StoryEditorOCM
Dalmacijaveliki planovi

Postoji razlog zašto je takva: vlasnik bizarne dugopoljske građevine odgovorio nam je na pitanje koje svih najviše zanima

3. ožujka 2017. - 22:17
ivica_radosevic3-010317

Dan nakon objave fotografije na naslovnoj stranici Slobodne Dalmacije u broju od četvrtka 2. ožujka, Ivicu Radoševića iz Dugopolja zvalo je, kaže, more ljudi, a novinari najviše. Pozivi su uslijedili dijelom zbog priče, a dijelom i zbog kuće na predjelu Drage, ispred koje se Ivica, po struci fotograf, slikao. Novinare "Slobodne" ovaj put nije zanimala dugopoljska referendumska tema nego upravo nedovršeni građevinski objekt, malo je reći neuobičajena oblika.

- Kuća vam je neobična, je li rezultat vaših želja ili... - odmah se izjašnjavamo.
- Projektant je radio - odgovara Radošević, nimalo zbunjen ili, nedajbože, ljut zbog izrečene ocjene nekretnine, pa razgovor nastavljamo u opuštenijem tonu.
- Namijenjena je za turizam, na vrhu će bit restoran da se može gledat na bazen i tenisko igralište - uslijedilo je obrazloženje.
- Kad imaš obiteljski obrt, zašto ne bi tako nešto napravio - postavlja naš sugovornik retoričko pitanje i nastavlja:
- Bit će šest apartmana, za bogatije - naglašava Radošević.
- Evo, recimo, suprug vam je premijer i dođete, zašto ne biste uzeli apartman za bit s djecom, a možete se zabavit, igrat tenis - nastoji nam dočarati sliku bračne idile na zasluženom odmoru.

Kako nas je zanimala samo građevina, razgovor opet usmjeravamo na projektanta.
- Je li vam projektant ponudio prijedlog ili se rukovodio vašom idejom?
- Predložio mi je projektant, da je ovo najidealnije za dobar pogled ako je dole bazen ispred kuće, nadstrešnica...
- Ma, čekajte, zašto su prizemlje, kat i nadgrađe, da ga tako nazovemo, različitih dimenzija, ovako je stvarno neobično - prekidamo Radoševića koji izvlači novi argument:
- Ne, ne, tribate doć na teren, to je sasvim druga slika nego šta se vidi tu. Još kad se stavi tenda da zakloni prizemlje...
- Nemojte se ljutit, ali ovako gledana kuća sliči na čardak ni na nebu ni na zemlji - naša je konstatacija koja je kod Radoševića izazvala navalu smijeha, pa je, činilo se u najboljoj namjeri, ponovio poziv:
- Ja bih vas doveo u Dugopolje i mogu sve objasnit.
- Za sada ne bismo u Dugopolje, možemo li znati ime projektanta?
- A ne, pravit ću mu reklamu, ima vremena - šali se Radošević, ali ime ne otkriva.

Zato doznajemo cijenu projekta.
- Projekt mi je skuplji nego cijela gradnja.
- Koliko ste platili?
- Cijela gradnja košta 80.000 kuna.
- Jesam li dobro čula, 180 ili 80 tisuća kuna?
- Dobro ste čuli 80.000 kuna - potvrđuje Radošević da nema zabune.

Pretpostavka da je riječ o grubim građevinskim radovima pokazala se točnom jer za završetak i opremanje objekta i izgradnju bazena dimenzija 12 puta 8 metara, te tri teniska terena, potrebno je uložiti još 150.000 kuna.
- Koliko ste onda platili projekt? - uporni smo.
- Ukupno 120.000 kuna - kaže Radošević i još jedan put odbija reći o kome se radi.
- Imam svoga poznatog arhitekta, ne bih ga htio isticat dok nemam čiste papire - argumentira zaštitu prijateljeva imena.
Nije tajna da objekt u kojemu je predviđeno uređenje šest apartmana s restoranom u prizemlju i na nadgrađu, ukupne površine 350 kvadrata, nema građevinsku dozvolu. U konačnici to znači da su planovi o turističkim sadržajima do daljnjega na čekanju.

Ivica Radošević povjerio nam je i da su njegovi sumještani u Dugoplju oduševljeni objektom i projektom i primjedbi nemaju. Zanimalo nas je, međutim, mišljenje osoba od struke, arhitekata koji i sami projektiraju različite objekte za različite investitore.

- Prvo pitanje bilo je zašto, a ne je li ružna - komentar je na Radoševićevu građevinu poznatoga splitskog arhitekta Nene Kezića, profesora na splitskome Arhitektonskom fakultetu.
- Prva reakcija bila je zaintrigiranost, zainteresirala me je definitivno kao pojavnost - kaže Kezić.
- Nije mi jasna želja. Razmišljam o motivu, zašto je netko ničim ili nečim izazvan napravio konzole. Konzole su ambiciozne, statički zahtjevne, moguće je da je projekt radio arhitekt. Arhitekt može napravit projekt, ali ne može spriječiti investitora da gradnju počne bez građevinske dozvole - pojašnjava naš sugovornik i dodaje:

- Meni, iskren da budem, na prvi pogled kuća izgleda interesantno.
Kezić je, kazuje, i sam imao neobične zahtjeve investitora, koji su mu - izazov.
- Ti neobični zahtjevi su veliki izazov i zato i studentima dajemo takve zadatke - veli Kezić i zaključuje:
- Neobični spojevi generiraju inovativna rješenja.

Naveo je i zanimljive primjere iz svoje prakse:
- Jednom davno imali smo zahtjev da pored noćnog kluba projektiramo sobe. Najozbiljnije smo ušli u taj projekt, ali se nikada nije realizirao. Bilo je zahtjeva i za projektiranje autopraonice iznad koje bi bili stanovi, iznad stanova restoran, iznad restorana teren za mini-golf na otvorenom, takozvani hibridni programi.

Splitska arhitektica Darinka Kuzmanićradila je niz projekata, a među najpoznatijima sigurno je kuća Dompnier u Slatinama koja je 2009. godine bila nominirana za Nagradu "Galić" i pobrala niz pozitivnih kritika struke.
- Mislim da je komentar suvišan - odgovorila je na naš upit o kući u Dugopolju.
- Što se tiče estetike, nisu definirana nikakva pravila, pa je to slobodno i široko polje. Ne postoje ni instrumenti kojima bi moglo nekoga spriječiti da napravi nešto što zadovoljava zakonske, ali ne i estetske uvjete - kazala je arhitektica Kuzmanić, dodajući da se ne rade samo lijepe kuće, pa je o ljepoti nezahvalno govoriti jer, nekome se sviđaju, a nekome i ne.

Na naš upit o eventualnim neobičnim zahtjevima investitora, odgovorila je:
- Generalno, ljudi dođu s raznim idejama, ali čovjek ih mora taktički svest u okvire prihvatljive za kontekst prostora. Ako to nije moguće, bolje je odustati - mišljenje je Darinke Kuzmanić.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:16