StoryEditorOCM
Dalmacijapožar POD NADZOROM

'Probudili smo se i vidjeli kako vatra jezivom brzinom ide prema nama': prizori iz noćne more u Podgori, vatra progutala 250 hektara i došla do kuća

Piše T.S.M., Hina
18. lipnja 2017. - 23:11
19222852_10154681857698359_8185656318334213729_o

NAJNOVIJE

Veliki požar kod Podgore u kojemu je izgorjela borova šuma, nisko raslinje te dio podgorskih i tučepskih obrađenih i zapuštenih maslinika stavljen je pod nadzor gasitelja u  nedjelju oko 18 sati, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine koji vodi akciju gašenja požara što je noćas iza 2 sata planuo u Gornjoj Podgori.

 Svih tri stotine vatrogasaca iz dobrovoljnih i profesionalnim vatrogasnih društava Splitsko-dalmatinske županije te gasitelja pristiglih s područja Dubrovnika, Šibenika i Zadra ostat će i izmjenjivati se tijekom noći na požarištu, gaseći povremene vatre. Također će nadzirati cjelokupno opožareno području kako se vatra, zbog bure što puše na makarskom području brzinom od 20-tak, a na udare više  od 40-tak kilometara na sat, ne bi proširila kroz šumu Parka prirode Biokovo prema prijevoju Staza, dodao je Glavina.

 Za promet, zbog velikog broja vatrogasnih vozila na prometnici, državna cesta D 512 Makarska – Vrgorac ostat će do jutra zatvorena za promet kao što će biti i biokovska prometnica do vrha Sveti Jure.

 Nakon odlaska kanadera koji su znatno potpomogli u gašenu požara kod Podgore, uključen je 110 i 35 kW dalekovod pa istočni dio Podgore kao i sva mjesta do Živogošča imaju redovitu opskrbu strujom.

PRIJE

Širenje požara kod Podgore u nedjelju poslijepodne je zaustavljeno i vatra je u okruženju gasitelja, vatrogasci saniraju opožarenu površinu od oko 300 hektara te gase povremene vatre, a tri kanadera Ministarstva obrane RH iza 13 sati gasila su požar u borovoj šumi Parka prirode Biokovo, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražen Glavina koji vodi gašenje velikog požara što je noćas poslije 2 sata buknuo u Gornjoj Podgori.

 Požar gasi više od 250 vatrogasaca s područja Splitsko-dalmatinske županije, kojima su u pomoć pritekli vatrogasci s područja Dubrovnika, Šibenika i Zadra.

 Požar kod Podgore do 16,30 sati još nije bio pod nadzorom gasitelja iako je vatra uglavnom okružena, pa se, uz gašenje, radi  i na uspostavi sigurnosne zone kako se vatra tijekom noći ne bi vratila prema Podgori.

 Dobra je okolnost je i što je jačina bure osjetno oslabila.

 Ujedno, napomenuo je Glavina, pružena je i 'vatrogasna pruga', duža od jednog kilometra kako bi se vatra kontrolirala s biokovskog prijevoja Staza. U požaru, prema prvim informacijama izgorjela je najvećim dijelom borova šuma i nisko raslinje te dio zapuštenih kao i obrađenih maslinika.

Uzroci izbijanja noćašnjeg požara u Gornjoj Podgori za sada nisu poznati i istražuju se.

 Opskrba električnom energijom istočnog dijela Podgore te ostalih mjesta do Živogošča bila je uspostavljena, ali je dolaskom kanadera ponovno prekinuta zbog sigurnosnih razloga te je ponovno uspostavljena nakon što kanaderi odradili svoj posao.

 Državna cesta D 512 Makarska – Vrgorac i dalje je zatvorena za promet kao i biokovska prometnica do vrha Sveti Jure.

RANIJE

Tri kanadera iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) upućena su u nedjelju na gašenje požara u Tučepima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U gašenju požara koji je buknuo noćas sudjelovalo je oko 250 vatrogasaca s Makarskog primorja s više od stotinjak vozila te Javne vatrogasne postrojbe s područja Splitsko-dalmatinske županije, a u pomoć su pozvani i vatrogasci s područja Dubrovnika, Šibenika i Zadra.

