StoryEditorOCM
DalmacijaMORE SE PJENILO I DESETI PUT

Slovenac presudio otočanima: Mrduja je bračka!

Piše i snimio IVICA RADIĆ
31. srpnja 2017. - 12:02

Na jubilarnoj atraktivnoj turističkoj manifestaciji 'Potezanje Mrduje' čije je uprizorenje deseti put održano u pomorskom akvatoriju Splitskih vrata, pobijedili su Bračani koji su na taj način izravnali račune sa Šoltanima tako da sada svaka strana ima po pet pobjeda.

Nakon dvadeset minutnog potezanja Mrduje konopom s više stotina brodica s obje strane Časni sud je jednoglasnom odlukom pobjedu dodijelio - Bračanima.

Zanimljivo je spomenuti da se prvi put na čelu časnoga suda nalazio stranac. Bio je to Slovenac Igor Marendić, gradonačelnik Postojne, koji je proglasio pobjednika. Tako potezanje Mrduje sve više dobiva međunarodni značaj i ugled jer osim što strani gosti sudjeluju u navijanju i potezanju sada je „furešt“ bio na čelu Časnoga suda.

Bio je to pravi spektakl na moru, uz puno buke, šušura i navijanja, a Bračani su pobjedu proslavili paljenjem bengalki.

- Nikada nije bio ovoliki interes za potezanjem Mrduje. Sve majice su nekoliko dana ranije razgrabljene. Svi su željeli dati svoj doprinos te pobijediti na ovom jubilarnom ogledu i izjednačiti rezultat - kazala je zadovoljna Ana Grassi, direktorica Turističkog ureda milnarske Turističke zajednice koja je odradila najveći dio posla.

Potezali su Mrduju iskusni ribari i pomorci, snažni momci, ali i oni nenavikli na veslo te žene i djevojke u oskudnim kupaćim kostimima, ali i djeca pa čak i ona koja još nisu ili su tek kročila u dječji vrtić.



- Neka se djeca odmalena privikavaju potezanju Mrduje, dobio sam odgovor iz jednog osrednje veličine gumenog čamca s više djece u njemu.

Bili su tu ribarski brodovi, luksuzna plovila, pasare, leuti, koće, gumenjaci… svih vrsta i godina proizvodnje.

Na prigodnoj svečanosti na milnarskoj rivi šoltanski općinski načelnik Nikola Cecić Karuzić koji je sudjelovao u svih deset dosadašnjih pomorskih megdana uručio je, uz taktove šoltanske glazbe, novoizabranom milnarskom „poteštatu“ Viktoru Maretiću 'Posjedovni list', u obliku nojeva jajeta, u kojemu stoji da iduću godinu dana, do novog potezanja, Mrduja pripada Bračanima.

- Deset godina predvodim moje Šoltane i aktivno sudjelujem u ovom zanimljivom i atraktivnom događaju. Lijep je to jubilej koji pomaže turističkoj afirmaciji naših ljetovališta, ali i zbližavanju naša dva otoka koja su tako blizu, a pomorskim vezama i linijama tako daleko, ocijenio je šoltanski načelnik Cecić.

Potezanje Mrduje pratio je i Petroslav Sapunar, predsjednik Županijske skupštine, koji je odao priznaje Šoltanima i Bračanima što su tu atraktivnu manifestaciju osmislili i održali na životu već deset godina te je obećao i dalje pomoć Županije u njezinu obogaćivanju.

Riječ je,naime, o jedinstvenoj manifestaciji i pravom spektaklu jer je nepoznato da igdje u svijetu dvije strane otok žele dobiti za sebe potezanjem konopa i to isključivo iz brodica na vesla, snagom svojih mišica.

Tako je oživljena legenda o potezanju Mrduje te stoljetnom traženju odgovora na pitanje 'čija je zapravo Mrduja' na turistički način i u promidžbene turističke svrhe. Za to su zaslužne općina Šolta i bračka općina Milna te njihove turističke zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:13