StoryEditorOCM
Dalmacijautjecaj na okoliš

Rat zbog odvoza smeća iz Splita u Lećevicu: županijska tvrtka najavila kaznene prijave protiv čelnika ekoloških udruga zbog obmanjivanja javnosti i širenja panike

30. svibnja 2017. - 19:24

Regionalni Centar čistog okoliša iz Splita će zbog obmanjivanja javnosti i širenja panike kazneno prijaviti čelnike ekoloških udruga koji su na jutrošnjoj konferenciji za novinare ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije tvrdili da su rezultati vodoistražnog trasiranja u Lećevici krivotvoreni,  priopćeno je iz tog centra u srijedu popodne.

U priopćenju se navodi kako su zasićeni zloupotrebom medijskog prostora i širenjem neistinitih informacija i objeda na račun Centra čistog okoliša Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog geološkog instituta zbog čega će podnijeti "kaznene prijave radi kontinuiranog obmanjivanja javnosti i širenja panike protiv svih koji u tome sudjeluju".

Centar čistog okoliša u priopćenju ističe  da odgovornost za javno izrečenu riječ mora postojati, jer stanovnici Splitsko-dalmatinske županije ne mogu biti žrtve manipulacije samoprozvanih "stručnjaka". 



Posljednji primjer javnog širenja neistinitih informacija i objeda dogodio se danas ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije kad su se Vinko Gregurević iz udruge Zvona Kaštela i Anđelko Parčina iz udruge Rast, obratili javnosti govoreći o provedbi svih hidrogeoloških istraživanja na području budućeg Centra za gospodarenje otpadom Lećevica, stoji u priopćenju.

Posljednje trasiranje (od dosada provedenih 46 trasiranja) kretanja podzemnih voda provedeno je 10. ožujka ove godine pod uvjetima koje su zadale Hrvatske vode, pod njihovim nadzorom i od  ovlaštenog izvođača, Hrvatskog geološkog instituta.

Od tada do danas Hrvatski geološki institut uzima i analizira uzorke vode suvremenim akreditiranim dijagnostičkim metodama, o čemu postoje četiri službena izvješća", navodi se u priopćenju.

U priopćenju se ističe da se od tada do danas (80 dana) ubačeni traser nije pojavio niti na jednom od deset opažanih izvorišta u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, o čemu je Regionalni centar čistog okoliša u više navrata obavještavao javnost, te je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, kao i Upravi vodnog gospodarstva dostavio kompletnu dokumentaciju o provedbi i rezultatima trasiranja.

"Rezultati dokazuju da se lokacija budućeg Centra ne nalazi ni u II., ni u III., već u IV. vodozaštitnoj zoni svih promatranih izvorišta. Iz svih istraživanja je dokazano da Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici neće imati negativnog utjecaja na okoliš", zaključuje se na kraju priopćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:44