StoryEditorOCM
Dalmacijalokalitet je od nacionalnog značaja

Ministrica Obuljen u Solinu obećala pomoć na projektu obnove Šuplje crkve

15. ožujka 2017. - 00:13
ministrica_solin1-140317

- Šuplja crkva lokalitet je od nacionalnog značaja, u njoj je okrunjen kralj Zvonimir, odavde potječu izvori hrvatske državnosti i moramo učiniti sve da ona postane dostojna prezentacije - rekao je dr. Radoslav Bužančić, pročelnik splitskog Konzervatorskog odjela objašnjavajući ministrici kulture dr. Nini Obuljen Koržinek, za njenog posjeta Solinu, značaj onih zidina pored Rike dobrano uronjenih u vodu.

Pričajući o problemu plavljenja, s kojim se Šuplja crkva, suočava zadnjih desetljeća, dr. Bužančić je spomenuo i ideju o izmještanju korita Jadra na nekadašnji prastari tok za što se zalažu odgovorni iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, suprotstavivši mu kao alternativu preregulaciju Jadra tako da se nivo rijeke snizi, te dodavši da je preko puta crkve koju je otkrio Ejnar Dyggve tridesetih godina prošlog stoljeća nalazi benediktinski samostan.

Taj samostan nikad nije u potpunosti istražen, a trebao biti sastavni dio ovog lokaliteta, naglasio je, a ministrica dr. Obuljen Koržinek je obećala pomoć na ovom projektu.



Domaćini ministrici kulture RH, koja sa suradnicima boravi u dvodnevnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji, bili su solinski zamjenik gradonačelnika s ovlastima gradonačelnik Dalibor Ninčević, saborski zastupnik, bivši gradonačelnik Blaženko Boban, župan Zlatko Ževrnja i Andro Krstulović Opara, predsjednik Saborskog odbora za znanost, obrazovanje i kulturu.

U sklopu posjeta Solinu dr. Obuljen Koržinek je posjetila i solinsku gradsku knjižnicu koju je istaknula kao jednu od najagilnijih u Hrvatskoj, postavši pravim malim centrom kulture unatoč blizini velikog centra kao što je Split. O radu knjižnice, te novopokrenutog Teatrina govorila je ravnateljica Karmen Borković.

Posljednja etapa ministričina tijekom ministričina boravka u Solinu bio je posjet Majdanu, pored izvora Jadra i Dioklecijanova akvedukta gdje joj je predstavljen projekt 'Majdan! Mayday!' koji bi se trebao financirati europskim novcem u okviru prekogranične suradnje.



Ovim projektom, kako je istaknula njegova kreatoricaAntonija Eremut, previđena je revitalizacija prostora davno iscrpljenih tupinoloma, iznad kojih prolazi brza cesta Solin-Klis, uređenje igrališta, tematskih staza, teatrina, prezentacija ostataka vodovoda iz Dioklecijanova vremena - oni što se sada vidi je iz Austro-Ugarskog doba - zatim, preuređenje nekadašnjih, sada ruševnih prostora uz akvedukt kojima su se nekad služili radnici tupinoloma u ugostiteljski objekt i suvenirnicu, te za endemsku pastrvu solinku predviđen je izložbeni prostor zaostao iz Drugog svjetskog rata.

Službeni protokol boravka ministrice dr. Nine Obuljen Koržinek u Solinu nije predvidio njen posjet Saloni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:47