StoryEditorOCM
DalmacijaŠAKA SOLI, UDAR BURE

Mesna industrija Braće Pivac u gospodarskoj zoni gradi pogon vrijedan 15 milijuna eura: Europa će guštati u pršutu iz Ravče

19. ožujka 2017. - 22:45
ravca_pivac15-140317.JPG

Put do vrgoračke gospodarske zone "Ravča" vrlo je jednostavan. Rasprostranjena na 68 hektara površine, počinje odmah iza istoimene naplatne kućice na autocesti. Brojni strojevi upućuju na pripreme terena za realizaciju prvih projekata. Upravo u ovoj zoni svoj novi pogon gradit će Mesna industrija braće Pivac. Radi se o investiciji vrijednoj više od 15 milijuna eura, do sada najvećoj na području Vrgorca.

- U prvoj fazi investirat ćemo oko deset milijuna eura, a u drugoj ostatak - kazuje Ivica Pivac, predsjednik Uprave, jedan od trojice braće suvlasnika grupacije Pivac, dok nam pokazuje parcelu budućeg objekta.

Tvrtka je u gospodarskoj zoni kupila površinu nešto veću od 32 tisuće kvadrata, a namjera im je uskoro kupiti još 28 tisuća kvadrata.

- Namjeravamo aplicirati za sredstva EU fondova, ali ako ih i ne dobijemo, planirani pogon ćemo svakako izgraditi - dodaje naš sugovornik i pojašnjava:

- Novi pogon, površine oko deset tisuća kvadrata, namijenjen je proširenju proizvodnje za još pet tisuća tona godišnje, sa sadašnjih oko tri tisuće tona.

- Tvrtka je orijentirana na domaće tržište, a tek oko pet posto proizvoda usmjereno je na izvoz u Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Sloveniju, ali i Švicarsku te Njemačku - nastavlja naš sugovornik i najavljuje:

- U planu je proširenje plasmana upravo na njemačko tržište.

Prva faza realizacije projekta, koja bi trebala biti realizirana do kraja 2018. godine, rezervirana je, doznajemo, za proširenje proizvodnje trajnih mesnih proizvoda: dalmatinskog pršuta, pancete, pečenice i kraškog vrata, koji se sada rade u pogonu Zavojani, tri kilometra udaljenom od zone Ravča.

U drugoj fazi projekta, u zoni Ravča, proširit će se proizvodnja iz pogona za rasijecanje i preradu mesa Vrgorac, no prioritet za sada ima pršutana.

- U pogonu Ravča će se osuvremeniti tehnologija rada, a zadržat će se tradicionalni elementi dalmatinskih proizvoda, što znači da će se i dalje koristiti maksimalni prirodni uvjeti - bura kao vjetar za sušenje i dimljenje bijelim drvom, poput bukve, graba, hrasta, te dugotrajno zrenje proizvoda u uvjetima kakvi su bili u starim konobama - uključio se u razgovor i Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije braća Pivac.

A s postupkom proizvodnje upoznajemo se u pogonu Zavojane, koji zbog gabarita i položaja na uzvisini dominira krajobrazom. Kapacitet mu je dvije tisuće tona proizvodnje godišnje, a obilazimo ga u pratnji direktora Markotića, dakako propisno odjeveni i prethodno podvrgnuti postupku dezinficiranja ruku i obuće.

- Pogon se širi na devet etaža - upoznaje nas s osnovnim podacima direktor Markotić, pokazujući nam usput bačvu na jednoj od etaža u kojoj se loži vatra na način da bude što više dima.

Prozori su postavljeni na sjevernoj i južnoj strani objekta kako bi se postigli puni efekti bure.

- Kad je kupljena Vajda - kazuje Markotić - kapacitet joj je bio 35 tisuća uzgojenih svinja godišnje. Do sada, u godinu i pol, postigli smo rast kapaciteta na oko sto tisuća utovljenih svinja godišnje, a u sljedeće tri godine namjeravamo doći do 200 tisuća svinja godišnje. Tov svinja je ugovoren s OPG-ovima i farmama po cijeloj Slavoniji.

