StoryEditorOCM
DalmacijaFESB I ŽUPANIJA

Blaženko Boban predstavio zanimljivi projekt u suradnji sa Sveučilištem te obećao: Od iduće akademske godine stipendije za studente u IT sektoru!

Piše PSD
1. lipnja 2017. - 20:51

Blaženko Boban, HDZ-ov kandidat za župana splitsko-dalmatinskog, najavio je zanimljivi projekt u suradnji sa Splitskim sveučilištem. Namjera mu je, naime, u Ulici Ruđera Boškovića otvoriti IT inkubator za mlade stručnjake čime bi se otvorila nova radna mjesta, ali i privolilo buduće studente da svoje daljnje obrazovanje usmjere baš u ovu profesiju.

- Danas prezentiram jedan vitalan projekt za našu Splitsko- dalmatinsku županiju, a to je IT sektor. U Europskoj uniji nedostaje čak 900 000 stručnjaka iz tog sektora, pa tako i u Republici Hrvatskoj i županiji. Ovo je važan projekt koji se naslanja i na ono što je meni najbitnije i što stalno ponavljam, a to su mladi i demografska obnova. Svakako je prednost što ovaj posao mlada osoba može raditi ne samo iz Splita i drugih centara nego i iz Imotskog, Vrgorca, Trogira.

Ovaj projekt namjeravam iznijeti svim gradonačelnicima i načelnicima u Splitsko-dalmatinskoj županiji i od njih tražiti da se aktivno uključe, jer ovo je projekt budućnosti, projekt koji stvara radna mjesta i našu županiju u poslovnom smislu otvara cijelom svijetu. Od države smo na upravljanje dobili i bivšu zgradu Varteksa u Ulici Ruđera Boškovića u neposrednoj blizini Sveučilišta isključivo kao IT inkubator za koji ćemo osigurati besplatan prostor za mlade u ovom sektoru, besplatnu tehničku infrastrukturu u vidu potrebnih informatičkih pomagala te dodatnu edukaciju u čemu će nam Sveučilište svesrdno pomoći.

Zahvaljujem i dekanu FESB-a Svenu Gotovcu koji se odazvao prezentaciji ovog programa i što nas je podržao. Ukazao je i na glavni problem, a to je privoliti mlade ljude da se odluče obrazovati u ovom smjeru, a zatim te stručnjake zadržati na ovom prostoru. Donijet ćemo odluku već ove godine o individualnom financiranju mladih ljudi koji žele upisati ovu profesiju, mimo stipendija koje inače dajemo na području Splitsko - dalmatinske županije.

Sad sam vjerojatno iznenadio svoj tim, jer sam tu odluku donio ovog časa. Znači, od iduće akademske godine ćemo sufinancirati mlade ljude koji upišu ovaj studij, kako bi im to bio dodatni poticaj za upisivanje. Nadam se da ćemo za 4 godine moći reći kako je baš ovo bio „boom" projekt koji će donijeti dobrobit i budućnost cijeloj našoj županiji. Izuzetno mi je drago što se mnogo stručnjaka danas odazvalo ovoj prezentaciji i što su se stavili na raspolaganje i obećali svoju punu podršku - poručio je Boban.

Dekan FESB-a Sven Gotovac naglasio je kako je podrška Županije ključna, te je najavio punu podršku projektu.

- Može se postaviti pitanje da li se FESB smije uključivati u nečiji predizborni program. Smatram da je prije svega društvena odgovornost fakulteta da u ovoj temi sudjeluje i da se o njoj očituje. Ovo je program oslobođen ideoloških konotacija, tako da smatram da je naša zadaća da se odazovemo i raspravljamo o temi. Ovo je jedan realan, životan program koji je prepoznao sve probleme, a što je najvažnije od svega, ponudio je i rješenja. Ovo je stvarno vrlo važna stvar. Mi godinama radimo baš na tome da mladi više upisuju ovakve studije. Ali nedostajala nam je ova treća komponenta. Mi kao fakultet imamo problem u akviziciji mladih da upisuju ovaj fakultet. Tvrtke imaju problem naći stručnjake. Falilo nam je da se uključi lokalna i javna uprava kao treća komponenta, da to povežemo i da to bude jedan pravi projekt - ustvrdio je Gotovac.

Mag.ing.el. Damir Brčić dodaje i kako je Županija osnivač te sufinancira oko 130 osnovnih i srednjih škola  te ima direktnu odgovornost da proaktivnije djeluje u ovom obrazovnom dijelu.

- Nastava informatike u školama je dosta rudimentarna. Mi želimo da Splitsko-dalmatinska županija bude prepoznata kao ICT županija, županija u kojoj se stvara veliki broj stručnjaka koji su nam osnovni resusrs i bez kojih se ne može ništa.

U komunikaciji sa IT tvrtkama prepoznali smo taj problem i želimo proaktivno djelovati. I sama Županija želi biti predvodnica kroz sve ove mjere i koristiti što više IT usluga u svojoj komunikacija sa građanima i ostalim subjektima. IT je jedna nova grana gospodarstva koja je fleksibilna, brzorastuća i zanimljiva za državu i županiju, brzo se pokreće i daje brz povrat investicija. Očekujemo i maksimalan angažman Sveučilišta, fakulteta i struke jer svi smo u zajedničkoj misiji - zaključio je Brčić na kraju.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:07