StoryEditorOCM
DalmacijaOGLASIO SE SINDIKAT

Policajci bijesni: O događaju u Imotskom bruji cijeli MUP, a odgovorni su ga pokušali zataškati! Bahatog zamjenika načelnika smijeniti, a hrabrog kolegu nagraditi!

Piše PSD
11. svibnja 2017. - 10:01
martinje_policija-091108

Nakon što je Slobodna Dalmacija objavila priču o imotskom policajcu koji je odbio zapovijed nadređenog te unatoč pritiscima bahatog šefa kaznio pijanog vozača, oglasio se i Sindikat policijskih službenika.

U svom priopćenju obrušili su se na kolegu koji je prijetio službeniku i ometao ga u obavljanju službene dužnosti, te su zatražili od čelnih ljudi Ministarstva unutarnjih poslova da ga smijene, a nagrade i odlikuju hrabrog policajca.

Također, upozorili su i na činjenicu da su odgovorni pokušali zataškati cijelu priču, te da je ovaj incident naštetio ugledu policije.

Imotski policajac pijanom vozaču napisao kaznu pa ga dočekale prijetnje pomoćnika načelnika: 'Slušaj ti, postao si vrlo bahat i ne slušaš. Napiši da si pogriješio ili bi mogao završiti karijeru!'

Pomoćnik načelnika imotske policije koji prijetio policajcu za napisanu kaznu pokušao se izvući: odbio poligrafsko testiranje pa otvorio bolovanje

"Policijski službenik je, bez obzira na prijetnje nadređenog rukovoditelja, postupio u potpunosti sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima i građanina procesuirao, a sukladno Zakonu od državnim službenicima naređenog rukovoditelja prijavio svom neposrednom rukovoditelju Zvonku Bubalu, načelniku Policijske postaje Imotski o čemu je obaviješten i Operativno-komunikacijski centar policije PU splitsko-dalmatinske.

Obzirom na sve navedeno i na skrivanje događaja od javnosti, jer po navodima Slobodne Dalmacije o ovom događaju nije obaviještena javnost na redovitom biltenu PU splitsko-dalmatinske zato što si je netko od odgovornih osoba dao za pravo da prosudi da ova informacija nije od nekog sigurnosnog značenja iako o cijelom događaju bruji cijeli MUP, možemo samo izvesti zaključak da se rukovoditelje mora i treba slušati bez obzira bile njihove zapovijedi zakonite ili ne, a kada ih se i prijavi učinit će se sve da se događaj zataška i da oni prođu nekažnjeno.

Ono što nas brine je činjenica koju navodi Slobodna Dalmacija, a ta je da se navedeni rukovoditelj ističe kao ugledni član određene policijske udruge i da je postavljen za vršitelja dužnosti voditelja Tranzitnog prihvatnog centra za strance Trilj iako natječaj još nije objavljen i centar nije u funkciji, pa se s razlogom pitamo da li se određena policijska udruga bavi kadrovskim poslovima, jer bi se dalo zaključiti da su mnogi članovi i dužnosnici te udruge ujedno i rukovoditelju u policiji na nivou cijele države.

Ako je tako molimo MUP da prilikom natječaja u uvjetima natječaja propiše obvezno članstvo u toj udruzi kako bi i drugi policijski službenici koji se javljaju na natječaj imali iste šanse prilikom imenovanja na rukovodeće funkcije u policiji.

Poštovani državni tajniče, gospodine Kopal, kakvu to poruku javnosti policija šalje s ovakvim postupanjem i skrivanjem događaja, stoga kao sindikat pitamo Vas sljedeće:

Zar rukovoditelji svojim primjerom ne bi trebali biti uzor kako policijskim službenicima tako i građanima i što su nadležne službe poduzele u konkretnom slučaju tj. da li je rukovoditelj udaljen s dužnosti jer je evidentno svojim ponašanjem teško naštetio ugledu policije i počinio kazneno djelo i koji su daljnji postupci naspram njega?

Ima li javnost potrebu znati za ovaj događaj i tko je ta odgovorna osoba u PU splitsko-dalmatinskoj koja si je dala za pravo ovaj događaj prešutjeti na redovnom izvještavanju javnosti kvalificirajući ga da nije od nekog sigurnosnog značenja?

Da li policijski službenici trebaju postupati sukladno zakonu i pravilima struke ili kako im to nalažu njihovi rukovoditelji, bez obzira da li su te zapovijedi zakonite ili ne, koliko brzo i kako nadležne službe i u njima odgovorni pojedinci postupaju prema takvim rukovodećim policijskim službenicima te kakva je ovo poruka policijskim službenicima u sličnim situacijama, kao i građanima?

Poštovani Državni tajniče, očekujemo od Službe za unutarnju kontrolu MUP-a da inspicira ovaj slučaj, a od glavnog ravnatelja policije da nakon inspiciranja slučaja pokrene disciplinske postupke protiv odgovornih rukovoditelja navedene Policijske uprave, a policijskog službenika koji je savjesno i odgovorno obavio svoj posao pohvali za hrabrost i nagradi", stoji, između ostalog, u priopćenju Sindikata policijskih službenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:22