari koncesionar koristi pomorsko dobro, a do izbora novog korisnika plaća naknadu koja je ranije bila propisana – kazao je Stipe Čogelja, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, u prijevodu, Sapunar mlađi upravlja Benama do daljnjega.

10:05 - Oporbeni vijećnici u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije zatražili su da se odgodi izglasavanje Pravilnika o gospodarskom korištenju ili posebnoj upotrebi pomorskog dobra, kao i odluka o osnivanju stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije, kako bi se dodatno uključila zainteresirana javnost, no vladajući HDZ-HGS odbio je njihove zahtjeve i usvojen je Dnevni red koji je bio i najavljen.

U tijeku je aktualni sat.

Župan Branimir Boban pohvalio se kako je Županija mimo zakonske obveze, koja je 1 posto, u vatrogastvo za 2016. godinu uložila 4,2 milijuna kuna, odnosno 2,6 posto svog proračuna.

- U svakom trenutku netko iz vrha Županije bio je na požarištu tijekom posljednjeg katastrofalnog požara. Predložit ću da se iz pričuvnih sredstava Žuana izdvoje sredstva za kupnju 100 vatrogasnih crijeva koja će biti podjeljena DVD-ovima – kazao je Boban.

Prosvjed inicijative "Javno je dobro"

Članovi inicijative "Javno je dobro" okupili su se jutros pred zgradom Staračkog doma u splitskoj Zenti gdje je u tijeku druga po redu Županijska skupština na kojoj će vijećnici raspravljati i o prijedlogu Pravilnika o gospodarskom korištenju ili posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije kojim bi se trebao uvesti red i jasno definirati prava i obaveze koncesionara.

Upozorili su da se donošenjem akata i podakata pokušava ponovno legalizirati devastiranje plaža, pa prozivaju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao i Državno odvjetništvo zbog izostanka reakcije na takve odluke.

"Tražit ćemo podršku od svih snaga kada već institucije ne rade svoj posao, a naročito Ministarstvo zaštite okoliša i ostali organi koji bi morali kontrolirati provedbu zakona koji nisu loši, ali ih očigledno treba mijenjati. I ne samo to, nisu efikasni i tražimo da se donese poseban zakon kao što je donesen zakon za Agrokor ne bi li naša obala na kraju dobila stečajnog upravitelja i spasilo se što se spasiti da", poručila je Maja Škaričić iz "Jadranske straže" iz Podstrane.

Da se pravilnik donosi na brzinu i da neće imati bitnog utjecaja upozorio je i Željan Jurlin iz Udruge Krizni Eko stožer, koji je napomenuo kako je rasprava o javnom dobru u Saboru predviđena tek za jesen, pa im nije jasno zašto se danas takav pravilnik stavlja na dnevni red. 

Kazao je da su danas došli na Zentu pokazati kako su zainteresirana javnost, ali i da bi upozorili na neke stvari, da prate i gledaju, te da nisu svi toliko uspavani.

"Došli smo upozoriti javnost. Oni očito neke stvari žele napraviti na brzinu, a sve što je napravljeno brzinski ima neke skrivene namjere. Nema potrebe za brzinom ako nije prošlo javnu raspravu. Mi tražimo samo ono što je normalno, što bi trebalo biti normalno", kazao je Jurlin. 

Prema prijedlogu Pravilnika koncesionari moraju izraditi Plan korištenja područja u kojem će detaljno navesti čime se sve planiraju baviti, gdje će se nalaziti ležaljke, gdje koridor za pješake i slično i za sve to imaju rok od 60 dana. 

Plan mora potvrditi Županija, a ako uoče nekakve nedostatke koncesionar ih mora ukloniti u naloženom roku ili mu prijeti oduzimanje koncesije. 

Po prijedlogu Pravilnika koncesionar ne smije ograničavati pristup plaži kao javnom dobru, ležaljke i suncobrani ne smiju zauzimati više od 40 posto površine plaže i moraju biti složeni na jednom mjestu do zahtjeva gosta za korištenjem, osim u slučaju ako to nije moguće i kada Povjerenstvo za praćenje izvršavanja odluka i ugovora o koncesiji na pomorskom dobru odluči da je raspored praznih ležaljki po plaži opravdan.

O koncesijama će u budućnosti odlučivati Povjerenstvo koje bi trebalo imati sedam članova od kojih je jedan promjenjiv i dolazi iz jedinice lokalne samouprave na čijem se području dodjeljuje koncesija, a veće će ovlasti dobiti i komunalni redari koji će koncesionare u slučaju kršenja ugovora prijavljivati.

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 17:54