StoryEditorOCM

Pobuna na Ribnjaku, stanari zaratili s Gradom: Ne rušimo dječji vrtić, ali ne damo da nam probiju zid na zgradi!

3. ožujka 2017. - 12:57

Nismo protiv vrtića! - jasan je Slobodan Kulić, predstavnik suvlasnika u zgradi Put Ribnjaka 11 u Omišu, u kojoj su u tijeku radovi na preuređenju prizemnog poslovnog prostora u dječji vrtić i jaslice s dvorištem.

Investitor je Grad Omiš, vlasnik prostora i pripadajuće terase, koji je za nastavak radova zatražio i dobio sudsku privremenu mjeru, čime je trojici stanara zabranjeno ometanje radova. Kako je došlo do toga da, nakon niza sastanaka suvlasnika zgrade i gradske uprave, Grad mora izvođače radova policijom i sudom braniti od stanarske "gerile" kojoj je na čelu 67-godišnji Kulić?

- Ja sam jedan od trojice pod zabranom. Predstavnik sam stanara jer imam najviše vremena pošto sam u mirovini, a zbog toga me lažno prozivaju da je to razlog zašto ne želim vrtić. Kao da ja nemam unučad! Najviše nas sve boli što nas hvataju na osjećaje i prozivaju jer se radi o vrtiću. Od druge dvojice stanara sa zabranom, jedan ima četvero djece, a drugi dvoje. Kako će oni biti protiv vrtića? Stajalište svih nas 29 stanara je da nismo protiv vrtića.

Ne protivimo se vrtiću, niti ćemo ometati radove na dvorištu, iako smatramo da nam je taj dio nelegalno oduzet, ali to ćemo dokazati na sudu. Problem su vrata koja žele probiti u predvorju zgrade u kamenom zidu radi dodatnog pomoćnog ulaza u vrtić kako bi kroz njega išla dostava kuhane hrane - kaže Kulić i pokazuje nam zapisnik sa skupa vlasnika u kojemu su svi stanari pozdravili izgradnju vrtića i jaslica.

Gradu su predložili da se pomoćni ulaz otvori kroz garažu u zadnjem dijelu zgrade u gradskom vlasništvu, do koje postoji pristup vozilima. Prijedlog je odbijen. Stoga su stanari tijelima i osobnim vozilom corsa zapriječili mjesto u atriju zgrade na kojem su se trebala probiti vrata. Intervenirala je policija i na temelju snimke nadzorne kamere identificiran trojac kojemu je sud izdao zabranu.

Situaciju objašnjava i Ivan Miljak, jedan od stanara.

- Meni smetaju dvije stvari. Prvo što je Grad, tj. ne znam tko točno, pripojio naš dvor svom poslovnom prostoru. Mi smo kupili zgradu s dvorom. Ako nam se oduzima dvor, umanjuje nam se vrijednost vlasništva i kvaliteta života jer nemamo pristup. Drugo je otvaranje vrata u atriju gdje namjeravaju probiti kameni zid i probiti put za vrtić za unošenje hrane jednom dnevno. A postoji prilaz za vozila iza zgrade gdje mogu ostvariti komunikaciju kroz garažu u vlasništvu Grada.

Oni to odbijaju uz obrazloženje da ne žele umanjivati vrijednost svoga vlasništva, a u isto vrijeme žele umanjiti vrijednost našega. Objašnjavaju da imaju važeći projekt koji je nemoguće promijeniti. Ja sam tehničke struke i vrlo dobro znam kako se to brzo može riješiti i projektno i izvođački - kaže nam mladi Miljak koji je zaručen te ga tek čekaju roditeljske radosti.

Stanari su pokrenuli dva sudska spora te pripremaju i kaznenu prijavu jer su sigurni da se prilikom pripajanja dvorišta vrtiću radilo o nečasnim radnjama.

- U ime i po nalogu mojih stranaka podnio sam tužbu radi utvrđenja ništavim ugovora između "Zdenca" i Grada Omiša te tužbu radi utvrđenja prava vlasništva spornog dijela dvorišta od 230 metara četvornih, a pripremam i kaznenu prijavu protiv svih aktera - potvrdio nam je odvjetnik Željko Ćapin.

- Kada se pokaže i dokaže da je to dvorište i naše, onda ćemo ili dobiti obeštećenje ili mogu djecu voditi na zelenu površinu preko puta u općinskom vlasništvu na kojoj se igraju djeca iz drugih vrtića. Nitko ne bi dao svoju privatnu kuću ili njezino dvorište za vrtić. Ovdje se isto radi o dvorištu koje je naše. Mene politika ne zanima, cijenim čovjeka prema rezultatima i ne želim da mi se predbacuje da sabotiram omišku vlast - veli Kulić.

Ivo Tomasović, zamjenik koji obnaša i dužnost gradonačelnika, kaže kako Grad ne može i ne želi utjecati na odluku stanara da sudski revidiraju svoja vlasnička prava.

- Grad je temeljem ugovora o zamjeni nekretnina stekao vlasništvo nad poslovnim prostorom površine 174,50 metara četvorna i pripadajućom terasom od 117,70 metra četvorna na legalan način od urednog zemljišnoknjižnog vlasnika prethodnika. Pravo stanara da tužbom utvrde ispravnost vlasništva dijela terase uopće ne osporavamo. To im je rečeno na svakom od sastanaka koje smo organizirali u namjeri da se dogovorno riješi spor - ističe Tomasović.

Što je sa spornim vratima koja će iz vrtića ulaziti u atrij i zašto se ne otvore vrata kroz "gradsku" garažu?

- Ishodili smo potvrdu glavnog projekta (građevinsku dozvolu), a ishođena je i lokacijska dozvola te je potvrđena od drugostupanjskog tijela nakon žalbe stanara koja se odnosila samo na uređenje dvorišnog prostora, odnosno terase. Stoga nema nikakve osnove zbog koje bi se pristupilo izmjeni glavnog projekta i postupku ishođenja nove potvrde radi izvedbe drugačije smještenih vrata za dostavu hrane.

Izmjenom položaja vrata potrebno je izmijeniti cijeli koncept unutarnjeg uređenja vrtića, a prema prijedlogu stanara za novi ulaz u kuhinju trebalo bi probiti vanjski zid zgrade, napraviti hodnik kroz garažu, što bi za posljedicu imalo njezino skraćivanje i dovelo u pitanje upotrebu, te probiti još dvoja vrata do kuhinje, a što smatramo krajnje neekonomičnim.

Na sve moguće načine smo pokušali naći mirno rješenje i nikako mi nije jasno zašto probijanje vrata iz atrija, zajedničkog prostora Grada i stanara, predstavlja problem. Imam dojam da su vrata samo sredstvo kojim se želi riješiti problem terase, a taj se problem može riješiti samo sudski, a nikako sprječavanjem izgradnje vrtića od strane dijela stanara zgrade u kojoj nekoliko djece treba upis - pojasnio je Tomasović.

Sutkinja Općinskog suda u Splitu Irena Klisović presjekla je stvar i odredila privremenu mjeru. Navela je kako je onemogućavanjem radova ugrožena investicija vrijedna više od 830.000 kuna i budućnost predškolske djece. Corsa je uklonjena, ali je uza zid predvorja osvanuo - mercedes čiji je vlasnik ujedno i vlasnik jednog od stanova u zgradi i koji živi izvan Hrvatske.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:35