StoryEditorOCM
Dalmacijapolicija pokrenula istragu

Strava u Starom Gradu: na smetlištu pronađeni mrtvački sanduci s ostacima tijela, šokirani Hvarani nagađaju tko je krivac

Piše Mirko Crnčević, Hajdi Karakaš Jakubin 
4. ožujka 2017. - 17:33

Starograjani su u petak i subotu s nevjericom prepričavali događaj povezan s pronalaskom mrtvačkih sanduka na gradskom deponiju otpada Dolci na brežuljku poviše drevnog Farosa, koje je već godina u postupku sanacije.

U nekima od njih bilo je čak i ostataka ljudskih tijela, odnosno kostura. Zato smo najprije potražili Muhameda Ibeljića (53), porijeklom iz Tuzle, koji već deset godina živi i radi u Starome Gradu, da bismo s njim porazgovarali o toj temi.

- U petak sam radno mjesto čuvara deponija i upravitelja radnih strojeva napustio u 14.15, te otišao obaviti neke poslove u polju. Oko 16.50 me nazvala policija i pozvala da se vratim natrag, a kada sam to učinio za mnom je stigao jedan policajac i djelatnik 'Komunalnog Stari Grad' d.o.o., pa su me pitali o tim sanducima u jami kojih je bilo četiri ili pet. Potpuno sam siguran da se tamo nisu nalazili dok sam ja radio, netko je to učinio izvan službene rampe i poslije spomenutog termina – govori Ibeljić.

Naravno, policajac je osigurao mjesto događaja, potom su stigli i kriminalisti koji su fotografirali mjesto događaja.

U Službi za odnose s javnošću PU Splitsko-dalmatinske su nam rekli da su anonimnu dojavu da se na spomenutom smetlištu nalaze raspadnuti lijesovi s posmrtnim ostacima dobili oko 15 sati.

U subotu ujutro obavljen je očevid, te su djelatnici Pogrebnog poduzeća iz Splita te ostatke prevezli na Odjel patologije KB Split. Od sanitarnog inspektora, koji je nadležan za izdavanje odobrenja za prijenos posmrtnih ostataka su doznali da ga s tim u svezi nitko nije kontaktirao, niti je on takvo odobrenje izdao.

Policija je o događaju također izvjestila inspektora za zaštitu okoliša, kao i državno odvjetništvo, a momentalno se obavljaju potrebni izvidi, te druge mjere i radnje da bi se slučaj u potpunosti razjasnilo.

Kosti na obdukciji u Splitu

Prema neslužbenim informacijama, jedna Hvaranka angažirala je osobe da joj očiste grobnicu. No očito se tijekom "čišćenja" naišlo na nekoliko prepreka a jedna od njih je bila i ta što su sanduci s kostima bilo u vrlo lošem stanju.

Je li to "čišćenje" bilo u skladu s propisima i po pravilima struke te uz odobrenje sanitarnog inspektora, pokazat će istraga. U javnosti se prepričava da je najvjerojatnije posrijedi čišćenje nekog groba budući da se spominju stariji ljudski ostatci stariji i da pripadaju većem broju osoba.

Svakoga zanima tko je tako bešćutan da je to mogao učiniti, a za sada se kao mogući počinitelji spominju poduzeća koja se bave takvim poslovima, pa čak i Romi s nekih drugih područja.

U hvarskim kuloarima sumnja je bačena na jednog od lokalnih grobara no, da li postoje njegovi "propusti ili, je pak, u pitanju besramna namjera" tek se treba utvrditi. Vlasnica groba i njezina obitelj s područja su, navodno, Sućurja, ali nije im ni na kraj pameti bio ovakav epilog.

- Drago mi je da je policija ekspeditivna i da ćemo najvjerojatnije kroz vrlo kratko vrijeme doznati tko je počinitelj ovog nemilog događaja. Međutim, mene o tome nitko nije službeno obavijestio, pa tek mogu reći da je deponij otvoren od 7 do 14 sati, a poslije toga uz rampu ostaje istaknuta obavijest da je neovlaštenim osobama zabranjen ulazak izvan toga vremena – kazao je Andro Petrić, direktor 'Komunalnog Stari Grad' d.o.o. iz Staroga Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:38