StoryEditorOCM
Dalmacijautjecaj na rezultat

GONG podnio kaznenu prijavu zbog nezakonitosti na lokalnim izborima u Vrlici

21. srpnja 2017. - 16:34

GONG je temeljem dojava građana DORH-u podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog kaznenih radnji na proteklim lokalnim izborima u Vrlici koje su utjecale na rezultat izbora, jer je mandat u Gradskom vijeću dobio vijećnik HDZ-a koji nije imao osnove biti izabran kao predstavnik nacionalne manjine.

GONG u priopćenju u petak navodi da je u postupku kandidiranja netko nezakonito, umjesto samog kandidata, dopisao njegovu pripadnost nacionalnoj manjini suprotno njegovoj volji i opredjeljenju iskazanoj u registru birača - jedinom relevantnom registru o nacionalnoj pripadnosti u izbornom procesu, sa ciljem osvajanja mandata koji pripada nacionalnoj manjini. GONG je uvidom u registar birača utvrdio da spornom kandidatu nije navedena nacionalna pripadnost. 

Dva birača nisu glasala

GONG također traži postupanje DORH-a zbog dva birača koji su navedeni da su glasali kod kuće ili uz pomoć drugih, što ti birači sami demantiraju, zbog kršenja prava na tajnost glasanja člana biračkog odbora koji je fotografirao ispunjeni glasački listić, te zbog nestanka tri primjedbe promatrača koje su uredno urudžbirane nadležnom izbornom povjerenstvu.

Na biračkom mjestu br. 7. Vinalić, na ponovljenim izborima, 28. svibnja dvije osobe koje su u zapisniku navedene da su glasale kod kuće ili uz pomoć drugih uopće nisu glasale ni kod kuće niti na biračkom mjestu. Jedna osoba navodi da nije glasala, a druga osoba živi u domu za starije u Kninu, kamo birački odbor nije išao tijekom ponovljenih izbora.

GONG navodi i da su druge dvije osobe glasale u domu u Kninu tijekom prvog kruga izbora, 21. svibnja, iako nisu tražile da glasaju niti su znale zašto su ih posjetili članovi biračkog odbora. 

Glasački listić slikao mobitelom

Na biračkom mjestu u Gornjim Maovicama član biračkog odbora je, nakon što bi birač zaokružio brojeve kandidata na listiću (prilikom glasanja kod kuće), taj glasački listić slikao mobitelom te na taj način kršio Zakon o lokalnim izborima i tajnost glasanja.

GONG očekuje da DORH poduzme sve radnje kako bi se rasvijetlili navedeni slučajevi u svrhu zaštite integriteta izbornog procesa i slanja poruke svim sudionicima izbornog procesa da će kršenje Kaznenog zakona biti sankcionirano te poručuju da kaznena djela ne smiju postati normalan dio izbornog procesa.

"Ovakvi slučajevi ponovno alarmiraju i ukazuju na urušavanje izbornog procesa, što se može spriječiti proaktivnom ulogom Državnog izbornog povjerenstva i ostalih tijela za provedbu izbora, boljom edukacijom biračkih odbora, unaprjeđenjem izbornog zakonodavstva te sankcioniranjem ovakvih djela", poručuje GONG u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:43