StoryEditorOCM
Dalmacijafešta za kraj

U siromašnom Kninu HDZ-ovci na večeru potrošili 35 tisuća kuna i sve platili gradskim novcem: tvrde da su željeli pomoći novoj vlasti

20. srpnja 2017. - 21:45

Popularna društvena mreža Facebook postala je posljednjih dana poligon razmjene "verbalne baražne vatre".

I to između Nezavisne liste dr. Marka Jelića, čiji je nositelj na nedavnim lokalnim izborima osvojio vlast i gradonačelničko mjesto u Kninu, i bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Knina, a sadašnjeg zamjenika šibensko-kninskog župana Nikole Blaževića koji se osjetio prozvanim istupom Jelićevih.

Sve je počelo statusom na FB stranici u kojoj se donedavna kninska vladajuća garnitura, najkraće, proziva zbog nesavjesna trošenja proračunskog novca u uvjetima kada, kako je napisano, dio Kninjana živi na rubu minimalnog infrastrukturnog standarda, bez vode i asfalta, a novac za te potrebe praktički je potrošen do polovice godine.

- Najveći dio potrošen je u službi političke kampanje naših prethodnika koji su stihijski odrađivali stvari i, ne postavljajući prioritete, na taj način kupovali glasove. Ima tu mnogih stvari koje nisu odrađene kako treba, ali, na žalost, dok su neki plaćali večere od oko 35.000 kn, naši sugrađani su ostajali bez puno važnijih i prioritetnijih stvari. Uskoro ćemo objaviti popis svih poduzetih koraka i kratak izvještaj o trenutnom stanju, kao i planove koje namjeravamo ostvariti - poručila je, uz ostalo, Jelićeva lista sa svoje FB stranice.



Odgovorom ili preciznije "priopćenjem o stanju računa grada Knina" gotovo trenutačno reagirao je bivši kninski gradonačelnik.

- Sredstva koja su dočekala novu vlast i nisu baš tako minimalna kako ih se prikazuje. Dug prema dobavljačima u trenutku primopredaje iznosio je 5,2 milijuna kuna. On je, k tome, značajno manji nego prijašnjih godina. Čudno je da NL ne spominje da im je u gradskoj blagajni ostalo 2.470.937,27 kuna. Vjerojatno bi i to zanimalo svekoliku javnost. Od ukupnog duga od 5,2 milijuna kuna prema dobavljačima približno 2,1 milijun je u zastari, što znači da ako dođe do sudskih sporova Grad Knin ima mogućnost pozvati se na zastaru i osloboditi se od obveze plaćanja navedenog iznosa. Napominjem uzgred, da i Grad Knin ima potraživanja prema raznim fizičkim i pravnim osobama te da ta potraživanja iznose gotovo uvlas isti iznos koliko je Grad Knin dužan drugima. Radi se o 5,2 milijuna kuna - istaknuo je Blažević.



Da "prijeporni iznos od 35 tisuća kuna za večeru" ne bi ostao nedorečen, odlučio se za pojašnjenje.

- Večera je, naime, upriličena na samom kraju mog mandata kao izraz potrebe da se na jednome mjestu nađu svi oni s kojima sam/smo prethodnih godina surađivali. Na večeri je bilo 175 ljudi, vrijednih zaposlenika gradske uprave, dječjih vrtića, kninskog muzeja, gradske knjižnice, pučkog učilišta, javne vatrogasne postrojbe (svi su bili pozvani) i predstavnika brojnih poslovnih subjekata koji su poslovali s gradskom upravom. Bio je to iskaz zahvalnosti za posao koji je bio za nama, ali i iskaz poštovanja prema mnogima koji su svoje poslove obavljali za minimalne plaće, često bez isplata drugih materijalnih troškova (regres, božićnica, dar za djecu za sv. Nikolu...) koji su bili planirani proračunom. Bila je to i izričita potreba za građenjem tima za neka buduća vremena za koja je bilo evidentno da osobno neću biti na čelu tog sustava. Bilo je to građenje tima i za one koji danas vode Grad Knin, no oni, eto, na to tako ne gledaju.

Izašao je Blažević u svom odgovoru poprilično izvan "okvira FB prozivke" i, uz ostalo, poručio novoizabranom vodstvu Knina da "zasuču rukave i rade, gledajući prema naprijed jer će pogled unatrag, nažalost, biti i korak unatrag".

Nije to, međutim, bio kraj priče. Kninsku Facebook sagu nastavila je Jelićeva zamjenica Kristina Perić odlučivši se na opširnu reakciju.

- Smatram da nije bilo ni fer ni korektno od vas u tom momentu organizirati takvu večeru te je platiti novcem iz gradskog proračuna. Pozivate se kako ste htjeli zahvaliti svojim djelatnicima koji godinama nisu primili regres, božićnicu i sl. jer te iste niste planirali u proračunu? Za malo više od te iste svote koju ste potrošili na večeru mogli ste radnicima gradske uprave osigurati regres - poentirala je dogradonačelnica.


Jelić: To nas je ograničilo u planovima
Novac je potrošen i to je gotovo. Koliko nam je sad poznato, nije napravljeno ništa nezakonito, ali nas je, s druge strane, ograničilo u planovima. Stava sam da se svi moramo malo odgovornije ponašati. Ne želim više dizati tenzije oko toga. Radi se. Zbilja nemamo vremena. Cijeli sustav je toliko prenormiran da ne možemo normalno funkcionirati, pogotovo ako nema novca na stavkama - kazao nam je gradonačelnik Marko Jelić.


Blažević: Neka se nova vlast uhvati posla
Priželjkujem što skoriju financijsku reviziju poslovanja gradske uprave Knina u razdoblju u kojemu sam bio gradonačelnik jer će se tada pokazati za što sam se zauzimao i kako se strategija mog rada odrazila na proračun. Siguran sam u jedno: neće se pojaviti ni jedan kostur iz ormara. Ovime smatram okončanim "prepisku" s Nezavisnom listom Marka Jelića. Umjesto prozivki, neka se uhvate posla - reakcija je Nikole Blaževića.


Tvrde da su to napravili da pomognu novoj vlasti

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:58