StoryEditorOCM
Dalmacijabura otežava gašenje

Veliki požar na makarskom području, gore maslinici i borova šuma: s vatrom se bore tri kanadera i čak 300 vatrogasaca

Piše Nina Glučina
18. lipnja 2017. - 10:34

U noci sa subote na nedjelju, negdje oko 3 sata, neumoljivi plamenovi vatre opkolili su selo Podgora kod Makarske. Užasavajuci prizori vatre, koja se prije samo nekolilo godina na skoro istom mjestu mogla vidjeti - cijelo mjesto je  izvuklo iz njihovih postelja. 

Vatra nošena jakom burom iz starog sela se vrlo brzo proširila do mjesta Podgora gdje je prešla i državnu cestu Makarska-Vrgorac.

Čak 300 vatrogasaca iz svih vatrogasnih društava s područja Makarske rivijere ali navodno i Dubrovnika te četiri Canadaira gasilo je požar zbog kojeg je i nekoliko kuća oko spomenika Galebovo krilo evakuirano. Nakon mjesta Podgora i novih plamenova u selu Podgora, požar je nastavio harati i prema Tučepskim zaseocima. Iako Canadairi više ne gase požar koji još uvijek nije lokaliziran, jutros je došlo do nove katastrofe.

Požar je prešao i na Park prirode Biokovo. Sa zapovjednicima lokalnih vatrogasnih jedinica Stjepkom Mrsićem (DVD Podgora) i Draženom Glavinom (DVD Makarska) još nismo uspjeli stupiti u kontakt jer su i dalje na požarištu, a ni Velimir Vidak Buljan, ravnatelj Parka Prirode Biokovo koji je također na terenu, nam još uvijek nije mogao reći kakva je situacija. Još se ne zna ni približno koliku površinu je požar zahvatio, ali procjenjuje se na nekoliko stotina hektara, a vatrogasci pretpostavljaju da bi na kraju moglo izgorjeti i nekoliko tisuća.

Podgora i okolna mjesta od sinoc su bez struje, a promet državnom cestom D8 je tek prije pola sata ponovno uspostavljen.

Bura, koja na tom području puše od subote, u jačanju je i jaki vjetar radi probleme vatrogascima na terenu, pa su mnogi od njih jutros zatražili intervenciju ispiranja očiju.

Gori gusta borova šuma i maslinici.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:41