StoryEditorOCM
Dalmacijaveliki požar na rivijeri

'Vikali su nam da bižimo iz kuće, ali tu nam je cili život...': Podgorani i gasitelji otkrivaju užasne trenutke dramatične vatrene noći

Piše Nina Glučina
19. lipnja 2017. - 17:34
sd-podgora_pozar9-180617

- Oko dva sata nas je srićon vika neke uplašene gospođe probudila i svi smo se odma ustali i počeli polivati iza kuće, gdje se vatra kasnije spustila s „Galebovog krila“. Netko je povikao kasnije i da izlazimo iz kuće, ali di bi…. Pa to je naša kuća di da odemo. Prošlo mi je kroz glavu da se spakiran - ali šta bi spakirala.. tu mi je cili život, govori nam 23- godišnja Marija Galić, stanovnica Podgore i nastavlja prepričavati kako je požar u subotu u noći poharao mjesto Podgoru, selo Podgoru te Park Prirode Biokovo.

Vojska stigla u Makarsku, cijela rivijera pod gustim dimom, šokiranim turistima nad glavama lete kanaderi

S požarišta u Tučepima i Makarskoj stižu stravični prizori; Otkriven uzrok izbijanja vatre?

250 hektara izgorjelo je samo do nedjelje ujutro, a koliko još do poslijepodne, nije nam znao točno reći niDražen Glavina, zapovjednik „DVD-a Makarska“.
 

 

Ubrzo je počela padati kiša vatrenih iskri po vrtu i krovu kuće, nastavlja nam pričati Marija, čiji je otac vrt i krov prethodno polio vodom.

Sretna je ova Podgorka što nema štete na njihovom obiteljskom domu u kojem ih je te večeri spavalo petoro. Međutim, susjed Ognjen Vela nije bio te sreće, jer ispred njegove kuće su buktjele palme, zbog čega cijelo jutro ispire crnilo od vatre pred ulaznim vratima, a brod od starog barba Joze u portu većinom je izgorio.
 

 

The worst night ever!!! #fire #scary #podgora ????????

A post shared by ?Matea Zećević? (@_mateaaaaa) on

 

Bitka s vatrom kod Makarske ne prestaje, situacija na terenu je dramatična: požar se i dalje širi, iznemoglim vatrogascima u pomoć stiže vojska!

A najviše se u subotu strahovalo za goste hotela „Sirena“, Čehe, Slovake i Skandinavce. Jer hotel je geografski bio najbliži magistrali koju je u jednom dijelu noći, dok su vatrogasci sa svih strana pristizali, vatra preskočila.
 

 

Gosti su uz sablasne zvukove sirene evakuirani jednim dijelom u obližnji hotel Medora, dok je drugi dio automobilima išao na drugi kraj mjesta i prema susjednim Drašnicama, Igranima i Živogošću kako bi bili što dalje od vatre.
U evakuiranju im je pomogao šjor Tonči koji je čim je doznao za požar došao pred hotel pomoći zaposlenicima i gostima.

'Probudili smo se i vidjeli kako vatra jezivom brzinom ide prema nama': prizori iz noćne more u Podgori, vatra progutala 250 hektara i došla do kuća

- Ma to je bila jedna katastrofa. Gosti nisu znali kud će sa sobom. Totalni kaos, veliki plamen liže oko hotela, sve u dimu… morao sam pomoći gostima i radnicima hotela koji su svi bili uplašeni, još uvijek nam uzbuđeno govori šjor Tonči iz Podgore koji je tu večer služio i kao glas razuma koji je strancima pojašnjavao da se vatra neće više širiti i da mirno izađu iz hotela „Sirena“.

 

 

- Osamdesetak gostiju nam je za vrijeme požara boravilo u hotelu. Evo upravo se većina koja je evakuirana, vraća po svoje stvari. Večeras će prenoćiti u hotelu „Medora“, kako bi mi i ostali zaposlenici, hotel ponovno doveli u funkciju i popravili štetu nastalu od četiri palmi koje su nam izgorjele kod vanjskog bazena, doznajemo od sezonskih radnica hotela „Sirena“.



Preplašeni gosti koji su svratili po svoje stvari, nisu bili raspoloženi za novinare. Jedino nam je Danac Klaus Kostjinczen kratko dobacio da nije više preplašen od požara, i da ne planira otići iz Podgore već će ostati do kraja tjedna, kako je i planirao prije prirodne katasrofe.

A dok su se u mjestu Podgora, hotelima i obiteljskim kućama sanirale štete, vatrogasci su i dalje gasili vatru u selu Podgora i Parku Prirode Biokovo. Sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja Splitsko- dalmatinske, Šibensko- kninske i Dubrovačko neretvanske županije neumorno su se s vatrom borila na terenu, a bura im je i dalje odmagala.
 