Etaže su prostrane, tako da ne čudi da se na jednoj u isto vrijeme suši 30 tisuća komada pršuta, a u solioni na jednom mjestu nalazi 100 tona uredno posložene pancete.

Koliko traje postupak proizvodnje? - pitamo.

- Od klanja do pršuta na polici u dućanu protekne minimalno petnaest mjeseci - glasio je odgovor.

- Radimo po IFS, HACCP i ISO standardima, a riječ je o najvišim svjetskim standardima za higijenu i sigurnost hrane, koji omogućavaju da se radi sa svim zemljama u Europi - zadovoljan je direktor Markotić.

- Odluku o pokretanju gospodarske zone Ravča donijelo je Gradsko vijeće 2004. godine - podsjeća vrgorački gradonačelnik Ante Pranić, izražavajući uvjerenje da se mogla realizirati do 2010. "da je bilo volje i poznavanja materije", aludirajući na podatak da su i on i zamjenik mu Mile Herceginženjeri građevinarstva.

Imajući u vidu veliku površinu zone, donesena je odluka da se komunalno oprema po dijelovima, za početak površina od 11 hektara. U namjeri se uspjelo jer je u međuvremenu izgrađena pristupna cesta, rekonstruirano križanje i uvedeno elektronapajanje. Istina, da bi se to provelo prethodno je trebalo izmijeniti kompletnu dokumentaciju za zonu Ravča i riješiti financijsku konstrukciju. Sve to u osam mjeseci, koliko novoj upravi traje mandat.

- Bilo koji investitor može doći i odmah ishoditi građevinsku, odnosno uporabnu dozvolu - naglašava Pranić, navodeći primjer upravo projekta Pivac. Izgradnja novog pogona Mesne industrije braća Pivac u zoni Ravča u gradsku će blagajnu donijeti u dvije faze ukupno 1,3 milijuna kuna. Ugovor o kupoprodaji terena od 32 tisuće kvadrata bit će potpisan sutra, 17. ožujka.

- Od trenutka kad su se javili i izrazili želju da kupe parcelu, sve je riješeno u tri i pol tjedna - ne krije zadovoljstvo Pranić, kojemu je zona Ravča važna prije svega zbog toga što donosi nova radna mjesta.

Prednost vrgoračke gospodarske zone u odnosu na slične u okruženju, prema riječima gradonačelnika Pranića, jesu izniman razvojni potencijal zbog smještaja u zaleđu makarskog primorja i luke Ploče, te zapadne Hercegovine, na pola puta između Splita i Dubrovnika.

Osim toga, investiranje u Vrgorcu, koji spada u brdsko-planinska područja, donosi investitorima porezne i druge olakšice. Od ovog mjeseca zonom će upravljati i voditi sve preostale radove novoosnovani Poduzetnički centar na čelu s direktoricom Milkom Beus.

Zaposlili skoro cijeli grad

Grupacija Pivac izrasla je iz obiteljskog obrta osnovanog 1952., godine kad sam se rodio - kazuje Ivica Pivac, srednji od trojice braće, stariji je Tonći, a mlađi Neven.

Braća su suvlasnici grupacije u idealnoj trećini, a biznis je do danas ostao obiteljski. Sačinjavaju je tvrtke: Mesna industrija braća Pivac (koja ima vlastitu maloprodajnu mrežu), Dalmesso, PPK Karlovac, Mesna industrija Vajda Čakovec i SOL tourism (dva hotela u Dubrovniku i dva u Makarskoj).

Godišnji prihod grupacije iznosi oko dvije milijarde kuna. Zaduženost prema bankama je manja od deset posto tog iznosa.

Grupacija ovoga trenutka zapošljava oko 2200 radnika, a većina je iz Vrgorca. Vrgorac ima 6,5 tisuća stanovnika. Od ukupnog broja radno sposobnih čak 80 posto zaposleno je kod Pivca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:47