Ranije su se sve zračne snage zbog snažne bure morale povući s požarišta.

Požar se trenutno i dalje širi prema Parku prirode Biokovo, a vatrogasci su uspjeli obuzdati požar prema Podgori i Tučepima tako da više nema opasnosti za kuće

RANIJE - Vatrena stihija koja se munjevitom brzinom s padina Biokova spuštala prema kućama probudila je u noći sa subote na nedjelju Podgorane i njihove goste. Prizori su bili uistinu jezivi, o čemu u nedjelju svjedoče i brojne fotografije i snimke koje su se našle na društvenim mrežama. 
 

 


- Pogledala sam s balkona i zgrozila se. Sve je bilo crveno i u dimu, a varta je nadirala prema nama. Za samo dvadeset minuta spustila se s brda prema mjestu. Probudila sam djecu, sjeli smo u auto i zaputili se prema obali - ispričala nam je Splićanka koja u Podgori boravi s obitelji u kući koja se nalazi u blizini izlaza za Makarsku.


- Bilo je uistinu strašno. Vatra je mijenjala smijer, iskre su frcale... Došla su tri kanadera, ali vjetar ih je ometao u akciji - rekla je i dodala da je velika sreća u nesreći bila što vatra nije zahvatila automehaničarsku radionicu koja se nalazi u blizini, no, nažalost, plamen je, prema nepotvrđenim informacijama, zahvatio jednu kuću u neposrednoj blizini.



Naša sugovornica je s obale gledala kako vatra divlja po obroncima iznad mjesta i kako se nije usuđivala vratiti u kuću s drugiom je mještanima i gostima hotela Sirena krenula prema hotelu Medora Auri na drugom kraju Podgore, odakle su s terase hotela promatrali prizore iz noćne more. 

Izgorjelo je i 250 hektara borove šume, maslinika i makije, a plamen je progutao i neke palme u starom dijelu mjesta, Portu.
 

 

 

 

#croatia #fire #takiewakacje #sad ?#podgora #

A post shared by Kamila Zadworna (@kamilazadworna) on

 


RANIJE - U požaru kod Podgore, prema prvim procjenama, izgorjele su masline, borova šuma i nisko raslinje na površini od oko 250 hektara, požar se i dalje širi prema Parku prirode Biokovo, a vatrogasci su uspjeli obuzdati požar prema Podgori i Tučepima tako da više nema opasnosti za kuće Podgorana i gosti hotela "Sirena" mogli su se vratiti u hotel.

Požar je izbio noćas iza dva sata u Gornjoj Podgori i brzo se primakao prvim podgorskim kućama i hotelu Sirena koji su velikim naporima vatrogasaca obranjeni, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina. Dodao je da su se gosti hotela Sirena vratili u hotel, a nema više panike ni kod Podgorana čije su kuće bile ugrožene vatrom.

Vatrogasci ulažu napore kako bi obuzdali širenje požara na teško pristupačnom terenu, gustom borovom šumom kroz Park Prirode Biokovo, dodao je Glavina.
 

 


Veliki požar gasi više od 250 vatrogasaca s više od stotinjak vozila, a osim vatrogasaca iz svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja te Javne vatrogasne postrojbe s područja Splitsko-dalmatinske županije, u pomoć su pozvani i vatrogasci s područja Dubrovnika, Šibenika i Zadra.

Tri kanadera koja su pritekla u pomoć gasiteljima, zbog jakog vjetra na moru u Bračkom kanalu, morala su se nakon kratke intervencije, vratiti u bazu.
 

 


Državna cesta D8 - Jadranska magistrala od 10 sati otvorena je za promet, dok su državna cesta D512 Makarska – Vrgorac, kao i Biokovska prometnica i dalje zatvorene za promet.

Ujedno, zbog opasnosti isključen je dalekovod te nisko naponska mreža, pa su Podgora i mjesta do Živogošća od jutros bez električne energije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 06:44