StoryEditorOCM
Dalmacijadioksin svuda oko nas

Stigla analiza vode s izvora Jadra i Žrnovnice, Ministarstvo naložilo dodatne provjere!

Piše PSD
28. srpnja 2017. - 22:36

Iako su svi parametri zdravstvene ispravnosti vode za piće na izvoru rijeka Jadro i Žrnovnica zadovoljavajući i u okviru zadanih, Ministarstvo zdravlja naložilo je i dodatne analize na koncentracije dioksina - i voda je ispravna, javlja Radio Split.

Utvrđivanje razine dioksina u vodi inače nije propisano Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti voda za ljudsku potrošnju, a ni po Zakonu o vodama pa je specifično istraživanje provedeno u laboratoriju Hrvatskih voda.

Dioksin je kemijski spoj koji ima vrlo opasan utjecaj na ljudsko zdravlje, 30 vrsta se smatra otrovnima, a postoje od početka svijeta, nastaju izgaranjem organskih tvari, organskih otpadaka pri spaljivanju otpada, ili su proizvod prirodnih procesa poput vulkanskih erupcija i šumskih požara. 

Najniža razina dioksina je u vodi i zraku, jer se on najbolje otapa u mastima pa iako ih ima svugdje, najviše ih je u mliječnim proizvodima, mesu, ribi i školjkama. 

Građani mogu biti mirni, voda iz Jadra i Žrnovnice je dobra i sanitarno ispravna i bez dioksina, potvrdila je nakon laboratorijskih testova dr. Ivana Bočina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 21:05