StoryEditorOCM
Dalmacijavatrene noći

Spalili stotine tisuća kuna: nadzorne kamere otkrivaju piromane!

Piše Nina Glučina
17. lipnja 2017. - 20:18
dvd 1.JPG

Gotovo svake treće noći tijekom posljednjih mjesec dana, u pravilu između 3 sata i 5 sati, nepoznati piroman, ili više njih, hara Makarskom i pali kontejnere za smeće diljem grada.

Čak 14 spremnika za otpad stradalo je u devet požara pa u tvrtki "Makarski komunalac" štetu procjenjuju na 350.000 kuna. Akcije piromana počele su na predjelu Dugiš, gdje je stradao cijeli zeleni otok, zbog čega stanovnici tog dijela grada nisu jedno vrijeme imali gdje odlagati otpad. A prije nekoliko dana paljenje se proširilo na središte Makarske, i to na tržnicu gdje su izgorjela tri kontejnera.

- Trpimo veliku štetu, ali problem je puno veći jer to može eskalilirati na način da se ugrozi još veća imovina i ljudski životi. Nadam se da će policija uspjeti uhvatiti počinitelja i da će to ludilo prestati. Umjesto zapaljenih, na Dugišu smo postavili tri nova kontejnera, zamijenili smo i osam poklopaca s vrećama koji su izgorjeli, a planiramo još tri nova spremnika postaviti na tržnici - rekao nam je Čedo Crljen, direktor komunalne tvrtke.

Iako su vatrogasci brzo reagirali, u posljednjem požaru situacija je bila ozbiljnija, upozoravaju iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Makarska", a posljedice bi bile još i veće da nisu na vrijeme dobili dojavu od građana koji su požar brzo uočili.

Prema riječima Dražena Glavine, zapovjednika DVD-a, plamen je već bio zahvatio i stablo pokraj odlagališta, a strahovalo se i za dva automobila.

- Nakon 11 zapaljenih kontejnera na Dugišu, počinitelj se prebacio na one u centru. Svaki put su naši dežurni vatrogasci gasili požare već nakon dvije minute od dojave, ali vatre je u isto vrijeme znalo biti i na nekoliko različitih lokacija. Počinitelja se mora zaustaviti jer bi moglo doći do velike štete u Makarskoj - upozorava Glavina.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske doznajemo da je dovršeno istraživanje nad maloljetnikom za kojeg se sumnja da je izazvao požar na gradskoj tržnici i protiv kojeg će biti podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu za mladež. Međutim, neslužbeno doznajemo da nije riječ samo o jednom počinitelju, već o trojici-četvorici, koje bi mogle razotkriti nadzorne kamere sa zgrade Glazbene škole koje se nalaze nasuprot tržnici, a popravljene su nakon dužeg kvara i neaktivnosti.

Makarski policajci su u petak (jučer) pregledali videomaterijale u prostoriji Gradskog centra Osejava, u čijem su vlasništvu snimke, a neslužbeno smo doznali da se na njima jasno vidi više počinitelja. Identitete piromana u policiji nam još uvijek nisu mogli otkriti, ali očekujemo da ćemo imena doznati tijekom predstojećih nekoliko dana nakon što se kriminalističko istraživanje privede kraju.


 

Piše Nina Glučina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:46