StoryEditorOCM
DalmacijaBRANE LEĆEVICU

Stožer za obranu voda: U Hrvatskoj su nas odbili, poslali smo uzorke u EU

3. lipnja 2017. - 12:59
prosvjed_lecevica7-300517

– Prošlo je 80 dana od početka trasiranja za takozvani Centar za gospodarenje otpadom Lećevica (CGO). O rezultatima nisu dana nikakva izvješća.

Treće trasiranje je izvedeno zbog nepropisno izvedena dva prethodna trasiranja, kada su izvođači i naručitelji tvrdili da se boja pojavila 66. dan u rijeci Jadro. Svjesni da su prethodna dva trasiranja krivotvorili, pa u strahu da bi se to trećim trasiranjem moglo dokazati, izvođači trasiranja su očito ovaj put pretjerali u varanju. Tako su, izgleda, "dokazali" da podzemne vode na području Kladnjica, gdje se planira izgraditi tzv. CGO, ovaj put nisu povezane s Jadrom – tvrdili su tako okupljeni ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije, Vinko Grgurević, predsjednik Ekološke udruge "Zvona Kaštela", i Anđelko Parčina iz Ekološke udruge "Rast", Lećevica, te njihova Stožera za obranu pitkih voda u Hrvatskoj.

Osvrnut ćemo se ovom prigodom na trasiranje koje se obavilo na području općine Lećevica prije mjesec i nešto dana, u mjestu Kladnjicama. Prema informacijama koje smo dobili od naručitelja trasiranja, Splitsko-dalmatinske županije, i izvođača radova, Hrvatskoga geološkog instituta, prilikom tog trasiranja trebalo je staviti 100 kilograma ekološke boje u upojni bunar i uliti sto kubika vode da bi ta boja stigla do nekog izvora u priobalju. Međutim, prema našim saznanjima, stavljeno je samo 60 kilograma boje i uliveno samo 27 kubika vode. To je trajalo sve do 18.30, odnosno 19 sati predvečer, a nakon toga se ekipa s Instituta povukla na večeru i poslije toga nije ulivena ni jedna litra vode više u taj ponor – kazao je Parčina, izjavivši kako se, prema njihovim saznanjima, boja ipak pojavila na rijeci Jadro i na rijeci Krki, i to u prvom tjednu poslije trasiranja.

– Točnu informaciju ćemo vam dati za desetak dana. Naime, naši aktivisti su uzimali uzorke vode, no budući da nam nitko na području RH nije htio obaviti uzorkovanje, mi smo to poslali u jednu od zemalja EU-a i te podatke ćemo, nadam se, dobiti u roku od desetak dana, o čemu ćemo vas pravodobno izvijestiti.

Tražit ćemo i dodatno trasiranje, ali u tom slučaju naručitelj ne bi smjela biti Splitsko-dalmatinska županija, nego neovisna kuća koja bi to obavila, kao i drugi izvođač radova.

– Sve je obmana javnosti. Trasiranje je izvedeno protupropisno, ali na koncu nije ni bitno zato jer postoje drugi argumenti i činjenice kako je ta odabrana lokacija druga zona sanitarne zaštite izvorišta Jadra i Krke – poručio je Grgurević.

– Znanstvenici nude rješenje održivoga gospodarenja otpadom kroz sustav odvojenog prikupljanja otpada, i to besplatno, a koje se može postići kroz šest mjeseci, no nitko nas iz institucija ne želi saslušati – poručili su okupljeni.

Kaznene prijave zbog širenje panike

Kaznene prijave zbog širenja panike

– Zasićeni zloupotrebom medijskog prostora i širenjem neistinitih informacija i objeda na račun Regionalnog centra čistog okoliša, Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog geološkog instituta, najavljujemo da ćemo podnijeti kaznene prijave zbog kontinuiranog obmanjivanja javnosti i širenja panike protiv svih koji u tome sudjeluju. Smatramo da odgovornost za javno izrečenu riječ mora postojati, jer stanovnici Splitsko-dalmatinske županije ne mogu biti žrtve manipulacije samoprozvanih "stručnjaka" – reagirali su iz županijske tvrtke Regionalni centar čistog okoliša na navode s tiskovne konferencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:33