StoryEditorOCM
DalmacijaPREDIZBORNA NADMUDRIVANJA

Nakod postignutog dogovora, oporba 'minirala' prvi rebalans proračuna: nadbiskup Barišić ne treba platiti 1,5 milijuna kuna

Piše Gordana DRAGAN
13. ožujka 2017. - 00:24
pastoralni_centar12-221016

Nakon što su vladajući i oporba bili složni te prihvatili izmjene i dopune Odluke o komunalnom doprinosu, oslobodivši tako Splitsko-makarsku nadbiskupiju plaćanja nešto više od 1,5 milijuna kuna toga doprinosa za izgradnju nove župne crkve, pastoralnog centra i dječjeg vrtića na nasipu Brigi, trogirsko Vijeće nije prihvatilo prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Kako se i pretpostavljalo za njega nije glasala oporba (četvero vijećnika koalicije SDP-HSU-a, dvoje iz HNS-a i nezavisni Ante Piteša). No, nije se očekivalo da će im se pridružiti iZlatko Rožić, vijećnik vladajućeg HDZ-a, te nezavisni Ivan Bojić bez čije ruke ta stranka ne bi imala većinu u Vijeću, a koji je bio suzdržan. Pet glasova HDZ-a i dva konzervativaca nisu bili dovoljni da rebalans prođe.

Podsjetimo kako je ovogodišnji proračun bio planiran u iznosu od 98 milijuna kuna. Rebalansom su prihodi i rashodi povećani za 2,8 milijuna kuna, pa se on popeo na 100.800.000 kuna. Najveće povećanje od 600.000 kuna otići će za ured gradonačelnika i to za podmirenje pravomoćnih sudskih presuda te 1,5 milijuna kuna za komunalni doprinos za novu crkvu i pastoralni centar s dječjim vrtićem, kojega neće platiti nadbiskupija već će se novac osigurati u proračunu.

Gradonačelnik Ante Stipčić naglasio je kako je upravo zbog toga bilo potrebno napraviti prve izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna.

- Rebalans je bitno izglasati da se ne dogodi da Grad zbog sudskih ovrha ne bude blokiran, ali i zbog nove crkve. Znam da je predizborno vrijeme. Digli ste ruke za oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa. Dakle, htjeli ste kazati: 'Mi smo za crkvu'. Ali, kad je pitanje rebalansa odlučili ste polemizirati, poručio je vijećnicima gradonačelnik Stipčić.

Budući da u Ugovoru kojeg trebaju potpisati Splitsko-makarska nadbiskupija i Grad Trogir stoji kako će na ime oslobađanja plaćanja od komunalnog doprinosa nadbiskupija ustupiti na korištenje Gradu Trogiru dječji vrtić do 2035. godine SDP-ovci su tražili od gradonačelnika da to bude na trajno korištenje. Upravo tu je nastao 'kratki spoj' između njih i gradonačelnika, koji se s time nije složio.

Nezavisni vijećnik Ante Piteša rekao je kako mu nije logično da su se građevinski radovi na izgradnji crkve zahuktali, a da tek naknadno Vijeće donosi odluku o oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa i Ugovor o tome s nadbiskupijom još nije potpisan.

- Kad sam ja trebao graditi neke objekte prilikom ishođenja građevinske dozvole morao sam i tu obvezu podmiriti, ustvrdio je Piteša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:43