StoryEditorOCM
Dalmacijaprosvjed u supetru

Čudo neviđeno na Braču: Zlatni rat ujedinio HDZ-ovce i SDP-ovce, ne daju plaže na kojima su proplivali, upoznali prve ljubavi...

25. travnja 2017. - 18:55
prosvjed_brac11-250417.JPG

Zlatni rat nije na prodaju, poruka je s Brača Markovom trgu, sa skupa iz najvećeg otočkog mjesta – Supetra. Ni teška južina nije omela bodule da se okupe oko onoga što ih žulja godinama, a to je da im sa strane odlučuju o plažama na kojima su proplivali, odrasli, upoznali prve ljubavi, a danas na njima, u sezoni, mnogi i zarađuju za život, osiguravaju egzistenciju, jer one su im često biti i ne biti kad je u pitanju život na škoju.

Interesantno je da unatoč predizbornom vremenu, koje obično bazdi na jeftino politikanstvo - na prosvjednom skupu u trajektnoj luci koji je okupio stotinjak ljudi, toga nije bilo; dapače, i SDP-ovci, i HDZ-ovci su za to da o koncesijama na pomorskom dobru ubuduće odlučuju samo domaći ljudi, jer je to apsolutno želja svih otočana.

U međuvremenu je, dakle, Bol ostao u amanet Boljanima, a župan Zlatko Ževrnja odrađuje svoj prvi i zadnji mandat, pa ispada da se Dugopoljac “utopio” u političkoj aferi na Braču, pa će ga u utrci za župana zamijeniti vječiti i nepoderivi Blaženko Boban.

Tako se za Boljane sve sretno završilo, no to što naša najljepša plaža nije “pala” u ruke prilično misterioznoj zagrebačkoj tvrtki “Sport B”, ne znači da je i priča oko dodjele koncesija na način na koji to sada zakon uređuje – gotova.

- Dapače, mi idemo dalje! Mi koji živimo na otocima i u priobalju jednostavno moramo imati određenu prednost kad su u pitanju koncesije na našem području. Drugačije ne može ni biti, niti je logično, jer mi smo ovo što imamo naslijedili od naših djedova i zato to ne može ni pripadati nikome drugome do nama koji ovdje živimo – kazao je Tihomir Marinković (SDP), načelnik Bola, koji zagovara skandinavski model dodjeljivanja koncesija na pomorskom dobru.

- Mi moramo primijeniti njihovu praksu, jer tamo vam se događa da ljudi koji žive na otoku, samo zbog te činjenice imaju određene prednosti u odnosu na druge koji ne dijele njihove probleme koje život nosi kada živite daleko od kopna. Ta rješenja, dakle, postoje, i mi ih moramo inkorporirati i u naše zakone – izjavio je za "Slobodnu" Marinković i naglasio da o pomorskom dobru ubuduće mora odlučivati isključivo lokalna zajednica.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:18