StoryEditorOCM
Dalmacijasuhomesnate nezgode

Skandal na izboru za najbolji dalmatinski pršut: organizatori priznali da su krivim ljudima podijelili prestižne nagrade

22. travnja 2017. - 00:41

Poduzetnički centar Sinj, kao organizator 12. nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem Sinj 2017., održanog početkom travnja, proizvođačima koji su donijeli pršute na ocjenjivanje dodijelio je nepripadajuće titule šampiona i zlatne medalje kvalitete u kategoriji "Dalmatinski pršut". Na to su ih u pisanom obliku upozorili klaster "Hrvatski pršut" i udruga "Dalmatinski pršut".

"Izražavamo svoje duboko razočaranje i nezadovoljstvo vašim postupkom. Neugodno smo se iznenadili kada smo utvrdili da je na sajmu titulu šampiona osvojio proizvođač koji uopće ne certificira svoj proizvod te da su i drugi nagrađeni proizvođači izvan redovnog toka certifikacije", pišu nezadovoljni predstavnici klastera "Hrvatski pršut" i udruge "Dalmatinski pršut", te nastavljaju:

"Naziv Dalmatinski pršut zaštićen je na nacionalnoj razini 2014. godine, a na EU razini 2016. godine. U tom razdoblju niz je kvalitetnih proizvođača svoje proizvode stavilo u sustav službene kontrole i certifikacije. Kroz 2016. godinu 68.000 pršuta, od čega je na dalmatinski pršut otpalo 60.090 komada.



Takvi proizvođači sudjeluju u redovnim kanalima opskrbe tržišta, kroz trgovinu i ugostiteljstvo, redovito svoje proizvode izlažu na relevantnim izložbama i natjecanjima pri čemu se višekratno pokazalo da su šampionske titule redovito osvajali pršuti iz certificirane skupine.

o dokazuje da su kontrola i certifikacija jamstvo kvalitete i standardiziranosti te da takvi pršuti ispunjavaju očekivanja nejosjetljivijih nepca. Dokazuje da naš sustav kontrole, koji je preuzet iz najbolje europske prakse, ima smisla i razloga i da otvara tržište najboljim proizvođačima. Prilikom ocjenjivanja i dodjeljivanja šampionske titule u kategoriji Dalmatinskog pršuta, vi ste neregularno i protivno zakonu koristili navedeni naziv. Stoga tražimo da o svemu izvijestite javnost te da povučete priznanja dodijeljena proizvođačima koji neregularno koriste naziv Dalmatinski pršut."

– Jesmo, pogriješili smo. Prilikom tiskanja priznanja koristili smo prošlogodišnju matricu na kojoj je bio naziv "Dalmatinski pršut" jer su tada na ocjenjivanju bili certificirani dalmatinski pršuti. Nismo imali loše namjere. Kako i bismo kad je upravo Nacionalni sajam pršuta u Sinju iznjedrio udrugu "Dalmatinski pršut", a inicijativom članova te udruge formiran je i klaster "Hrvatski pršut".

stoga se ispričavamo klasteru i udruzi, a prema nagrađenim izlagačima već smo ispravili pogrešku. Zamijenili smo im priznanja i na njima umjesto kategorije "Dalmatinski pršut" naveli kategoriju "Dimljeni pršut s kožom". To je naš izvorni dalmatinski pršut, ali kako je naziv "Dalmatinski pršut" zaštićen, napravili smo potrebne izmjene – kaže Ana Barać, direktorica Poduzetničkog centra Sinj, koji je organizator Nacionalnog sajma pršuta u Sinju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:08