StoryEditorOCM
Dalmacijazbogom profesore

U 80. godini preminuo Mijo Milas, poznati psihijatar i vječni zaljubljenik u svoju Imotsku krajinu

Piše PSD
16. lipnja 2017. - 22:31

U Splitu je u četvrtak, 15. lipnja 2017. u 80. godini života iznenada preminuo dr. sc. Mijo Milas, naš poznati psihijatar, publicist i zaljubljenik u usmenu narodnu baštinu. 

Rođen je 1938. u Zmijavcima. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a završio je specijalizaciju iz neuropsihologije na istom fakultetu. Doktorirao je na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Bio je sveučilišni docent na Medicinskom fakultetu u Splitu. Objavio je više stručnih i znanstvenih radova u prestižnim medicinskim časopisima. Bavio se forenzičnom psihijatrijom, prenose imotskenovine.hr.

Objavljivao je publicističke tekstove u više časopisa te je poznat po svojim radovima o narodnoj baladi Asanaginici, posljednjem hrvatskom hajduku Andrijici Šimiću, svjetski poznatom hrvatskom atleti Anti Tomaševiću, sovjetskom junaku Tomi Aleksi Dundiću iz Grabovca, a pisao je i niz tekstova o zločinima nakon Drugog svjetskog rata u Imotskoj krajini…

Objavio je knjige:
• Hajduk Andrijica Šimić (tekst i pjesma, Zagreb, 1972.)
• Asan-aginičin zavičaj: povijesno-kulturni kontekst narodne balade (Imotski, 1981.)
• Hrvatski junak i svjetski atleta Ante Tomašević (Split, 1990.) 
• Hrvatski narodni junak hajduk Andrijica Šimić (Split, 1996.)
• Asanaginičina domovina (Split, 2011.)
• Hajdučka legendarni Andrija Šimić (Split 2015.)
• Junačke narodne pjesme o Petru Mrkonjiću (Imotski, 2017.) 

Priredio je za tisak (s dr. sc. Ivanom Mimicom) zbornik radova ‘Andrija Šimić – izuzetna pojava među hajducima’ te epsku pjesmu ‘Andrija Šimić hajdučki harambaša’ autora Ivana Mimice (Split, 2005.).

Ispraćaj Mije Milasa iz mrtvačnice Lovrinac bit će u subotu 17. lipnja 2017. u 12 sati, a pogreb je na mjesnom groblju u rodnim Zmijavcima u 16 sati.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 00:08