 

När hela skogen bakom byn brinner. Det är semester det.... #semester #podgora #smokeonthewater

A post shared by Magnus Nylén (@lenninen) on

 

- Požar je odmah krenuo jako i u roku od pola sata je plamen već stigao do mora. Uspjeli smo situaciju dobro držati kontrolom. Ali izgorjelo je nemilo i to jako brzo, prisjeća se Goran Bušelić, zapovjednik DVD-a „Tučepi“.

Još detaljnije se sjeća početka požara Dražen Glavina, zapovjednik DVD-a „Makarska“ koji od noći koordinira s brojnim vatrogascima i vozilima.



- Subotu oko dva sata zaprimili smo dojavu o požaru u selu Podgora. Odmah su „dignute“ sve vatrogasne snage s Makarskog primorja, i nakon petnaest minuta pozvali smo i sve županijske snage da izađu na požar. Samo 20 minuta nakon našeg izlaska na požar vatra je stigla do prvih kuća u Podgori iznad hotela „Sirena“. Izgasili smo vatru i spasili objekte te evakuirali goste iz hotela.

Na terenu je 250 vatrogasaca i 90 vatrogasnih vozila, kazao nam je Dražen Glavina dok u zapovjednom vozilu provjerava teren kod PP Biokovo koji je koliko- toliko stavljen po kontrolu. I mi, fotoreporter i novinar „Slobodne“ u obilasku smo s Glavinom koji nam pokazuje štete i još uvijek nesigurne dijelove koji su pod vatrom.
 

 

Desetku vatrogasaca su djelatnici Hitne pomoći pružili pomoć oko ispiranja očiju nastradalih od dima, ali to ih nije spriječilo u daljnjem gašenju. Nema odmora, hrabri momci odmah nastavljaju gasiti vatru kojoj još uvijek nema kraja.
Dok se vozimo po izgorjelom terenu koji već sad izgleda žalosno, a pitamo se što će biti kada se sve lokalizira, zapovjednik Glavinaprima obavijest da im se uskoro pridružuju i šibenski te zadarski vatrogasci koji će itekako biti od pomoći.

Jer vatra je ponovno promijenila smjer i nošena vjetrom zahvatila dio područja „Cesta„ u PP Biokovo. U tom trenu točno ispred vatrogasnog vozila u kojem smo i mi- odjednom samo gusti dim te jezičci plamena koji se naziru kroz dimnu zavjesu.. Međutim, Glavina je smiren pa ni mi ne paničarimo.

Izvlačimo se iz dima i vatre, te Glavina sve raspoložive snage i vozila koja još uvijek imaju vode u svojim cisternama šalje na ovaj dio terena. A kako je situacija bila poprilično napeta, na požarištu interveniraju i djelatnici PP Biokovo.

- Velika će biti šteta na području Parka, siguran je Velimir Vidak Buljan, ravnatelj Parka prirode Biokovo i dodaje.

- Šteta je neprocjenjiva. Izgorio je sami ulaz u park, dio prekrasne prirode i šteta će biti velika u turističkom, ekonomskom i kulturnom smislu. Naših jedanaest zaposlenika ne može gasiti požar, ali ćemo kontrolirati situaciju. Pomoći ćemo koliko god možemo, veli nam Vidak Buljan.

Osim u Parku štete će zbrajati i Podgorani kojima su izgorjeli brojni maslinici.

- 250 hektara je momentalna površina požara, a kolika će biti kada požar ugasimo to ne možemo ni pretpostaviti, doznajemo od Glavine koji je pohvalio sve vatrogasce koji su sami, bez ičije pomoći, obavili ogroman posao. Sami jer, kažu nam, Canadairi su zbog vjetra uspjeli baciti samo desetak vodenih bombi. Kasnije su morali odletjeti dalje, a sve je ugašeno „pješke“ zahvaljujući hrabrim vatrogascima.

- Pakleno…... jednostavno pakleno je bilo. Oganj je bija samo takvi. Nas četvorica smo stigli sa cisternon ali nismo vidili ništa isprid sebe. Iskre su letile na sve strane a bura je puhala za poludit. Snalazili smo se sami ali nismo mogli puno napravit sve dok nam nije došlo u pomoć još vatrogasaca koji su bili na ostalih petnaestak mista di je gorilo, priča nam Ivan Gojak s 25-godišnjim iskustvom u gašenju požara kako su oni to sve uspjeli sami staviti pod kontrolu. Bitno je bilo, dodaje za kraj, ne srljati i pametno ići u vatru.

U nedjelju do popodnevnih sati cesta za Vrgorac je i dalje bila zatvorena, dok je Jadranska magistrala otvorena za promet još u jutarnjim satima. Canadairi su ponovno pristigli u pomoć popodne kad je vjetar oslabio, a vatrogasci se nadaju da će požar dovesti pod kontrolu do navečer kad se očekuje jačanje vjetra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:30